klassiska test: Renault Gordini

klassiska test: Renault Gordini

1093 Dauphine, R8 och R12: de tre ledande motorer som spelats in på ‘G’ Gordini och deras blå eller vita ränder ge bort dem. Vi har samlat i Alcaniz och vi rullade på sina två kretsar: Guadalope och Motorland. Spännande!

Renault Gordini

Renault Gordini

Renault Gordini

Renault Gordini

Old krets Guadalope, Alcaniz. Det är drygt halv middagstid. Vid den tiden, staden börjar att ta en paus. Barnen har redan lämnat skolan och som mer och som mindre stoppar sin morgon knepig att ligga något mage och vila en stund. Lokal polis vet att köra på de centrala gatorna sedan låg intensitet tills tre på eftermiddagen, när de återvänder igen för att bli en buzz. Att skära trafik, det är det bästa.

Renault Gordini

Fri bil, den berömda Cork stiger, med bilden i den bakre delen av Parador på toppen av berget, imponerande. Från kurvan av barbershop, vid utgången av Zaragoza Bridge, Det är en sträcka som gjordes noggrant. Ángel Martínez har kört många gånger i denna sin krets‘Tro det eller ej, måste vi trampa lätt. Det är en mycket tekniska kostnader. Du ger full gas och kopplas finns flera mycket snabbt: vänster, höger och vänster. Du måste dra det rätta stället att dela ut väl. Här kraftfulla bilar, som i detta fall R12 Gordini, hade en fördel. “

På toppen, en modern rondell stör vänsterhänt Hospital, med utsikt över huvud raka, där utgången var. Det är i dag omöjligt att hitta fri från bilar på vägen och parkerade på båda sidor. Denna långa raka slutar vid en korsning, utan någon hänvisning till metallstängsel eller tecken, säger ingenting. Men Det var den mest kända krets kurva: den Embudo. En tur på 135 grader, ingår förträngning. Det avslutade karriären för många förare, med fullt bucklig bil.

Därifrån blir nedstigningen mycket snabbt mot området Monegal -En kurva som brukade vara mycket glidande, den första av de chikanen de sätter på 90-talet och tjurfäktningsarenan. Fotografiskt, är det svårt att se var vi är. Det kan vara någon gata i varje stad. Sväng vänster efter bron Caspe, montera alla fotografiska archiperres. Vi gick in i området som löper parallellt med floden Guadalope. Det är den snabbaste delen av banan, där han kunde avancera mer modigt än något annat, eftersom du aldrig hjulet rakt och sidomarginalerna är hus på ena sidan och räcket av floden till den andra. Den kraftig inbromsning Zaragoza Bridge är en rät vinkel som för oss tillbaka till hörnet barbershop där vi startade vår speciella ‘lap’.

Renault Gordini

Men vi är i Alcaniz och även små flaskhalsar som har orsakat eller har dåligt humör vi ville tanke- sina grannar. Motorland Sports Complex är en annan historia. Modernare, säkrare, bekvämare för den andra delen av den fotosession och testa tre bästa ‘bomber’ i Renault. Igår och idag: Guadalope och Motorland.

Dauphine 1093

Av de tre franska ‘bomber’ som gjorde explodera i Alcaniz, var detta den största stötvågen som kom till mig. Den 1093 är mer än en Dauphine Gordini -version Exportera- en ‘fett’ förgasare och några extra hästar. Behandlingen utförs i verkstäderna själva Billancourt förändras radikalt beteende, prestanda och slutligen driva påminner om den spanska -Dauphine, Ondine och familj Gordini- beprövade, paradoxalt nog, på samma ort och gör tolv.

Renault Gordini

Andrés Ruiz säger i sina kommentarer: ‘En Dauphine det ordentligt’. Inte bara han kör, bromsar och har mage att om de hade velat ‘dauphinistas’ spanska för tillfället; Det överraskande är att Du kan ta den vart du vill, hur du vill. Det är ädelt, lyda order av ratten, är styrningen direkt nog plumbed hjul, spårlöst med alltför box- mjukt böljande och, om inte avsikten söks av föraren eller någon annan flagrant gå ‘desmelenao’ röven är på din webbplats. Har de ‘bil änkor’? Ha! Att sätta sandsäckar i främre bagageutrymmet? Ha ha! Vikt alltid och under alla omständigheter, är fienden och det sade Ettore Bugatti.

En fast dämpare, skurna fjädrar, tjockare stabilisator -12 mm-och förstärkningar på bryggorna var receptet så magisk som intelligenta. Så det lättat, till stor del, att ‘livlighet’ av den mycket kritiserade försvar, som var ingen annan anledning än den positiva fall som tog utanför hjulet under en sväng och stöd som gjorde att komma inåt. Naturligtvis tendensen att överstyrning kvarstår, men bättre Pisa. Mot en bakre motor hängde bakom axeln och smala däck … fysikens lagar inte överklagas, och i bästa fall kan förutsägas och försöka minska effekterna, vilket är fallet.

