klassiska test: Seat 124 FL, replikanten

klassiska test: Seat 124 FL replikantenklassiska test: Seat 124 FL replikantenklassiska test: Seat 124 FL replikantenklassiska test: Seat 124 FL replikanten

Om 1977 är ihågkommen alltid som det år av "taxi" av sittplats i Monte Carlo, på nationell nivå är det inte började så fruktbart sätt, eftersom mästerskapet i Spanien, efter pensionsavgångar i Rally Costa Brava i Guillerias och Firestone, Antonio Zanini, Salvador Cañellas och Carlos Trabado de var på botten av ställningar.

"Beny" Fernandez med en Ford Escort, Jorge de Bagration en Lancia Stratos och Marc Etchebers en Porsche Carrera hade blivit motståndare Seat Män svårt. Grupp 4 var obligatoriskt i internationella rallyn, men de i Spanien skulle vara i linje grupp, 5 vidareutvecklas. Så i slutet av året Seat förbättras och fiabilizó dess 124 "Proto" I, född i slutet av 1976 tillhandahålls som en Fiat motor av 2090 cc ursprung"Med en egenskaper liknande de hos en lastbilsmotor, både par som hade" ... enligt ord Vicente Aguilera, teknisk chef på den tiden.

Sätet 124 FLUtrustad med en bakre upphängning från oberoende Spyder italienska Abarth och en ljusare och förstärkt med de bakre dörrarna svetsade kropp, "Super" 124 var också den "Svanesång" Seat Productions Konkurrensen i Spanien. segrar Zanini dess ratten på 2000 svarvning, Katalonien och Costa del Sol, de åter ger segern i mästerskapet.

Tre decennier senare, i Granada, den unga entreprenören Carlos Garcia Moreno Jag ville ha en sådan bil (Av vilka endast två kopior gjordes), och, baserat på en standard liknande kropp 124 gjord Seat Konkurrens- svetsning bakdörrarna, klaffar och spoilers återskapa deras fiber, det har lämnat utåt identisk med Gr.5 Zanini. Detta arbete har mycket merit, som den unga Grenadian hade ingen officiell dokumentation och Seat Jag var tvungen att arbeta "med ögat", "öra" och endast med foton av gamla tidningar. Målning, inredning, inklusive reklamdekaler är identiska med originalen. Det är ett tydligt exempel på "om du vill, kan du".


Jag var den enda journalist (då även en pilot) som testat 124 Seat Proto efter sin seger på Rally Costa del Sol 1977. Nu var jag tillbaka till honom, även om det var en replik. Spoilern och front luftintag motorhuv (något större) är som den sista rally bil (kjolar förändrats mycket). Cibie placera extra strålkastare är också exakt

Liksom i det officiella sätet. Så utåt, även i de fyrkantiga gummifötter som gjorde hantverk bakre stötfångaren, allt påminner oss om att historiska bil.

Carlos arbetar fortfarande -Som långt möjligaste mån i den mekaniska delen, en 16-ventilsmotor och en oberoende bakaxel; men för vårt test, fortfarande bär den 1919 cc det monterade utrustad med en horisontell dubbel förgasare Weber 40 mm. Förändringen var en VL Motorsport Czech sexväxlad raka tänder, som fungerade mycket bättre än den ursprungliga 124 Abarth Proto box; åtminstone var det roligare och mindre svårt att hantera.

Inuti Grenadian Proto är mycket lite modifierad, men den ursprungliga var mycket nära till serien, med undantag för att genomföra två Tripmaster Halda för passageraren. Tapestry beställdes, med stor acierto-följeslagare Carlos, María José Montalbán. Ratten är justerbar i höjd och pumpas till piloten, medan den ursprungliga var platt. Jag minns när jag red på 124 Zanini blev förvånad över hur nära hjulet driver katalanska och för att bevisa det, förstod jag genast: med breda däck 9 "inches utan servostyrning, på att nå en gaffel var tvungen att" kavla upp ärmarna ". Bilen snurrade företag of the Titans. Lyckligtvis har moderna smalare hjul.

