Biler til minne: VW Golf GTI MK1, Peugeot 205 GTI og GT Turbo Renault Superfive

Biler til minne: VW Golf GTI MK1, Peugeot 205 GTI og GT Turbo Renault Superfive

Tre real hjerteknuser, tre provoserte blikk hvor han gikk: VW Golf GTI Mk1, Renault og Peugeot 205 GTI Superfive GT Turbo. Nesten fire tiår senere, ansiktet.

VW Golf GTI Mk1, Renault 5 og Peugeot 205 GTI Superturbo

VW Golf GTI Mk1, Renault 5 og Peugeot 205 GTI Superturbo

VW Golf GTI Mk1, Renault 5 og Peugeot 205 GTI Superturbo

VW Golf GTI Mk1, Renault 5 og Peugeot 205 GTI Superturbo

Det har vært fire tiår med fødselen av kategorien GTI sportsbil, og de første modellene er allerede historisk i sin egen rett. Den tiden som kreves har gjort sitt arbeid, og det virker som nå, endelig, er verdsatt for sine kvaliteter og originalitet til noen få eksemplarer som har overlevd. Det er derfor på tide å vurdere perspektiv, hengivenhet og kritisk sans. Of course, kan valget av disse tre modellene gir mye å snakke -given den VW Golf MK1 Det tok ikke sammenfaller med markedet Peugeot 205 GTi og Renault GT Turbo Superfive– og det kan føre til en kontrovers som steril som en politisk debatt med mindre vi etablere objektive kriterier udiskutable.

fordi,å definere nøyaktig GTI? På slutten av syttitallet og begynnelsen av åttitallet, måtte være innovative modeller, designet for unge sjåfører, to-dørs, den mektige og lys gang med en effektiv chassis som ville garantere sportslige kvaliteter og selvfølgelig ingen innrømmelser til overflødig.

Volkswagen Golf GTI MK1

den Volkswagen Golf GTI Han introduserte de tre legendariske akronymer nøyaktig førti år siden nå, og suksess Det var ikke umiddelbart, men udiskutabel. To år tidligere, i 1974, Giugiaro Han ble definert used linjen ny standard Volkswagen. den golf udiskutabelt sported en moderne og harmonisk silhuett, spesielt i forhold til antediluvian og Beetle, den tyske mark ble fortsatt produserer ved fabrikken i Wolfsburg etter førti år siden slutten av krigen. Faktisk, i 1972, fremdeles Volkswagen lanserte modell 1303, som var mer bokser motoren fortrengning og injeksjon.

VW Golf GTI MK1produksjon golf erstattet den inngrodd “Folkets bil”. Foran ham, Volkswagen, med klarsyn, valgte en innovativ formel: en moderne kompakt bil, utstyrt med bakluke, forhjulsdrift og smidig håndtering. Den samme logikken, men voldsomt forbedret, styrket Født Golf GTI i 1976, som det ble den mest moderne og kraftig liten sports sedan stammer fra en tid og merket advent av GTI som en kategori.

Volkswagen Det trakk på teknologi Audi å føde sitt golf, Han sluttet seg til forhjulsdrift og motorer, som allerede hadde tatt effekt med mislykkede K70 og Passat. den 1588 cc firesylindret og girkassen fire forbindelser som springer ut fra den Audi 80 GT, hvilket ga 100 hk Variant karburiseres. i Golf GTI, 810 kg, av motoren forsynt med en Bosch K Jetronic av sprøyte han nådde 110 hk. I tillegg til å overstige hundre hester i en modell i sin klasse, konfigurert for ytelse og atferd, en uoppnåelig sett for konkurranse.

Faktisk, Golf GTI hadde ingen rival, siden i 1976 kompakte modeller av andre merker var tydelig mindre og borgerlige og eldre og utdaterte konseptbiler. Ikke bare det dominert av makt, og tilbyr stabilitet, dynamikk og verve som klart skilte seg fra de andre forhjulsdrift. Han har også markert med sin ytre utseende og dens utstyr og ferdigstillelse, som reist som en referanse og la ham regjere nesten alene fram til 1983, da den ble erstattet av Golf II.

