klassisk test: Renault Gordini

klassisk test: Renault Gordini

1093 Dauphine, R8 og R12: de tre ledende motorene som er registrert på ‘G’ Gordini og deres blå eller hvite striper gi dem bort. Vi har samlet i Alcañiz, og vi rullet på sine to kretser: Guadalope og Motorland. Spennende!

Renault Gordini

Renault Gordini

Renault Gordini

Renault Gordini

Old krets Guadalope, Alcañiz. Det er bare litt over halvparten forbi middag. På den tiden, er byen i ferd med å ta en pause. Ungene har allerede forlatt skolen og som mer og som mindre stopper sin morgen ork å ligge noe magen og hvile en stund. Lokalt politi vet at kjøring på sentrumsgatene så lav intensitet inntil tre på ettermiddagen, når de kommer tilbake igjen til å bli en buzz. Å kutte trafikk, er det det beste.

Renault Gordini

Uhindret bil, den berømte Cork stige, med bildet på baksiden av Parador på toppen av fjellet, imponerende. Fra kurven av barbershop, ved utgangen av Zaragoza Bridge, Det er en strekning som ble gjort grundig. Ángel Martínez har kjørt mange ganger i denne kretsen sin‘Tro det eller ikke, må vi trå lett. Det er en svært tekniske kostnader. Du gir full gass og koblet er flere veldig fort: venstre, høyre og venstre. Du må tegne det rette stedet å forholde seg godt ut. Her kraftige biler, som i dette tilfellet R12 Gordini, hadde en fordel.

På toppen, forstyrrer en moderne rundkjøring venstre-hander Hospital, som har utsikt over hoved rett, hvor utgangen var. I dag er det umulig å finne klar av biler på veien og parkert på begge sider. Denne lange rette ender i et kryss, uten referanse til metall gjerder eller skilt, sier ingenting. Men Det var den mest berømte kretsen kurve: den Embudo. En omdreining på 135 grader, innsnevring inkludert. Det endte karrieren til mange førere, med fullt bulket bilen.

Derfra blir nedstigningen veldig fort inn i feltet Monegal -en kurve som pleide å være meget glidbart, den første av chicane de satt i 90- og bullring. Fotografisk, er det vanskelig å se hvor vi er. Det kan være en hvilken som helst gate i enhver by. Ta til venstre etter brua Caspe, Monter alle fotografiske archiperres. Vi kom inn i området som går parallelt med elva Guadalope. Det er den raskeste delen av sporet, hvor han kunne avansere mer modig enn noe annet, fordi du aldri hjulet rett og sidemargene er hus på den ene siden og brystningen av elva til den andre. Den kraftig oppbremsing Zaragoza Bridge er en rett vinkel som bringer oss tilbake til hjørnet barbershop der vi startet vår spesielle ‘fanget’.

Renault Gordini

Men vi er i Alcañiz, og selv små flaskehalser som har forårsaket, eller har dårlig humør vi ønsket tror-sine naboer. Motorland sports komplekset er en annen historie. Mer moderne, sikrere, mer komfortabel for den andre delen av fotoseanse og teste de tre beste ‘bomber’ av Renault. I går og i dag: Guadalope og Motorland.

Dauphine 1093

Av de tre franske ‘bomber’ som gjorde eksplodere i Alcañiz, dette var den største sjokkbølgen som kom til mitt sinn. The 1093 er mer enn en Dauphine Gordini -Versjon Export- en ‘fett’ forgasser og et par ekstra hester. Behandlingen utføres i verkstedene seg Billancourt radikalt endre atferd, ytelse og til slutt kjører minner om den spanske -Dauphine, Ondine og familie Gordini- bevist, paradoksalt nok, i samme lokalitet og gjør tolv.

Renault Gordini

Andrés Ruiz sier i sine kommentarer: ‘One Dauphiné det riktig’. Ikke bare han kjører, bremser og har nerve at hvis de hadde ønsket det ‘dauphinistas’ spansk for øyeblikket; Det overraskende er at Du kan ta den hvor du vil, hvor du vil. Det er edelt, adlyde ordre fra rattet, er direkte nok styringen, plombert hjul, uten spor med overdreven boks- bølgende, og med mindre hensikten er søkt av føreren eller andre åpenlyst går ‘desmelenao’ ræva er på nettstedet ditt. Har de “bil enke? Ha! Putting sandsekker foran bagasjerommet? Ha ha! Vekt, alltid og under alle omstendigheter, er fienden og den sa Ettore Bugatti.

En fast spjeld, skåret fjærer, tykkere stabilisator -12 mm- og forsterkninger på broene var oppskriften som magisk som intelligent. Så det lettet, i stor grad, at ‘livlighet’ av den mye kritiserte forsvar, som ikke var noen annen grunn enn den positive fall som tok utenfor hjulet under en sving og støtte som gjorde komme innover. Of course, tendens til overstyring fortsetter, men bedre Pisa. Mot et bakre motor hang bak akselen og smale dekk … fysikkens lover er ikke påankes, og i beste fall kan forutsies og prøve å redusere virkningene, slik tilfellet.

