klassiske test: Renault Gordini

1093 Dauphine, R8 og R12: de tre førende motorer er optaget på 'G' Gordini og deres blå eller hvide striber give dem væk. Vi har samlet i Alcaniz og vi rullede på sine to kredsløb: Guadalope og Motorland. Spændende!

Renault Gordini

Renault Gordini

Renault Gordini

Renault Gordini

Gamle kredsløb Guadalope, Alcaniz. Det er lidt over halvdelen over middag. På det tidspunkt, er byen begyndt at tage en pause. Børnene har allerede forladt skoler og som mere og som mindre stopper sin morgen akkord til at ligge noget mave og hvile et stykke tid. Det lokale politi ved at køre på downtown gaderne så lav intensitet indtil tre om eftermiddagen, når de vender tilbage igen for at blive en brummer. For at skære trafik, det er den bedste.

Renault Gordini

Uhindret bil, den berømte Cork stigning, med billedet i den bageste del af Parador i toppen af ​​bjerget, imponerende. Fra kurven for barbershop, ved afgangen fra Zaragoza Bridge, Det er en strækning, der blev gjort grundigt. Ángel Martínez har kørt mange gange i dette dens kredsløb'Tro det eller ej, må vi træde let. Det er en meget tekniske omkostninger. Du giver fuld gas og forbundet er flere meget hurtigt: venstre, højre og venstre. Du er nødt til at trække det rigtige sted at beskæftige sig godt. Her kraftfulde biler, som i dette tilfælde R12 Gordini, havde en fordel. "

På toppen, en moderne rundkørsel forstyrrer venstre-hander Hospital, som har udsigt over vigtigste lige, hvor afgangen var. I dag er det umuligt at finde fri af biler på vejen og parkerede på begge sider. Denne lange lige ender ved et vejkryds, uden nogen henvisning til metalhegn eller tegn, siger ingenting. dog Det var den mest berømte hjørne af kredsløbet, det Embudo. En vending på 135 grader, forsnævring inkluderet. Der sluttede karrieren for mange bilister, med fuldt bulet bil.

Derfra bliver nedstigningen meget hurtigt mod feltet Monegal -en kurve, der plejede at være meget glidende, den første af chikanen de sætter i 90'erne og tyrefægterarenaen. Fotografisk, er det vanskeligt at se, hvor vi er. Det kan være en hvilken som helst gade i enhver by. Drej til venstre efter broen Caspe, remount alle fotografiske archiperres. Vi kom ind i området, der løber parallelt med floden Guadalope. Det er den hurtigste del af sporet, hvor han kunne avancere mere modigt end noget andet, fordi du aldrig hjul lige og sidemarginerne er huse på den ene side og brystværnet af floden til den anden. Den kraftige opbremsninger Zaragoza Bridge er en ret vinkel, der bringer os tilbage til hjørne barbershop, hvor vi startede vores særlige 'skød'.

Renault Gordini

Men vi er i Alcaniz, og selv små flaskehalse, der har forårsaget, eller har dårligt humør vi ønskede tænk deres naboer. Motorland sportskompleks er en anden historie. Mere moderne, sikrere, mere behageligt for den anden del af fotograferingen og teste bedste tre 'bomber' af Renault. I går og i dag: Guadalope og Motorland.

Dauphine 1093

Af de tre franske 'bomber', der gjorde eksplodere i Alcaniz, dette var den største chok bølge, der kom til mit sind. Den 1093 er mere end en Dauphine Gordini -version Eksporter- en 'fedt' karburator og et par ekstra heste. Behandlingen udføres i værkstederne selv Billancourt radikalt ændre adfærd, præstationer og i sidste ende at køre minder om den spanske -Dauphine, Ondine og familie Gordini- bevist, paradoksalt nok, på samme sted og mærker tolv.

Renault Gordini

Andrés Ruiz siger det i hans kommentarer: 'Man Dauphine det ordentligt'. Ikke kun han sender, bremser og har den frækhed, at hvis de havde ønsket det 'dauphinistas' spansk i det øjeblik; Det overraskende er, at Du kan tage det hvor du ønsker det, hvordan du vil. Det er ædelt, adlyde ordrer fra rattet, styretøjet er direkte nok, loddet hjul, sporløst med overdreven box- blidt bølgende og, medmindre hensigten er søgt af føreren eller andet åbenlyst go 'desmelenao' røven er på dit websted. Er de 'bil enker'? Ha! Sætte sandsække i front bagagerummet? Ha ha! Vægt, altid og under alle omstændigheder, er en fjende, og det sagde Ettore Bugatti.

A firm spjæld, skåret fjedre, tykkere stabilisator -12 mm-og forstærkninger på broerne var opskriften som magiske som intelligent. Så det lettede, i høj grad, at 'livlighed' af den meget kritiserede forsvar, som var ingen anden grund end den positive fald, der tog den udvendige hjul under en drejning og støtte, der gjorde at komme indad. Selvfølgelig, tendensen til overstyring fortsætter, men bedre Pisa. Imod en bageste motor hang bag akslen og smalle dæk ... fysikkens love ikke kan appelleres, og i bedste fald kan forudsiges og forsøge at mindske virkningerne, som det er tilfældet.