Men Volkswagen Han ikke involvert i konkurransen selv om det er i Tyskland en Stickers- cup og Golf aldri utmerket seg i dette området. Så når det dukket opp andre generasjon, Golf II GTI inngått direkte kamp, mars 1984, med sin første direkte konkurrent, balansert og kraftig Peugeot 205 GTI, og et år senere, i 1985, med den forspist Renault Superfive GT Turbo.

Peugeot 205 GTI

Peugeot, tidlig 80, situasjonen var desperat og lanseringen av 205 1983 Det var en gamble alt eller ingenting. Strategien var beskjeden nedgang i flerbruks verktøyet modell konkurranse for World Rally Championship ble reklame utstillingsvindu. Tvert imot VW. Seieren var absolutt og Peugeot 205 GTI lansert en åpenlyst kopiering av formelen for den tyske modellen. Men som tidene endret seg så raskt, originalitet og modernitet variert franske siden nå.

Peugeot 205 GTIden utforming -av seg selv Peugeot-, hans forsiktig presentasjon, godt utstyr og sin prangende røde -moqueta inne, gjorde uendelig mer ønskelig enn Golf GTI II, som hadde fått mye, var for kort på hans utstyr, teknisk utviklet seg fordi det var knapt holdt 1800 cc motor 112 hK avledet fra Golf I, spesielt, var mer kostbart.

den Peugeot 205 GTI også markert forskjell i den mekaniske del. Utrustning en motor 1600 cc, alt aluminium, som selv startet og man oppnådde kun 105 HK, hadde karakter og var meget elastisk. I tillegg er utstyrt med en godt studert triangulert forakselen og fjæring ‘i huset’ utviklet direkte etter Peugeot-Talbot Sport (PTS), den 205 GTI Han merket nye standarder i atferd og overtok golf som GTI mest vellykkede for øyeblikket. Racing avdeling PTS raskt forvandlet til racerbil -existía en dyr kit for å få 125 hk motor med 1,6- trofeer i gruppe N og utviklingen Gr A, som plaget rally og dannet en generasjon av piloter , som inkluderer navn som Sebastien Loeb, intet mer og intet mindre.

Renault 5 GT Turbo Superfive

Og som ikke to uten tre, han sluttet Renault mote og angrepet den nye små sports nisje med sin allsidige SUPERCINCO, men med en radikalt annerledes tilnærming til sine to motstandere. Hvis det var en generell konstruktør spesialist innen disse krigsherdet “matagigantes” på den tiden, var dette utvilsomt Renault. Régie hadde fagocitado Gordini og Alpine, så hun hadde i produksjon med glødende referanser for høy ytelse. Dessverre, teknologisk innovasjon Renault var nært knyttet til bruk av ressurser for å produsere billige gamle biler. Begge R5 Cup / Alpine (93 hk) i 1976 og Copa R5 / Alpine Turbo (110 hk) i 1981 var klart utdaterte biler som ikke var opp til moderne Golf.

Renault 5 GT Turbo Superfivei September 1984 så dagens lys Superfive, ikke forgjeves utformingen dukket opp med en kontroversiell hånd Marcello Gandini, skuff for sin likhet med den opprinnelige Renault 5. Men verken disse kritikk forstyrret planene til Régie og noen måneder senere, i begynnelsen av 1985, dukket GT Turbo. Hun hadde et legeme kledd med en ekte aero sett bestående spoiler, spoiler, sideskjørt og blusset finnene som ga en unektelig sportslig berøring.

