Biler til erindring: Renault 5 Turbo, Turbo og GT Turbo Cup

Biler til erindring: Renault 5 Turbo, Turbo og GT Turbo Cup

Front motor, bagfra eller forfra center, og foran eller baghjulstræk. Renault 5 Turbo, Turbo og GT Turbo Cup var meget anderledes … men alle biler var legendarisk.

Renault 5 Turbo, Turbo og GT Turbo Cup: Tre legendariske sport

Renault 5 Turbo, Turbo og GT Turbo Cup: Tre legendariske sport

Renault 5 Turbo, Turbo og GT Turbo Cup: Tre legendariske sport

Renault 5 Turbo, Turbo og GT Turbo Cup: Tre legendariske sport

Hvis en anden end amatør lytte til spørgsmålet “drikke eller fede røv?” … at vide, hvad du synes. Du, ja, og de fleste forstår det er det som regel følger sætninger som “Jeg så fem turbo”. Når vi taler hurtigt uden at angive i udtrykket “fem turbo“De kan få de to … og Hertil kommer, at GT Turbo. Ligheden mellem dem ikke går meget ud over navnet.

Renault 5 Turbo er født

Renault 5 Original Turbo Han blev først undfanget 1975 til at konkurrere i World Rally Championship, så domineret af Lancia Stratos. Ideen var at sætte motor bagtil midterposition, for hvad de anså flere alternativer (herunder en stemningsfuld V6) og selv troede AWD. Endelig valg var at blokere Sierra Gordini topstykke, turboladning, mekanisk injektion, gearkasse og motor V6 PRV RWD. Hvis Renault havde valgt en mid-motor bil turboladet baghjulstræk (den konfiguration, der ville bedst Gruppe B et årti senere), muligvis I dag ville vi tale meget lidt Audi quattro ville ikke vises, før 1980 (med turbo og AWD, men med front motor).

Alpine anlæg i Dieppe, Michel Tétu Hun skærer den bageste to R5 væbnet med en motorsav at installere underramme, der ville understøtte motor og transmission. Ikke meget blev bevaret fra den oprindelige R5, hverken inde eller udenfor. Resultatet blev den første prototype, sort, afsluttet i 1977. Et år senere Renault præsenterede en anden prototype udstilling på Paris Motor Show og i 1980 den endelige version. Motoren havde endelig K Jetronic indsprøjtning Bosch, en turbolader Garret T3 der stræbte blanding, komprimeret til 0,84 bar og føres gennem en mellemkøler dårligt placeret på langs på venstre side. I standard konfiguration kompressionsforholdet var 7 til 1 og maksimal effekt 160 hk ved 6.000 rpm.

Renault 5Efter denne første version kom Renault Turbo 2, 1983. Det adskilte sig i, havde flere elementer, der tages direkte fra Renault 5 og lettet færre komponenter. Selvom motoren var næsten lige og vejede 30 kg mere, fordele var stort set den samme.

Drej Turbo Cup

Jean Terramorsi ikke kun tænker på den konkurrence, når det lancerede Turboladet motor udvikling. Som slutningen af ​​70’erne, udkast modstand, Formel 1 og stævner forbruges alle deres ressourcer, Han blev ikke lanceret indtil 1982 Alpine Turbo (Turbo Cup i Spanien), Efterfølger atmosfærisk R5 Alpine. Ligesom resten af ​​området, Alpe / Turbo Cup havde motor foran midterpositionen langsgående (bag forakslen og foran driver) og forhjulstræk, det mekaniske arrangement, som arvede Renault 5 4. Blokken og hoved var næsten lig med 5 Alpine / Cup men ikke udskiftelige. I modsætning til 5 Turbo, kompressoren stræbt blanding af en Weber karburator og maksimalt ladetryk var 0,62 bar. Han havde ingen intercooler, selvom tiden opstået opfindelser regnskabsudarbejdere at bære det. Med et kompressionsforhold på 8,6 til 1, Det nåede 110 hk ved 6.000 rpm.

