Bilar till minne: Renault 5 Turbo, Turbo och GT Turbo Cup

Bilar till minne: Renault 5 Turbo, Turbo och GT Turbo Cup

Front engined bak eller fram centrum och fram- eller bakhjulsdrift. Renault 5 Turbo, Turbo och GT Turbo Cup var mycket annorlunda … men alla bilar var legendarisk.

Renault 5 Turbo, Turbo och GT Turbo Cup: Tre legendariska sport

Renault 5 Turbo, Turbo och GT Turbo Cup: Tre legendariska sport

Renault 5 Turbo, Turbo och GT Turbo Cup: Tre legendariska sport

Renault 5 Turbo, Turbo och GT Turbo Cup: Tre legendariska sport

Om någon annan än amatör lyssna på frågan “dryck eller feta röv?” … att veta vad du tycker. Ni ja, och de flesta förstår att det är vad vanligen följer fraser som “Jag såg fem turbo”. När vi talar snabbt utan att ange i uttrycket “fem turbo“De kan få dessa två … och Dessutom GT Turbo. Likheten mellan dem inte gå mycket längre än namnet.

Renault 5 Turbo är född

Renault 5 Original Turbo Han var först tänkt 1975 att tävla i World Rally Championship, sedan domineras av Lancia Stratos. Tanken var att sätta motor bakre mittläge, för vad de ansåg flera alternativ (inklusive en atmosfärisk V6) och även tänkte AWD. Slutligen valet var att blockera Sierra Gordini topplock, turboladdning, mekanisk injektion, växellåda och motor V6 PRV RWD. Om Renault hade valt en mittmotor bil turbobakhjulsdrift (den konfiguration som bäst skulle Grupp B ett decennium senare), möjligen Idag skulle vi talar mycket lite Audi Quattro skulle inte förrän 1980 (med turbo och AWD, men med frontmotor).

Alpine anläggning i Dieppe, Michel Tétu Hon klipper den bakre två R5 väpnade med en motorsåg att installera hjälpramen som skulle stödja motor och transmission. Inte mycket har bevarats från den ursprungliga R5, varken inne eller ute. Resultatet blev den första prototypen, svart, som blev färdig 1977. Ett år senare Renault presenterade en annan prototyp utställning på Paris Motor Show och 1980 den slutliga versionen. Motorn hade slutligen K Jetronic injektion Bosch, en turboladdare Garret T3 som strävade efter blandning, komprimeras till 0,84 bar och bringas att passera genom en mellankylare dåligt placerad i längdriktningen på den vänstra sidan. I standardkonfigurationen, var kompressionsförhållandet 7 till 1 och maximal effekt 160 hk vid 6000 varv per minut.

Renault 5Efter denna första version kom Renault Turbo 2, 1983. Det skilde sig i som hade flera element som tas direkt från Renault 5 och lättade färre komponenter. Även om motorn var nästan lika och vägde 30 kg mer, fördelarna var praktiskt taget samma.

Vrid Turbo Cup

Jean Terramorsi tänker inte bara konkurrensen när det startade Turboladdad motor utveckling. Så sent 70-tal, dragmotstånd, Formel 1 och möten förbrukade alla sina resurser, Han var inte lanseras förrän 1982 Alpine Turbo (Turbo Cup i Spanien), Efterträdare atmosfärs R5 Alpine. Liksom resten av området, hade den alpina / Turbo Cup motor främre mittläge längsgående (bakom framaxeln och främre förare) och Framhjulsdrift, den mekaniska anordningen som ärvde Renault 5 4. Blocket och huvudet var nästan lika med 5 Alpine / Cup men inte utbytbara. Till skillnad från den 5 Turbo, kompressorn strävade blandning av en Weber förgasare och maximal laddtryck var 0,62 bar. Han hade ingen intercooler, men så småningom uppstod uppfinningar utgivare att bära den. Med ett kompressionsförhållande av 8,6 till 1, Den nådde 110 hk vid 6000 varv per minut.