Under panseret gjemte Sierra samme motortype i begynnelsen av 60-tallet iført R5 Alpine Turbo, men med en dyp avstemnings herunder elektronisk tenning leren luft / luft og Garret turbo T2 mindre. Tvert imot, han mistet halvkuleformet rumpe “cross flow” smidde stempler og separat olje radiator. Til tross for disse motsetningene, styrken av Sierra motor og Renault racing erfaring med turboladede motorer var i stand til å gjøre GT Turbo pumpen. En suksess. Dens 115 hk ga sine motstandere en masse problemer, enten på den åpne veien, i seksjoner eller lukket krets.

den Inne i bilen heller ikke han rømte fra uenighet og oppsigelser også "plasticosas" De trakk den forventede lysstyrke. Med chassis, men det tekniske teamet hadde rett full. En bakre ende “programmert geometri” og fire takter pr hjul GT Turbo bokstavelig talt fast til asfalten. Som om ikke det var nok, den eksplosive motor 1400, til tross for sin mindre forskyvning, ytelsen til Superfive satt foran noen av sine rivaler.

VW Golf GTI Mk1, Renault og Peugeot 205 GTI Superfive GT Turbo: ansikt til ansikt krets

Vi møter trident i bakken av INTA i Torrejon de Ardoz, på samme sted Vi prøvde tll moderne biler De passerer gjennom hendene på Autopista.es. Inntil de har levert noen av disse målingene, for å kontekstualisere tall, i går og i dag. På slutten av dagen disse kjøretøyene var referanser i sin tid og er ikke urimelig å sjekke hva som gir tre tiår senere, uten nødvendigvis å kreve det maksimale, svekke deres mekaniske skrur dem ut veteraner eller siden, selvfølgelig.

VW Golf GTI Mk1, Peugeot 205 GTI og GT Turbo Renault SuperfiveFor hvert kom fra sin destinasjon opprinnelses med en historie, en annen historie og en spesiell “bokføring”. Den eldste, VW Golf, eiendom Rubén García, Den har en misunnelsesverdig stempel, og ikke uten grunn kanskje den mest klassiske utseende. Hvitt passer henne og de to runde Faritos innrammet av en rød linje på forsiden så skarp nok årsaken sympati. Det er en modell 1981, utstyrt med 1600 ccm motor, og fem-trinns-boksen, og store baklysene. Ruben bruker den ofte. Det er i sitt rette element, det vil si det har blitt vedlikeholdt, men ikke gjenopprettet, som er en dyd hvis underholdning var tilstrekkelig. Og dette er tilfelle. Motoren fungerer perfekt, lyder rundt og absolutt ikke synes å erkjenne mangel på strøm. Det indre, medfører imidlertid arr bruke, men har holdt seg godt, som god Golf, og kolliderer utdatert estetikk av dashbordet, med sin lyse plast og instrumentering som beholder sin enkelhet og funksjonalitet.

Rattet, VW Golf GTI MK1 overrask 1600 elastisitet, og turistkjøring, trenger ikke å laste opp en for runder å reagere med kraft. Det er glatt, progressiv, lett klatrer regimet og opp til 5500 rpm-ingen gikk beyond- viste seg å være en stor leken og veldig rund motor. den Volkswagen Golf GTI chassis Det er revet mellom effektivitet og nøysomhet. La meg forklare. Fronten kommandoer til alle tider. I sterk støtte, vil Golf passere gjennom toppunktet på tre hjul, men den bakre aldri overstyre; en betryggende oppførsel for mange sjåfører og kanskje kjedelig for andre. Suspensjonen er litt myk, ganske reiser, og trenger gode dekk holde ham. De er slitne, uforsonlig når etterspørselen fra bilen, og når de er endelig i dekk 175/70 tretten-tommers legering, en Fondmetal Valgfri av tiden, i stedet for serie plate.

I alle tilfeller er rotasjonen av hjulet gjør at bilen ganske tynn og godt inn i kurvedrevet forakselen, at ingenting kan gjøres når dekkene, ute av stand til å tåle innsatsen, pines over en lang understyring. En skam fordi rattet formidler så godt hva som skjer ville ha vært en glede å gå raskere, trekke linjer og sjekke enestående smidighet han viste i sin opprinnelse.