Den 1093 födda för konkurrens och det visar inte bara extraljus och inredning, därefter skulle identifiera sport Renault: två första blue ‘smutsiga’ som detta och sedan vita längsgående ränder på vit i kombination med blå Frankrike och karakteristiska av R8, 12 och successiva. Begärts av François Landon, chef för Régie tävlingen, kom att ersätta 4CV 1063 pristagare, vinnare i Monte Carlo och Le Mans 24-timmars, bland andra internationella tävlingar. Huset ingenjören Fernand Picard, i samarbete med den franska tränaren Autobleu granskat och förfinat Dauphine Gordini tillämpar flera förbättringar.

Bakom ‘G’ ingraverat på cylinderhuvudet täcka det finns en ‘borstad’ av cylinderhuvudet, en speciell Corty ombord ventilerna nitrerad större diameter och dubbel fjäder vardera, höga kompressionskolvar, balanserad vevaxel, tvär kammar,

distributions kedjehjul med större diameter, en Solex förgasare 32 dubbelfilterkroppen Tecalamit luft och ett avgasgrenrör och insug speciellt utformad för Autobleu. I siffror: 55 hk vid 5600 varv per minut, en motor som utvecklats 33,5-5000

innan du går under kniven.

Renault Gordini

Och du märker! Den Dauphine blev en smidig och lekfull turism, kan du ta bekvämt över lagens gränser och njuta av en fantastisk tid i en sådan vråk som karting krets Motorland. inte bara kan, men uppmuntrar rusa ett förhållande efter den andra för att få safter flödar. Ändra fyra serie relationer är nog och lätt att få kläm på. Adress, slät, och vi har visat, med en mycket tjock sportratt; och säten, som de av de tystaste bröderna, så förvänta dig inte dem överlägsna innehav …

Själva också examen optimistisk hastighetsmätare till ca 180 km / t -De siffror simulera målas och kompletterande cuentavueltas hand placeras på vänster. Avrundning ut den totala balansen som är koppar var tvungen att lämna Fiat 850 Abarth mot, Mini Cooper och BMW 700, bromssystemet även finslipat under sina bara två år av tillverkningen. Han började utrusta en ny finned före och sedan oktober 1963 trummor, skivor på alla fyra hjulen.

Bröder Burgos tillhör den första satsen.

R8 Gordini

Av de tre är den mest kända, önskad vid den tiden och som Han har gett oss huvudet tills vi har sett över och toppade. Mer än ett år har utökat sin ‘andra’ restaurering, som började i verkstäderna i den franska specialisten Colombo och avslutade för några månader sedan i Ángel Martínez i Alcaniz. I Spanien den kom 1967 och från 1969 började en karriär som fick honom att gå från hand till hand och att uppleva en allvarlig förändring: laddas upp till 1296 cc motor, sänkt fjädring, säkerhets bur, breddning fenor, Lighte upp stöd jack och andra operationer mer eller mindre knutna till de manuella caseras- förberedelser ‘Gör det själv’.

Renault Gordini

Bland annat påminde han Emilio Rodriguez Zapico deltagit i flera möten med honom: han kvalificerad till exempel fjärde 3 timmar Montjuic (1969) och vann Rallye I José León de Carranza (Cádiz, 1970). Sedan i nittiotalet, som innehas av Jaime Sornosa ‘Correcaminos’, sprang hon i flera möten Championship of Historic Spanien.

Redan i XXI århundradet, den första räddare, Jerónimo Vidal fann resultatet till det händelserika liv i konkurrens. 8G 1300 var bokstavligen gjort vissa rävar: oxid, patchar här och där, ett tjockt lager av tjära på golvet, inga originaldelar och andra sönderslagna och därmed en svår och så vidare. Han kastade tusen timmar Jero “för att räta ut det med sina egna händer och konst.

Burgos bröderna var med honom för några år sedan och fann att, trots den första insatsen i ‘Jero’, inte hade varit hundra procent. Så kran och Frankrike, direkt Colombo verkstäder. Det är fullt strippas och skalet omdömet -in speciellt flera kropps förstärkningar Gordini, grundläggande aspekt av denna modell. Fogarna i stolparna, hjulhusen, stöder stabilisatorn och styrlåda, baren låg motor … är några. All saneras, repatriering till Alcaniz, installation och driftsättning har samordnat de mycket unga junior Ángel Martínez.

‘Et voila!’: återfödelse åstadkommes. 8G igen avundas ‘renaulistas’ och saloon Amédée Gordini tävlingar och Régie uppfanns som ett marknadsföringsknep. Naturligtvis den första jämförelsen uppkommer spontant med spanska R8 TS, men om båda är Renault och vägar runt det enda märke drycker skapades i sina ursprungsländer, lite mer. Naturligtvis de delar tekniska konceptet, men detaljerna är stora skillnader.

