klassiska test: Renault 5 Cup och Alpine

Den spanska modellen som det anstår hans karaktär konkurrens var bara finns i tre färger, den mest typiska denna gulaDiskret vita knutar sida slutar i den alpina logotypen på A5glas bakrutan Det är ledad på alpina och fixeras i CupInteriören är identisk i franska och spanska modeller

några skillnader effektiv var bland de sportiga versioner Spanska och franska R5. Endast små detaljer av utrustning och konfiguration i interiör och exteriör dekoration skiljer sig från varandra. Sådana detaljer är glaset i den alpina vikning och fixeras i bakrutan Cup. Lättmetallfälgar var på den franska modellen och plåt på spanska. men där skillnaderna är mer radikala det är utanför lucimiento. Alpine, med sin blå metallic färg och elegant och diskret vita knutar sida slutar i A5-logotypen, visar en mer förfinad än bilden Cup. Den spanska modellen, som det anstår hans karaktär konkurrens, Det var bara finns i tre färgerOrange, gult och vitt, färger "våldsamma" som det anstår en racerbil, som avslutas med den främre huven i svart satin, mycket "racing" vid den tiden och gjorde Cup "kräver krig" på gatan och inte gått obemärkt förbi i något fall.

Syftet med Renault på den tiden var spara produktionskostnader, med vad många andra modeller bar element, med åtföljande anpassning. I denna linje, för att utveckla den Renault 5 Alpine / Cup bröt i många element av R5 TS, som ärvt intakt broms, utom de främre bromsok R12 S.

Men det viktiga är våra spelare vad vi erbjuder i den tekniska delen. den basen är den mekaniska utgångstypen Sierra motor redan monterat Renault 4 och andra versioner av R5 och R16. R5 TS inte färdig härlighet hans föregångare, så blockera samma cylindrar och vevstakar av kolvar R12 TS med utbuktande huvudet valdes. hemisfärisk topplock, som inte var exakt Gordini 60- och 70-talet, men var helt nytt antogs också.

Kamaxeln var sida och ligger halvvägs upp blocket. Med avseende på TS, kompressionsförhållandet ökade också från 9,5: 1 till 10: 1. Men kraften i Copa / Alpine upp till 93 hk, jämfört med 63 av de TS. Inte mindre än 45 procent, på en modell som redan haft en viss prestige i den dynamiska delen.

Men inte överraskande, både koppen och den alpina var född att vara fästet deltagande ryttare i tävlingar singelmärkes franska och spanska. så dess prestanda bör vara väl över resten av intervallet.

Men om mekaniska Copa / Alpine redan visade en markant överlägsenhet, R5 chassi I punkt suspensioner också visade mycket före sin tid tack vare systemen oberoende upphängning. De överlappande trianglar har framaxeln som elastisk längsgående torsionsstav för varje hjul. I bakaxeln av hjul snurrar, är torsionsstavarna också användas, även om i detta fall är kors.

Vi har diskuterat hur avancerad för sin tid suspension, men det är inte unikt i förväg. Den längsgående arrangemanget av motorn är och R5, R4, R6 och R16 bär den bakom axeln, ändra den främre delen av motorn belägen, vad blidkas viktfördelning mycket mer gynnsamma än om den hade valt den traditionella genomförandet med förändringen bakom motorn. Detta system har mycket att göra med den utmärkta prestanda R5 i allmänhet och Copa / Alpine i synnerhet.

Vid denna tidpunkt och utsatt teorin, är det att kommentera hur våra spelare beter sig i aktion. