Bilar till minne: BMW 2002 Tii, förrummet av M3

Bilar till minne: BMW 2002 Tii, förrummet av M3

BMW 2002 Tii var en sport referens, en attraktiv karriär-client användbar varje dag, redo för tävlingen och markerade framtid kommande BMW M3.

BMW 2002 Tii: En legendarisk sport i bilder

BMW 2002 Tii: En legendarisk sport i bilder

BMW 2002 Tii: En legendarisk sport i bilder

BMW 2002 Tii: En legendarisk sport i bilder

den Darwins teori Det vill säga att djurarter gradvis utvecklas för att anpassa sig till miljön och överleva. Extrapolering av Darwins tes, även bilmärken följer liknande mönster, precis som vi kunde använda den till otaliga mer eller mindre vardagliga aspekter. Men nu är vi intresserade av den BMW 2002 Tii, det kan sägas att den nuvarande BMW 3 serien är bara evolution, anpassning, förbättring och förfining av serie 02 av 60.

BMW 2002 Tii: historiskt sammanhang

efter allvarlig kris 50, divisionen motorcyklist och Isetta kunde bara lindra, att inte tala om stora och lyxiga men föråldrade struktur 501 antebellum hus München kastade resten lansera en “Neue Klasse” syftar till att stärka sin image. År 1960, inflödet av kapital från Quandt familjen gav vingar till detta projekt salonger och coupes kategori som huvudsakliga mål bör kombinera lyx, sportighet och ekonomi.

Och så, 1961, De presenterades vid Frankfurt Motor Show den 1500 sedan fyra-dörrars och Coupe 3200 CS. Den andra lägga tonvikten på stil, kraft och dynamik; den första, en mellannivå sedan, sökte att göra processen lönsamt; och båda markerade raden i framtiden för den bayerska huset.

BMW 2002 TiiFlera år senare konsoliderad bärgning planen med framgång 00/02 intervall (Fyra dörrar respektive 2) och successiva 1500/1502, 1600/1602 och 1800/1802, från USA, importören Max Hoffman Han frågade den tyska föräldern en sport version av serie 02. Tillfällighet Helmut Wemer, chef för planering och Alex von Falkenhausen, M10 motor designer hade redan utvecklat en titel synnerhet en 1602 med en motor två liter.

BMW 2002 födda

Svaret var omedelbar och snabbt gick på marknaden BMW 2002 hem utrustad med en förgasare och 101 hk, som snart skulle ersättas med Ti 2002 (International Tourism) med dubbla förgasare och 119 hk och kulminerade i Tii 2002 (International Tourism injektion), fyrcylindrig motor, som drivs av en mekanisk injektion Kugelfischer: Ström? 130 hk.

den Design BMW 2002 Tii Det är mycket personlig och identifiera: linje med de tre olika volymer, den främre kil bildar en båge och grill med karaktäristiska njurar och centrala runda strålkastare. En modern och framgångsrika estetiska egenskaper som skulle markera konstruktion framtid serie 3. Men som ni kanske redan har märkt, Tii 2002 Foto modifieras, och det beror på att denna enhet var beredd att tävla i rally för historiska fordon och har även FIA2 motsvarande pass. Jag märkte i intro av artikeln: användbar dagligen och redo att tävla helgen.

I det här fallet, utarbetandet av denna BMW 2002 Tii den beskriver säkerhetsåtgärder såsom säkerhet barer brandsläckare hammar cutoffs, baquets, sele och termisk främre vindrutan. Dessutom monterade förstärkningar kropp, Silent-förstärkt topp fästen en Bilstein suspension med förstärkta fjädrar Jaymic tjockare justerbar stabilisator, itu snabbare dragkedja variabel servo, ventilerade skivbromsar fram och bak från E21, piller Necto högpresterande mekaniska självlåsande box Gtrag ändrar fem förbindelser, korta änden grupp, elektronisk tändning, radiator och överdimensionerade fläkt, dubbla bränslepumpen, olja svalare, kabeldragning, kisel slangar, luftfilter konkurrens craft avgas , extra insättning, Cibie ytterligare fyra strålkastare, hög batteri inrymt i bagageutrymmet kapacitet, 13×7 hjul och semi-slick däck Yokohama … en riktig inköpslista, kom igen.

BMW 2002 TiiMed alla dessa ändringar, fordonet förbättrar väsentligt deras beteende och prestanda jämfört med ett normalt Tii. I sin tid, 2002 blev, tillsammans med Ford Escort, den Alfa Romeo Giulia och även i mindre utsträckning Porsche 911 i Race-client dras av kända ‘Sunday racers’ eller europeiska icke-professionella löpare. På avancerad nivå, i Grupp 1 och 2, och trots konkurrens förberedelser Alpina, Schnitzer, GS-Tunning och Koepchen, 2002 -atmosfär eller efterföljande turbo hade sin särskilda coconut Alfa Romeo 911 GTAm och godkänd.

Således, i Spanien den isoleras över de begränsade importkvoter och i vilken den gemensamma fan sprang med inhemska Renault 8 TS eller Simca 1300 Rally Seat 124, som skulle kunna införa en enhet från Peninsula Canary -för exempel-, vilket är fallet, hade han hälften rally boskap. I själva verket har denna enhet ett historiskt rekord i regelbundet med ett mästerskap och flera segrar i nationella prov.