Den 1093 født for konkurranse og det viser ikke bare hjelpe lys og dekor, deretter vil identifisere sport Renault: to første blå ‘skitne’ som dette og deretter hvite langsgående striper på hvitt kombinert med blå Frankrike og karakteristisk av R8, 12 og etterfølgende. Spurt av François Landon, leder av Régie konkurransen, kom til å erstatte 4CV 1063 vinner, vinner i Monte Carlo og 24-timersløpet på Le Mans, blant andre internasjonale løp. Huset ingeniør Fernand Picard, i samarbeid med franske treneren til Autobleu anmeldt og forfinet Dauphine Gordini bruke flere forbedringer.

Bak ‘G’ som er gravert på topplokket dekker det er en ‘børstet’ av sylinderhodet, en spesiell Corty bord, ventiler nitrerte større diameter og er dobbeltfjæren hver, høy kompresjonsstempler, balansert veivaksel, kryss kammer,

fordelingshjul med større diameter, en Solex forgasser 32 dual-filter legeme Tecalamit luft og en eksosmanifolden og inntaks spesielt konstruert for Autobleu. I figurene: 55 hk ved 5600 rpm, en motor som er utviklet 33,5 til 5000

før du går under kniven.

Renault Gordini

Og du merker! Dauphine ble en smidig og leken turisme, kan du skyte godt over de lovlige grensene og nyte en flott tid i en slik musvåk som karting krets Motorland. ikke bare kan, men oppfordrer jag et forhold etter en for å få saftene renner. Endre fire serie relasjoner er nok, og lett å få taket på. Adresse, glatt, og vi har antydet, med en veldig tykk sport rattet; og plasser, som de av de roligste brødre, så ikke forvent dem overlegne holding …

Selv er også utdannet optimistisk speedometer til ca 180 km / t -De tallene simulerer males og supplerende cuentavueltas hånd plassert på venstre. Avrunding ut den totale balansen som er kobber måtte forlate Fiat 850 Abarth mot, Mini Cooper og BMW 700, bremsesystemet også finpusset i løpet av hans bare to års produksjon. Han begynte utrustning en ny finned før og siden oktober 1963 trommer, plater på alle fire hjul.

Brødrene av Burgos hører til den første gruppe.

R8 Gordini

Av de tre er det mest kjente, ønsket på den tiden, og som Han har brakt oss hodet før vi har sett over og toppet. Mer enn et år har utvidet sin ‘andre’ restaurering, som begynte i verkstedene i den franske spesialisten Colombo og konkluderte for noen måneder siden i Ángel Martínez, i Alcañiz. I Spania kom det i 1967 og fra 1969 begynte en karriere som førte ham til å passere fra hånd til hånd og å oppleve en alvorlig transformasjon: opp til 1296 ccm motor, senket fjæring, sikkerhet bur, utvidelse finnene, Lightening opp jack støtte og andre operasjoner mer eller mindre knyttet til de manuelle caseras- forberedelser ‘Gjør det selv’.

Renault Gordini

Blant annet husket han Emilio Rodriguez Zapico deltatt i flere møter med ham, han er kvalifisert, for eksempel, fjerde 3 timer Montjuic (1969) og vant Rallye jeg José León de Carranza (Cádiz, 1970). Deretter på nittitallet, holdt av Jaime Sornosa ‘Correcaminos’, hun løp i flere avtaler Championship of Historic Spania.

Allerede i XXI århundre, den første redningsmann, Jerónimo Vidal, fant resultatet til at begivenhetsrike liv i konkurransen. Den 8G 1300 ble bokstavelig talt gjort noen rever: oksyd, flekker her og der, et tykt lag av tjære på gulvet, ingen originale deler og andre knust og således en skremmende og så videre. Han kastet tusen timers Jero ‘å rette det med sine egne hender og kunst.

De Burgos brødrene var sammen med ham for noen år siden og fant ut at, til tross for første stav ‘Jero’, ikke hadde vært hundre prosent. Så, kran og Frankrike, direkte Colombo workshops. Det er fullstendig strippet og skallet anmeldt -in spesielt flere kropps forsterkninger Gordini, grunnleggende del av denne modell. Leddene av stenderne, hjulhuset, understøtter stabilisator og styreboks, bar lav-motor … er noen. All ryddet opp, hjemsendelse til Alcañiz, installasjon og igangkjøring har koordinert veldig ung junior Ángel Martínez.

‘Et voila!’: gjenfødelse oppnås. Den 8G igjen misunner ‘renaulistas’ og saloon Amédée Gordini raser og Régie ble oppfunnet som et markedsføringstriks. Selvfølgelig den første sammenligning oppstår spontant med spansk R8 TS, men med mindre begge er Renault og stier rundt det én merkevare drinker ble opprettet i sine hjemland, litt mer. Selvfølgelig, de deler teknisk konsept, men detaljene er dyptgripende forskjeller.