For hans del, Peugeot 205 GTI Den har en diskret grå og særegenhet som kommer fra Frankrike, hvor John Paradise kjøpte den bare litt over ett år, til en god pris og i en lignende tilstand av Golf. Det er en kopi av 1986 115 hk, med et legeme som har preget tidens gang, smerter og maling front har mistet sin opprinnelige spoiler. Mekanisk, den 1600 puste god helse. Lydbildet er upåklagelig, innledes med lovende at særegne purr med metalliske toner resonans flukt.

Gjemt i fatigues, overrasket Peugeot 205 GTI friskhet, både for sin dynamikk, og det er lett og smidig håndtering, knapt de betegne sin status og thirtysomething. Motoren slår opp med glede, mens velkomsttale og presise girskift raskt gå gjøre i raskt tempo. I motsetning til Golf motor, ikke for hardt på lav hastighet, eller i det minste slik det ser ut, som den firesylindrede dukker opp raskt og er sprudlende på toppen av cuentavueltas. Til kontroll, er instrumentering fullført, utstyrt med se oljetrykk og temperatur til tross for en beskjeden design.

De klarte chassiset gir en morsom kjøring og bilen har samme enkle å angi lukket kurve for å holde seg stabil i raske svinger. Selv om vi ikke vil spille i dag, jeg husker helt hva Playful slått bak går veldig fort, og selv hvor viktig det kan være når unnslapp ved overraskelse. Bremsene er meget god, med skiver og tromler potent og doserbart; og felger, inspirert av hipervitaminado 205 Turbo 16 og krydret med 185/60/14 dekk, gjør ham aggressiv, men svært effektive.

Men på denne anledningen, juvelen i kronen av republikken, eller er Renault Superfive GT Turbo Fase 1 (115 HK) 1986 Oliver Elqaoud. Hans GT er svært nær det vi anser en statlig konkurranse, malt svart og med en skinnende speil finish. Men under huden, er Renault fullt restaurert, enda bedre fordi det tar et spesielt stykke aluminium intercooler erstatter den opprinnelige “som brukes til å sprekke over tid,” Oliver forteller oss. Det er et arbeid på flere år hvor det har spart ingen kostnad for å oppnå perfekt resultat.

den Renault interiør Superfive GT Turbo Det er som ny, som umiddelbart kan se som er den mest grunnleggende av de tre, med liten fanfare eller raffinering og instrumentering toppet av en plastvisir tvilsomt i seksten viktigste klokker. Skrivemåten fluorescerende oransje opprettholdes, og selv om det ikke se oljetemperaturen har en trykkmåler turbo synlig.

VW Golf GTI Mk1, Peugeot 205 GTI og GT Turbo Renault SuperfiveFordi utseende hvor du ser, er denne bilen helhjertede, pasional. Akselerer usentimentalt, ved 4000 rpm “den store utfordring” er utløst turbo, som øker hastigheten og hjertefrekvensen som lyn, forårsaker en uimotståelig akselerasjon og en Machiavellistiske smil på føreren. Følelsen er berusende og gir inntrykk av å være bak spakene på en liten "dragster", hvis største svakhet er dens største aktivum: turbo. OBS!, Fordi responstiden for turbo og massiv understyring som kan føre til, går ikke alt. Basert på giring, med nøyaktighet og god touch selector- å holde turbolading, forlater Superfive ingen alternativer til Golf eller 205, og bli overvunnet takket være et chassis Renault Sport veivisere fikk asfalten sveise . Og dette til tross for små tretten-tommers hjul, ligner på Alpine Renault V6 og utstyrt med dekk 175 / 60R 13.