Live, slog hans aggressiv främre, dess fina B pelaren, C-stolpen framåtlutad och bakre bålen (som för övrigt uppbär fyrkantiga piloter och inte den föregående omgången). Men saknar enligt min mening, skönhet och särskilt muskeln i en Alfa Romeo Giulia.

i Interiören i denna BMW 2002 Tii Det förvånar mig positivt beredd utrymmena verkligen mycket lämplig för hög storlek som min. Dessutom generös glasområdet, ger känsla av rymd och ljusstyrka. Instrumentbrädan leds av en full låda, innan vrida huvudbrytaren och bränslepumpen, observera en märklig regulatorstyrassistans och aktuella klockor rapportering, förutom till kylmediet temperatur och spänning, temperatur och tryck olja.

BMW 2002 Tii: Så flyttar

träffade startknappen och inga överraskningar låter tyska drivna fyrcylindriga injektion och finns med fri avgas; det vill säga, kraftfull och något skrovlig. Gtrag växellåda har bytt ritningar av den första -left och -above- och ner och säkerhetskopiera. Jag medger att det är ganska besvärligt tills du vänjer. Tvärtom är dess funktion bekvämt, men, ja, hela övergången differential har en mycket kort utveckling, med en toppfart enligt Blunik meter endast 145 km / t.

I bevilja utbyte en enastående acceleration i de tre första relationer med tredje “all-purpose” i en regel rally. Jag insåg att gå från 25 till 75 km / t, måste det bara att kliva på en sekund eller två eller tre. med en vikt / effekt-förhållande omkring 7 kg / CV, bilen uppnår en föreställning som skulle rodna, med en lucka på 40 år, en helt BMW 420i (F32-typ) i en sträcka av twisty berget.

BMW 2002 TiiHan rullar på detta område och glada, beteende är mycket neutral och dess naturliga benägenhet att överstyrning neutraliseras den kombinerade effektiviteten hos differentialbroms 75%, Bilstein stötdämpare och däck Yokohama. Vira plan är balanserad hörn på- och avstigning samt drar och överföra förarens förtroende.

Det är logiskt rätt ur sin naturliga miljö när den visar sina brister, tar fel med trafik och vägbulor stad. Men det är mestadels highway att gå när det visar tecken på cykel 120 km / t mark cuentavueltas och 5000 rpm. Och även om det fortfarande finns utrymme noterar jag en gång att deras ideal terräng är sekundära vägar. Den förnyade bromssystem men påverkar inte det: bromsning är kraftfull och ger en lämplig nivå av förtroende och säkerhet.

En dag efter att jag smaka, ringde jag läraren Arturo de Andrés, som hade en personlig kapacitet ett Tii 2002 1972. På frågan hur han skulle visa, sa jag att, utan ändringar, serien Tii var lika seg som modellerna här förberedd för amatörtävlingar. “Bilen serien hade en viktsfördelning av 56,5 / 43,5 procent i de främre och bakre resp tåg. Med den ursprungliga suspensionen påminde Arthur, bilen tenderade att balansera, men inte lika mycket som sina konkurrenter. Även med öppen främre differential och en sådan vikt, tenderade han till understyrning till överstyrning efter första kräver särskild uppmärksamhet under acceleration på tvåans växel och våt, där det var lätt att tappa hjulet. Ja, det var en robust och mycket tillförlitlig bil som såldes 250.000 km utan att ha öppnat motorn eller konsumera en droppe olja. ”

Ytterst BMW 2002 Tii var en mycket avancerad bil på sin tid, med en oberoende ram hjul, var en motor så tillförlitliga att även Alpina marknads en version med 200 hk medan samma garanti som BMW upprätthålla erbjuda ett alternativ begränsad slip kontanter och en låda med fem relationer rekommenderade också erbjuds som tillval. Med alla dessa element, BMW gjorde sin egen rätt en lucka på marknaden för europeiska sportlimousine börjar en väg som är i dag en referens.

BMW 2002 Tii. ark

motor

Typ: 4-cylindrig, blocket gjuten aluminium topplock, fem vevaxellager och vätskekylning.

Position: längsgående front.

Förskjutning: 1,990 cm3

Effekt: 130 hk vid 5.800rpm.

överföring

Typ: A ZF limited slip bak med 75% och stängda förhållandet hjul.

Koppling: Fitchel & Sachs.

Förändring: 255/5 Gtrag 5 synkroniserade relationer.

chassi

Kropp: självbärande monocoque.

Främre hjulupphängningen: MacPherson typ med lägre triangulära armar, Bilstein teleskopisk stötdämpare, fjädrar och stabilisator bar Jaymic 20 mm.

Bakre upphängningen: sneda teleskoparmar med Bilstein stötdämparfjädrar och krängningshämmare Jaymic 22mm.

Bromsar: hydrauliska skiv på 4 hjul.

Adress: mask variabel servokraft.

Hjul: Alloy 7 x 13″.

Dimensioner och vikt

Längd / bredd / höjd: 4230/1590 / 1,410 mm

Slaget: 2.500 mm

Vikt: 950 kg

särdrag

Maxhastighet: 145 km / t, ca.

pris

20,000-40,000 euro

Du kan också vara intresserad

2002 BMW Hommage Concept: 2002 Turbo 50 år senare

BMW 3.0 CSL Hommage R, 40 år senare. Video och foton

Klassiker morgondagens: bilar idag som kommer att göra historien

Adblock
detector