Motoren 1300 halvkuleformede hodet, rikelig utstyrt med to horisontale Weber, med oljekjøleren og det hele tatt; boks med fem relasjoner, dobbel bakre støtdemper gitt som Alpine A110 og sa forsterkninger på viktige punkter i rammen, alt dette og mer små detaljer gjør den andre bilen 8G: munter, stabil, lettkjørt og ekstremt morsomt. Stivt nok til å tenérselas under visse omstendigheter og medvind, selv med noen kraftige 911.

Renault Gordini

Jeg fant de samme forskjellene mellom 1093 og den spanske Dauphine Dauphine rase mellom 8G og R8 TS, bare multiplisert. Jeg forstår raserianfall av de ‘simquistas’ i øyeblikket som Andrew; til ‘ochoteesista’ generelt. Det er balansert -den hjelpebrennstofftank 25 liter i den fremre trunk hjelpe-; presser hardt -I 1000 meter, for eksempel Mini Cooper ydmyket S, NSU TT og vår Seat 1430 ‘Potenciado’- og det er i stand til å nå nesten 180 km / t. Og alt dette uten for mye oppstyr: bremser som det skal, blir båret bort fine, uten å ofre sin medfødt Querencia å gi baksiden, Det er svært smidig og effektiv i Buzzards baner. Å, om misunnelse var ringorm!

R12 Gordini

I motsetning til platonisk kjærlighet som fremkalte 8G denne siden av Pyreneene, R12 Gordini, men halvt om halvt. Her var det et lite kjent og enda mindre tiltalende modell. Fremveksten av ‘FU’ gjort oss fly nasjonalistiske flagg og Spania ble ‘seatista’ i den sportslige arena. Sannferdig, verken i Frankrike oppnådde han suksessen til sin forgjenger. Uavhengig av dine sportslige ferdigheter, vil fienden være hjemme og kutte flukten Renault 5 knapt tar av. Likevel var det det vi sier fra: en R12 ‘som det skal være’ for dristig drivere eller bare en racing R12 laget av fabrikken selv med forgjeves forsøk på å gjøre den samme operasjonen med R8.

Renault Gordini

I likhet med 1093 og 8g, han også startet fra bunnen av en stor serie sedan, langt så bra. Men forskjellen var at slags saloon. R12 var passasjer på mer enn fire meter bred, kan romme fem personer, god støvel og … forhjulsdrift. En stor borgerlig familie bil som nærmet barrieren på 1000 kilo; dvs. en elefant på leirføtter.

Dette og ennå samfunnet Amédée Gordini Renault grundig arbeid som er utført, og klarte å danse til at proboscidio. Nøkkelen stykke ville selvfølgelig motoren. Italiensk-fransk ingeniør valgte R16 TS 1600, sluttet han to Weber 45 dobbeltrom, raffinerte her og der og klarte å komme opp ytelsen til 125 hk ved 6250 rpm SAE. Som komparative data, det beste av FASA-R12 TS 1.400- utviklet 70 hk. Resten av prosessen ‘gordinización’ fokusert på montering av forsterkede clutch, bremser og hjul ventilerte -delante- 5,5 tommer disker hals, lavere suspensjoner og spare vekt som mulig. Og som de fleste var bestemt for Cup krets, Régie og forsynte dem med sportsseter og veltebur. Klar til å kjøre.

En av disse er den Ángel Martínez. De aletines førte dem apokryfe standard og har ikke rørt noe annet enn å gjøre det regulatoriske generelt sett. Bortsett fra de klistremerkene som ikke har ønsket å trekke seg tilbake, de hvite striper på blå karakteristiske Frankrike, Targa hjul og tåkelys som standard gi et snev ‘racing’. Lukket dør, trekker de oppmerksomhet tykt rør av buret og tre eker ratt, i likhet med R8. Resten er en mondo R12 og lirondo, med ytterligere relojitos for vann og olje temperatur og et speedometer som strekker merking 200 km / t.

Renault Gordini

Og faktum er at med den vanlige optimisme disse klokkene, ganske nær til ham må gå til nålen for å nå dette tallet. Offisielt er maksimal hastighet 185 km / t. Fordi R12G lyder og går i oppfyllelse. Ventilerte bremser på forakselen for å stoppe arbeids mirakler i avstand og form. Men i motsetning til sine to eldste slektninger, betyr det ikke gå Buzzards avsnittene. De bringer ut sin ‘stahet’ for å ikke få rent i hjørnene. Fronten end gevinster betydning og må alltid lede angrepet, dvs. spille med massetransport, balansere den og kaste den på riktig tidspunkt. Arbeide med rattet er sterkere og tyngre.

Heldigvis suspensjoner gjør det til en ganske fast bord, stabil og mindre klumpete enn jeg trodde a priori. Det viser at raske kretser som Magny Course er dens habitat. Men i rally, selv erfaring og hendene til en spesialist som Jean Ragnotti, født under diamant mark, klarte å passere den tiende femte i det eneste offisielle R12G deltakelse i Monte Carlo Rally.

Adblock
detector