Bilar till minne: Renault 11 Turbo 18 Turbo och 21 Turbo

Bilar till minne: Renault 11 Turbo 18 Turbo och 21 Turbo

18 och 11 var de första turbo Renault standard utan nära relation till konkurrenterna. Och 21 var den första 4-cylindrig motor … och det bästa Renault turbo det senaste århundradet.Bilar till minne: Renault 11 Turbo 18 Turbo och 21 Turbo

väger serie bilar normal produktion, utelämna Renault 5 Turbo, dessa tre spelare idag (Renault 11, 18 och 21 Turbo) De var verkligen pionjärer i Renault. General Motors var det första varumärket att ge sig in i turbo, i början av 60-talet med Oldsmobile Jetfire (En version av Cutlass) och Chevrolet Monza Spyder (En version av Corvair). Var pionjärer i Europa BMW, 2002 1973, och Porsche, med 930 ett år senare: Både relaterade mer eller mindre direkt med tävlingen. Den första familjen sedan skars i Europa Saab Turbo 99, i 1978 (Vi saknar märket eller hur?), Med en 2 liters motor 145 hk. istället Renault lanserat sin 18 Turbo 1980, med en motor 1,6 liter och 110 hk ström. Det var en mycket snabb saloon på den tiden, men närmare en bil än en sportig normal användning.

Renault 18 Turbo född

Renault och installeras i 18 Turbo en annan motor som var utvecklad för den alpina Turbo, aluminium Cléon 1,6 liters motorn den, kamaxeln i blocket, topplocks och parallell kil ventiler. Turboladdaren var en Garret som han sände den komprimerade luften till en mellankylare och således till en unibody förgasare. Med 8,6-1 kompressionsförhållande och ett maximalt tryck av 0,5 bar, Han gav 110 hk i en första version, och 125 hk i en andra med skillnader i turboladdaren och antändning.

Trots den bakre aleroncito och den stora skylten “Turbo” på sidorna, Renault 18 Turbo är den bästa uppackning på snabba vägar långsam och var inte obekväma suspension. Även i denna tidiga version med förgasare kunde uppskatta fördelen med turboladdning: i prestanda motsvarade eller överskridit Seat 131 motorn 114 hk 1,9 l, men han tillbringade något mindre. Mekaniken i 18 överfördes Turbo Turbo Fire, den första coupe i världen i sitt sortiment en turboladdad bensin och en dieselmotor.

Renault 18 TurboRenault 11 Turbo anländer

den Renault 11 Turbo med tredörrars kropp, och det passar in vad “sport compact” då övervägas. Men medan Renault säljs endast i Spanien denna version 9 Turbo fyrdörrars kroppen tillverkas också. 11 Turbo motorn var mycket lik den 5 GT Turbo kom nästa och, som här, fanns det två versioner. I fallet med 11 var en 105 hk först (1984 och 1986) och sedan en 115 hk (1986-1989). Anledningen är att de första motorerna hade problem på och detonation löst i den andra modellen. I steg från en version till en annan fanns också förändringar kropp och chassi, och bakre skivbromsar på ursprunglig trumma, och en minskning av 10 kg i total vikt. Motorn var Cléon (Sierra) och gjutning kamaxeln i blocket, med en turboladdare Garret T2, laddluftkylare och en förgasare förgasare monocuerpo,

Prestandan hos Renault 11 Turbo var bra, men den stora skillnaden som då skulle komma in i GT Turbo och kompetens hade inte i fallet 11 Turbo. Ändå var det i nivå eller över en VW Golf GTI 112 hk, en Lancia Delta HF 130 hk, en Ford Escort XR3 105 hk, men inte en Opel Kadett GSi eller Peugeot 309 GTi. Renault 11 Turbo hade ingen mjuk fjädring och reaktionerna var balanserad, men erbjöd inte den sportiga känslan av några av de modeller (309 och i synnerhet golf). Ja, det kostar nästan hälften av Golf eller Delta.

Renault 11 TurboTime Renault 21 Turbo

Om tvivel kan passa 18 och 11 om de svarar som en sport eller inte, i fallet med Renault 21 var klart ja. Som utförde projektet blev en sedan så fredlig ett slags stor mängd GT Turbo och mycket starkare. 21 Turbo nått marknaden i 1987 med Douvrin fyrcylindrig motor. Denna motor, i atmosfären, med 2 liter och åtta ventiler, var inget speciellt, men åtminstone de hade kamaxeln i topplocket och halvsfärisk kamera, förutom aluminiumblock. De lagt till en turboladdare Garret T3 blåser till 0,9 bar, två intercooler, Renix elektronisk insprutning och 8 till 1 komprimering.

den första versionen av Renault 21 Turbo, utan katalysator endast 5200 175 hk nått; makt var faktiskt mycket högre. År 1992 kom den katalyserade versionen stannade på 162 hk vid 5500 rpm och förlorat en del av det roliga. Det var imponerande för sin drivkraft, även om en del av det intryck berodde på en fördröjning i svar var fortfarande stor, större än till vissa tidigare modeller. I vilket fall som helst, när du vant sig överväga förseningen och steg på gasen i förväg, det brydde sig inte mycket.

Renault 21 Turboden Motorn var vad särskiljas Renault 21 Turbo, men inte alla. På den goda basen 21, Renault gjort modifieringar av chassi som blev en sport saloon: underkroppen, andra inställningar fjädrar, dämpare och förändringar i hjulinställning. Med en bra känsla och adressbromsar bestående mer än vanligt (men inte lika önskvärda) 21 Turbo var bland de bästa även när föraren inte fortkörning. Förarplatsen var inte lite, som i alla sporter Renault på den tiden. Sätena hade ett kuvert, men med något mjukt fyllning och ratt som lutning så utmärkande för det varumärke som lämnar toppen och botten nära håll.

1989, när han blev mode kombinerar turboladdad motor och all-wheel drive sedaner sådana lanserade Renault 21 Turbo Quadra. Hade en planetdifferential asymmetrisk (mer kraft på framaxeln) med en viskös koppling, plus en manuell låsning bakre differential (endast mycket hala ytor). Det var den snabbaste saloon i sin klass tills De nådde 405 T16, Jag har inte klart översteg prestanda trots sin 196 hk, och Opel Vectra Turbo 4×4, accelererar snabbare men mer stabil. Bortsett från de överväganden som kan göras som en sport och som en produkt i allmänhet, Renault 21 var den bästa av de första gången Renault turbo.

Du kanske också är intresserad av:

Bilar till minne: Kadett GSi Opel

Bilar till minne: Citroën Visa GTi

Bilar till minne: Volkswagen Corrado

Adblock
detector