Den skråstilte meget kort Superfive, går hardt, er rask og presis styre, guddommelig bremser deres fire plater og til slutt har karakter av rase som er forventet av ham. den turbo plystring er en del av “standard utstyr” bilen fordi motoren høres dårlig. Oliver har avhjulpet en lekkasje som har en karakteristisk lyd gurgling ekko som minner om R5 Turbo Cup. Hans utseende med all den ekstra plast gir en aggressiv bilen ser klar for konkurranse, selv om estetisk mister poeng fordi formen ikke er så moderne eller så vellykket som Golf og 205. Men intoxicates sin turbo motoren gammeldagse måten: brutal og uimotståelig, slik at deres eiere verdsatt i sin tid, og gav ham et ufortjent dårlig rykte.

Med et perspektiv av i dag, kan du bare utbryteHva dristig, hva moro! Og rask, selvfølgelig. Enkel til slutten av konseptet, siste tretti årene, synes det å tvinge vurderer økningen i størrelse og komfort, tekniske kompleksiteten og strøm multiplikasjon presentere dagens GTI. Moderne og attraktiv på den tiden, disse tre barnevogner klarte å formidle sterke følelser og selv tilfredsstille amatør piloter. Hver med sin egen stil og hans argument har en veldig sterk personlighet og overbevisende og forførende fordi de deler noen viktige prinsipper: sportsånd uten filter og en misunnelsesverdig figur. Ingen servostyring, men vekter under 900 kg, men viktig rimelig krefter understell og avstemt fjæring og, selvfølgelig, ingen styreelektronikk i et omslag flatere enhver ungdommelig og issørpe ego. Slik er den magiske formelen for moro med masse gnisten.

I konklusjonen, tar sikte på disse tre flotte minner biler: VW Golf GTI Mk1, Peugeot 205 GTI og GT Turbo Renault Superfive, tre autentiske 80-sjarmøren.

Peugeot 205 GTI 1.6. ark

motor

4 sylindre på linje, blokk og aluminium sylinderhode og væskekjøling. Posisjon: Fram korset. Slagvolum: 1580 cc. Strøm: 115 hk ved 6250 rpm.

transmisjon

På forhjulene. Clutch: Jeg monodisco tørr. Endre: manuell 5-relasjoner.

Mål og vekt

3-dørs sedan kompakt. Akselavstand: 2,420 mm. Lengde x Bredde x Høyde: 3705 x 1572 x 1355 mm. Drivstofftank: 50 l. Egenvekt: 865 kg.

funksjoner

Maksimal hastighet: 196 km / t. Akselerasjon: 0-100 km / t på 8,8 sekunder

Renault 5 GT Turbo Superfive. ark

motor

4 sylindre på linje, blokk støpejern sylinderhode og væskekjøling. Posisjon: Fram korset. Slagvolum: 1397 cc. Strøm: 115 hk ved 5750 rpm.

transmisjon

På forhjulene. Clutch: Jeg monodisco tørr. Endre: manuell 5-relasjoner.

Mål og vekt

3-dørs sedan kompakt. Akselavstand: 2,407 mm. LargoX Bredde x Høyde: 3592 x 1596 x 1367 mm. Drivstofftank: 43 l. Egenvekt: 865 kg.

funksjoner

Maksimal hastighet: 197 km / t. Akselerasjon: 0-100 km / t på 8,6 sekunder.

Volkswagen Golf GTI MK1. ark

motor

4 sylindre på linje, blokk støpejern sylinderhode og væskekjøling. Posisjon: Fram korset. Slagvolum: 1588 cc. Effekt: 110 hk ved 6100 rpm.

transmisjon

På forhjulene. Clutch: Jeg monodisco tørr. Endre: manuell 5-relasjoner.

Mål og vekt

3-dørs sedan kompakt. Akselavstand: 2,408 mm. Lengde x Bredde x Høyde: 3700 x 1630 x 1390 mm. Drivstofftank: 40 l. Egenvekt: 890 kg.

funksjoner

Maksimal hastighet: 190 km / t. Akselerasjon 0-100 km / t: 8,6 sekunder.

Adblock
detector