Den 1093 født til konkurrence og det viser ikke kun de ekstra lys og indretning, derefter, ville identificere sport Renault: to første blå 'beskidte' som dette, og derefter hvide langsgående striber på hvid kombineret med blå Frankrig og karakteristisk R8, 12 og efterfølgende. Anmodning fra François Landon, leder af Régie konkurrence, kom til at erstatte den 4CV 1063 prismodtageren, vinder i Monte Carlo og de 24 timers Le Mans, blandt andre internationale løb. Huset ingeniør Fernand Picard, i samarbejde med den franske træner Autobleu revideret og forfinet Dauphine Gordini anvender flere forbedringer.

Bag 'G' indgraveret på topstykket dække der er en 'børstet' af cylinderhovedet, en særlig Corty nævn, nitreret ventiler større diameter og dobbeltfjeder hver, høj kompression stempler, afbalanceret krumtapaksel, cross cams,

distributionssystemer kædehjul med større diameter, en Solex karburator 32 dual filterlegeme Tecalamit luft og en udstødningsmanifold og indtag specielt designet til Autobleu. I tal: 55 hk ved 5.600 rpm, en motor, der udviklede 33,5-5000

før de går under kniven.

Renault Gordini

Og du bemærker! Den Dauphine blev en adræt og legesyg turisme, kan du skyde pænt over de juridiske grænser og nyde en stor tid i en sådan musvåge som kart kredsløb af Motorland. ikke blot kan, men tilskynder haste et forhold efter det andet for at få safterne flyder. Skift fire serielle relationer er nok og let at få hænge af. Adresse, glat, og vi har angivet, med en meget tyk sport rat; og sæder, som dem af de roligste brødre, så forvent ikke dem overlegne beholdning ...

Sig selv er også opgradere optimistisk speedometer til ca. 180 km / t -den tallene simulere males og den supplerende cuentavueltas hånd placeret på venstre. Afrunding ud den samlede balance i hvilket er kobber måtte forlade Fiat 850 Abarth imod, Mini Cooper og BMW 700, bremsesystemet også finpudset i løbet af sine blot to års fremstilling. Han begyndte aptering en ny finner før og siden oktober 1963 trommer, skiver på alle fire hjul.

Brødrene af Burgos hører til det første parti.

R8 Gordini

Af de tre er den bedst kendte, ønsket på det tidspunkt, og som Han har bragt os hoved, indtil vi har set igen og toppet. Mere end et år har udvidet sin 'anden' restaurering, der begyndte i workshops af den franske specialist Colombo og konkluderede et par måneder siden i Ángel Martínez, i Alcaniz. I Spanien er det ankom i 1967 og fra 1969 begyndte en karriere, der førte ham til at passere fra hånd til hånd og til at opleve en alvorlig forvandling: uploadet til 1.296 cc motor, sænket suspension, sikkerhed bur, voksende finner, Lightening op jack support og andre operationer mere eller mindre knyttet til de manuelle caseras- præparater 'Gør det selv'.

Renault Gordini

Blandt andet mindede han Emilio Rodriguez Zapico deltaget i flere stævner med ham: han kvalificerede, for eksempel, fjerde 3 timer Montjuic (1969) og vandt Rallye I José León de Carranza (Cádiz, 1970). Så i halvfemserne, som indehaves af Jaime Sornosa 'Correcaminos', hun løb i flere aftaler Championship of Historic Spanien.

Allerede i det XXI århundrede, den første redningsmand, Jerónimo Vidal, fundet resultatet til at begivenhedsrige liv i konkurrencen. Den 8g 1300 blev bogstaveligt lavet nogle ræve: oxid, plastre her og der, et tykt lag af tjære på gulvet, ingen originale dele og andre knust og dermed en skræmmende og så videre. Han kastede tusinde timers Jero 'for at rette det med deres egne hænder og kunst.

De Burgos brødre var sammen med ham et par år siden og fandt, at på trods af den første stav af 'Jero', ikke havde været en hundrede procent. Så kran og Frankrig, direkte Colombo workshops. Der er fuldt strippet og skallen revideret -i især multiple organ forstærkninger Gordini, grundlæggende aspekt ved denne model. Samlingerne af stolperne, hjulkasserne, understøtter stabilisator og styrehuset, baren lav motor ... er nogle. Alt ryddet op, repatriering til Alcaniz, installation og idriftsættelse har koordineret de helt unge junior Ángel Martínez.

'Et Voila!': genfødsel opnås. Den 8g igen misundelse af 'renaulistas' og sedan Amédée Gordini racer og Régie blev opfundet som en markedsføringstilladelse trick. Selvfølgelig opstår den første sammenligning spontant med spansk R8 TS, men medmindre begge er Renault og stier omkring det enkelt-brand drikkevarer blev skabt i deres oprindelseslande, lidt mere. Selvfølgelig, de deler tekniske koncept, men detaljerne er dybtgående forskelle.