… Och GT Turbo

den GT Turbo du har tvärgående frontmotor och framhjulsdrift. Motorn är också Sierra, men med kil huvud parallella ventiler, blåser förgasare (i stället aspirera) och en turboladdare Garret T2. Kompressionsförhållandet var 7,9 till 1, mindre än motorn Alpine / Turbo Cup (som har halvrunt huvud); men en maximal blåstrycket och intercooler 0,7 tillåten kraft nådde 115 hk i en första versionen. Denna motor hade en tendens att detonation Renault korrigeras i den andra versionen med en ny tändning och detonationssensorer effektivare, vilket gjort ytterligare framsteg möjligt. Med det, vattenkyld turboladdare och ytterligare flera förändringar (förgasare Weber första Solex senare) fick 5 hk och även om det maximala vridmomentet var samma (168 Nm), i den andra versionen förblev konstant mellan 3750 och 4750.

Renault sports 80Det är mycket lättare att jämföra den alpina / Turbo GT Turbo Cup och varandra och med motsvarande modell av sin tid, Renault 5 Turbo med något annat. Ur synvinkel av körning, GT Turbo var högre än Turbo Cup huvudsakligen av chassit. Turbo GT hade lite mindre långsam riktning Turbo Cup och en kortare hjulbas, ändrade riktning lättare. Andra fördelar med GT Turbo var en mycket mer exakt växling, bättre bromsar och säten som höll mer (men inte mycket). Faktum är att dessa skillnader var tyngre vid körning snabbare än motorn, även om fördröjningen i svar var högre i Turbo Cup.

GT Turbo, den snabbaste i sin klass

Jämföra de två, vinner mest moderna, men om vi gör det med sina kamrater, är Turbo Cup klart bättre. tidigare 80 ingen liten sport så tillfredsställande som den alpina / Turbo Cup. den första Ford Fiesta XR2 eller närmade sig och även om en Golf GTI VW Det var mer stabil, inte så snabbt. Även för vad det kostar i Spanien kunde man köpa en Turbo Cup och förvandla det till Grupp 5.

den GT Turbo var fortfarande snabbast i sin klass, ännu mer än Fiat Uno Turbo. Autopista testas vid tidpunkten en enhet tappade 29 sekunder i kilometer från en stående start, och det var inom räckhåll för mycket få bilar på den tiden. Men även den andra versionen med sänkt kroppen, hade varken riktigheten eller agility Peugeot 205 GTi 1.9, inte så lätt att gå snabbt som en VW Golf GTI.

Renault 5 GT TurboDet närmaste man kan Renault 5 Turbo fanns andra rallybilar med central motor och bakhjulsdrift, huvudsakligen Lancia 037 (Med vilken han levde längre än med Stratos). Gatu versioner var nära i prestanda och pris långt, kostar Renault mycket mindre. I rallyn är vinnarna av 037 bättre men du måste ta hänsyn till, å ena sidan, den stora skillnaden i resurser och kompetens mellan Renault och Lancia utrustning; dels att Jean Ragnotti var en bra pilot asfalt, men inte så fullständig som Alén o Röhrl. I tidigare versioner av gatan, en Renault 5 Turbo kostar mindre än en halv Audi quattro och det accelererade nästan samma trots skillnaden i kraft (160 hk mot 200 hk).

Kort sagt, det är något som alla tre har gemensamt fem turbo: Det fanns ingen inget liknande dem varken före eller efter. Det är tydligt i fallet med Renault 5 Alpine Turbo / Turbo Cup, men även i mindre utsträckning, gör GT Turbo. De andra små bilar med turbo, som Fiat Uno eller Ford Fiesta, hade varken samma känsla och samma svar. Det var trevligt medan det pågick.

Du kanske också är intresserad av:

Renault 5 Cup och Alpine

Bilar till minne: Peugeot 205 GTi och Rallye

Bilar till minne: Pegaso Z-102

Adblock
detector