Sätet 124 FLHandbromsen var fortfarande standard, även om det var väntat att anta en hydraulisk, i likhet med 124 Original Proto. För sin del, de störtbågarna IRESA bultas mot den officiella modell som svetsas. Jag minns också att när jag försökte den ursprungliga Proto 124, vridmomentet var fantastisk: de kunde ta gafflarna även i tredje växeln med en användbar regim mellan 5500 och 7500 rpm. I effektdelen, men eftersom han gjorde ett rally ovan dess 210 hk teoretiska verkade siffra alltför optimistisk. Motorn i vår moderna Proto var utrustad med två liter ovanför generösa uppkolning (också den ursprungliga Weber hade men 45), som fungerat mycket bra och mjuk start eller acceleration; men med tanke på vår testplats vid foten av Sierra Nevada, den uppkolning

hardes bilen upp och inte ge alla möjliga Hasplingsanordning makt. Det bör noteras att 1977 Seat män hade så mycket problem att starta motorn hög kompression, vilket Aguilera monterade två batterier för att tillföra tillräckligt med ström till startmotorn. Det påminde mig också när jag sprang med officiell Seat i Ypres och Portugal. Vicente Aguilera vi brukade insistera inte använda förändringen att bromsa"För att bromsa bromsarna inte ändringen ...".

Men vid 124 Proto små skivor i 13-tumshjul fungerade riktigt dåligt och ofta tvungen att tillgripa för att stoppa motorbroms. I bilen på vårt test i ett mycket robust område Sierra Nevada och neråt, bromsarna (trots att de har ventilerade framskivor och bak) fungerade som i den ursprungliga modellen, så vi var tvungna att förutse tillräckligt bromsning och stödja dem med effektiva Czech sexväxlad växellåda. Kort sagt, en bil vars förverkligande får dem att känna vårdas för sin egen illusion av att köra en bit med en stor historia bakom sig.

En historia som är kulmen på äventyret Seat i Spanien Rally Championship.

TEKNISK

motor:

4 cylindrar i rad, Fiat blocket och aluminium huvud 16 ventil. Vevaxeln fem stöd. smidda kolvar. Kylvätskan och ytterligare olja radiator. Position: Front Longitudinal. Cylindervolym: 2090 cc. Kompression: 12: 1. Maximal effekt: 210 hk vid 7500 rpm. Distribution: Två kamaxlar i cylinderhuvudet. Distribution bälte. justerbara remskivor. Fyra ventiler per cylinder. Effekt: Två 45 horisontella Weber förgasare dubbel kropp. elektrisk pump. Kylning: två vatten- och oljekretsar med automatisk dubbla fläktar. Elektroteknik: Två 12 volts batterier. Tändning: Elektronisk Magnetti Marelli.

överföring:
Vid bakhjulen. Box Abarth fem växlar framåt med raka tänder, utan synchronizers. Koppling: Sachs bidisco keramik. Autoblocante ZF tarerad 75%, med ändgrupp 9/40.

ram:
Självbärande monocoque stål störtbåge ursprung 124. sex poäng och strukturella förstärkningar. Främre hjulupphängningen: Trianglar överlappning med spiralfjädrar, teleskop stötdämpare och krängningshämmare Record 21 mm. Bakre fjädring Oberoende hjul McPherson system med lägre trianglar, övre anordningen bakre spjäll (Cut and Coso) och stabilisator bar 12 mm.


bromsar
:
Ventilerade fram skivor med fyrkolvsok Lockheed. solida skivor bakre griparvävmaskiner ATE. Hydraulisk handbroms med två små oberoende piller bakom.


adress
:
Zip. Härledd Fiat 131, med nio istället för sex tänder.


hjul
:
Targa metallfälgar 9 x 13 "x 13 framåt och 10" bakom. Däck: Michelin 18/53/13 och 24/53/13.

Bränsletank: 55 liter.

vikt: 990 kg.