Motoren 1300 halvkugleformede hoved, generøst leveret af to vandret Weber, med oliekøleren og alle; kasse med fem relationer, dobbelt bageste støddæmper leveres som Alpe A110 og sagde forstærkninger på centrale punkter i rammen, alt dette og mere små detaljer gør den anden bil 8g: munter, stabil, let at køre og ekstremt sjovt. Stiv nok til tenérselas under visse omstændigheder og medvind, selv med nogle kraftige 911.

Renault Gordini

Jeg fandt de samme forskelle mellem 1093 og den spanske Dauphine Dauphine race mellem 8g og R8 TS, kun mangedoblet. Jeg forstår raserianfald af 'simquistas' øjeblikkets som Andrew; til 'ochoteesista' i almindelighed. Det er balanceret -den ekstra brændstoftank 25 liter i front trunk hjælp-; skubber hårdt -i de 1.000 meter, for eksempel, Mini Cooper ydmyget S, NSU TT og vores Seat 1430 'Potenciado'- og det er i stand til at nå næsten 180 km / t. Og alt dette uden alt for meget ballade: bremser, som det skal, bliver ført bort fint, uden at ofre deres medfødte Querencia at give bagud, Det er yderst fleksibel og effektiv i musvåger stier. Åh, hvis misundelse var ringorm!

R12 Gordini

I modsætning til den platonisk kærlighed der fremkaldes 8g denne side af Pyrenæerne, R12 Gordini imidlertid halvt af. Her var det en lidt kendt og endnu mindre tiltrækkende model. Fremkomsten af ​​'FU' gjort os flyve nationalistiske flag og Spanien blev 'seatista' i den sportslige arena. Overensstemmelse med sandheden, hverken i Frankrig han opnåede succes i sin forgænger. Uanset dine sportslige færdigheder, ville fjenden være hjemme og klippe hans flyvning Renault 5 knapt afgang. Stadig, det var, hvad vi siger fra tidligere: en R12 'som det skal være' for livlig bilister eller blot en racing R12 foretaget af fabrikken selv med den forgæves forsøg på at gøre det samme operation med R8.

Renault Gordini

Ligesom 1093 og 8g, han også startede fra bunden af ​​en stor serie sedan, langt så godt. Men forskellen var den slags sedan. Det R12 var passager på mere end fire meter bred, kan rumme fem mennesker, god støvle og ... forhjulstræk. En stor borgerlig familie bil, der nærmede sig barriere på 1.000 kilo; det vil sige, en elefant på lerfødder.

Dette og alligevel samfund Amédée Gordini Renault dybdegående arbejde udføres, og det lykkedes at danse til, at proboscidio. Nøglen stykke ville selvfølgelig motoren. Italiensk-franske ingeniør valgte R16 TS 1600, tilsluttede han to Weber 45 dobbeltværelser, raffinerede her og der og formåede at komme op ydeevne til 125 hk ved 6.250 omdr./min SAE. Som sammenlignende data, det bedste af FASA-R12 TS 1.400- udviklede 70 hk. Resten af ​​processen 'gordinización' fokuseret på at montere en forstærket kobling, bremser og hjul ventilerede -delante- 5,5 tommer diske hals, lavere suspensioner og spare vægt som muligt. Og ligesom de fleste var bestemt til Cup kredsløb, Régie og leveret dem sportssæder og roll bur. Klar til at køre.

En af dem er den Ángel Martínez. De aletines bragte dem apocrypha standard og har ikke rørt andet end gøre reguleringen generelle sæt. Bortset fra de klistermærker, der ikke har ønsket at trække sig tilbage, de hvide striber på blå karakteristiske Frankrig, Targa hjul og tågelygter som standard give et strejf 'racing'. Bag lukkede døre, de henlede opmærksomheden tykke rør af buret og tre-egede rat, svarende til R8. Resten er en mondo R12 og lirondo, med yderligere relojitos for vand og olie temperatur og et speedometer, der når mærkning 200 km / t.

Renault Gordini

Og faktum er, at, helt tæt på ham med den sædvanlige optimisme af disse ure, skal gå til nålen for at nå dette tal. Officielt er den maksimale hastighed er 185 km / t. Fordi R12G lyde og kører rigtigt. Ventilerede bremser på forakslen at stoppe arbejde mirakler i afstand og form. Men i modsætning til sine to ældste slægtninge, betyder det ikke gå musvåger sektioner. De bringer hans 'stædighed' at ikke få ren i hjørnerne. Den forreste ende gevinster forgrunden og skal altid lede angrebet, det vil sige, at lege med masse overførsler, balancere det og smide det på det rigtige tidspunkt. Arbejde med rattet er stærkere og tungere.

Heldigvis, suspensioner gør det til en temmelig fast bord, stabil og mindre klodset end jeg troede forudsiges. Det viser, at hurtige baner som Magny Course er dens levested. Men i stævner, selv den erfaring og hænderne på en specialist som Jean Ragnotti, født under diamant-mærket, formået at passere den tiende femte i den eneste officielle R12G deltagelse i Monte Carlo Rally.

Adblock
detector