Motorn 1300 halvsfäriska huvudet, generöst tillhandahållen av två horisontella Weber, med oljekylaren och alla; låda med fem relationer, dubbla bakre stötdämpar tillhandahålls som Alpine A110 och sade förstärkningar vid huvudpunkterna i ramen, allt detta och mer små detaljer gör den andra bilen 8g: glad, stabil, lätt att köra och extremt roligt. Stiff nog att tenérselas under vissa omständigheter och medvind, även med några kraftfulla 911.

Renault Gordini

Jag hittade samma skillnader mellan 1093 och den spanska Dauphine Dauphine ras mellan 8g och R8 TS, bara multipliceras. Jag förstår vredesutbrott i ‘simquistas’ för tillfället som Andrew; till ‘ochoteesista’ i allmänhet. Det är balanserad -den extra bränsletanken 25 liter i den främre trunk hjälp-; skjuter hårt -in de 1000 meter, till exempel, Mini Cooper förödmjukade S, NSU TT och vår Seat 1430 ‘Potenciado’- och det är möjligt att nå nästan 180 km / t. Och allt detta utan alltför mycket krångel: saktar som det ska, bärs bort bra, utan att offra sin medfödda Querencia att ge bak, Det är extremt smidig och effektiv i Buzzards vägar. Ack, om avund var ringorm!

R12 Gordini

Till skillnad från den platonisk kärlek som framkallade 8g denna sida av Pyrenéerna, R12 Gordini dock hälften och hälften. Här var det en föga känd och ännu mindre tilltalande modell. Framväxten av ‘FU’ gjort oss flyga nationalistiska flaggan och Spanien blev ‘seatista’ i idrottsarenan. Sanningsenligt, vare sig i Frankrike som han uppnått framgången med sin föregångare. Oavsett din sport färdigheter, skulle fienden vara hemma och klippa hans flygning Renault 5 knappt tar fart. Ändå var det vad vi säger än: en R12 ‘som det borde vara’ för pigg förare eller helt enkelt en racing R12 gjorts av fabriken sig med fåfänga försök att göra samma operation med R8.

Renault Gordini

Liksom 1093 och 8g, började han också från basen av en stor serie sedan, långt så bra. Men skillnaden var den typen av salongen. R12 var en passagerare på mer än fyra meter bred, rymmer fem personer, bra boot och … framhjulsdrift. En stor borgerlig familj bil som närmade sig barriären av 1000 kilo; dvs, en elefant med fötter av lera.

Detta och ändå samhälle Amédée Gordini Renault djupgående arbete och lyckats dansa till den proboscidio. Nyckeln bit skulle givetvis motorn. Italienska-fransk ingenjör valde R16 TS 1600 godkände han två Weber 45 dubblar, raffinerade här och där och lyckades komma upp prestandan till 125 hk vid 6250 rpm SAE. Som jämförelsedata, det bästa av FASA-R12 TS 1.400- utvecklade 70 hk. Resten av processen ‘gordinización’ fokuserade på montering av en förstärkt koppling, bromsar och hjul ventilerade -delante- 5,5 tum diskar hals, lägre suspensioner och spara vikt som möjligt. Och som de flesta var avsedd för Cup krets, Régie och försett dem med sportstolar och störtbåge. Redo att köra.

En av dem är Ángel Martínez. De aletines förde dem Apokryferna standard och har inte rört något annat än att göra det föreskrivande allmänna set. Bortsett från de klistermärken som inte har velat ta ut de vita ränder på den blå karakteristiska Frankrike, Targa hjul och dimljus som standard ger en touch ‘racing’. Bakom stängda dörrar, drar de uppmärksamhet tjock rör av buren och tre-ekrade ratten, i likhet med R8. Resten är en mondo R12 och lirondo, med ytterligare relojitos för vatten och olja temperatur och en hastighetsmätare som når märkning 200 km / t.

Renault Gordini

Och faktum är att, med den vanliga optimism dessa klockor, ganska nära honom måste gå till nålen för att nå den siffran. Officiellt är den maximala hastigheten 185 km / t. Eftersom R12G ljud och driver sant. Ventilerade bromsar på framaxeln att sluta arbeta under i avstånd och form. Men till skillnad från sina två äldsta släktingar, går det inte ormvråk sektioner. De lyfter fram hans ‘envishet’ att inte få rent i hörnen. Fronten vinster framträdande och måste alltid leda attacken, det vill säga att leka med massöverföringar, balansera det och kasta den vid rätt tidpunkt. Arbeta med ratten är starkare och tyngre.

Lyckligtvis suspensioner gör det till en ganska fast bord, stabil och mindre klumpig än jag trodde på förhand. Den visar att snabba kretsar som Magny Course är dess livsmiljö. Men i rallyn, även erfarenhet och händerna på en specialist som Jean Ragnotti, född under diamant märket lyckats passera tionde femte i den enda officiella R12G deltagande i Monte Carlo-rallyt.

Adblock
detector