… Og GT Turbo

den GT Turbo du har tværgående frontmotor og forhjulstræk. Motoren er også Sierra, men med kile hoved parallelle ventiler, blæser karburatoren (i stedet aspirat) og en turbolader Garret T2. Komprimeringsforholdet var 7,9 til 1, mindre end motoren Alpine / Turbo Cup (med halvkugleformet hoved); men et maksimalt blæsetrykket og mellemkøler 0,7 tilladte effekt nåede 115 hk i en første version. Denne motor havde en tendens til detonation Renault rettet i den anden version med en ny tænding og detonation sensorer mere effektive, hvilket gjorde yderligere fremskridt muligt. Med det, vandkølet turbolader og adskillige flere ændringer (karburator Weber først Solex senere) fik 5 hk og selvom det maksimale drejningsmoment var den samme (168 Nm), i den anden version forblev konstant mellem 3750 og 4750.

Renault sport 80Det er meget lettere at sammenligne Alpe / Turbo GT Turbo Cup og hinanden og med tilsvarende modeller i sin tid, Renault 5 Turbo med noget andet. Fra synspunkt kørsel, GT Turbo var højere end den Turbo Cup hovedsageligt af chassiset. Turbo GT havde en lidt mindre langsom retning Turbo Cup og en kortere akselafstand, ændrede retning lettere. Andre fordele ved GT Turbo var en langt mere præcise gearskift, bedre bremser og sæder, der holdt mere (men ikke meget). I virkeligheden er disse forskelle var tungere når hastigheden er højere end motoren, selv om forsinkelsen i respons var højere i Turbo Cup.

GT Turbo, den hurtigste i sin klasse

Sammenligning af to, vinder den mest moderne, men hvis vi gør det med deres jævnaldrende, Turbo Cup er klart bedre. tidligere 80 ikke nogen lille sport som tilfredsstillende, da det alpine / Turbo Cup. den første Ford Fiesta XR2 eller nærmede og selv om en Golf GTi VW Det var mere stabil, blev ikke så hurtigt. Også for, hvad det koster i Spanien, kunne man købe en Turbo Cup og gøre det til gruppe 5.

den GT Turbo var stadig den hurtigste i sin klasse, endnu mere end Fiat Uno Turbo. Autopista testet på det tidspunkt en enhed faldt 29 sekunder i kilometer fra en stående start, og det var inden for rækkevidde af meget få biler på det tidspunkt. Men selv den anden version med den sænkede krop, havde hverken nøjagtigheden eller smidighed Peugeot 205 GTi 1.9, ikke så let at gå hurtigt, som en VW Golf GTi.

Renault 5 GT TurboDen nærmeste ting at Renault 5 Turbo var andre rallybiler med central motor og baghjulstræk, hovedsageligt Lancia 037 (Med hvem han levede længere end med Stratos). Street versioner var tæt i ydelse og i pris langt, koste langt mindre Renault. I stævner, vinderne af 037 er bedre, men du er nødt til at tage hensyn til, på den ene side, den enorme forskel i ressourcer og ekspertise mellem Renault og Lancia udstyr; for det andet, at Jean Ragnotti var en god pilot asfalt, men ikke så komplet som Alén o Röhrl. I versioner af gaden, en Renault 5 Turbo koster mindre end en halv Audi quattro og det accelererede næsten det samme på trods af forskellen i effekt (160 hk mod 200 hk).

Kort sagt, Der er noget, som alle tre har til fælles fem turbo: Der var ingen ikke noget som dem hverken før eller efter. Det er klart, i tilfælde af Renault 5 Alpine Turbo / Turbo Cup, men dog i mindre grad, gør GT Turbo. De andre små biler med turbo, ligesom Fiat Uno eller Ford Fiesta, havde hverken den samme følelse og det samme svar. Det var rart mens det varede.

Du kan også være interesseret i:

Renault 5 Cup og Alpine

Biler til erindring: Peugeot 205 GTi og Rallye

Biler til erindring: Pegaso Z102

Adblock
detector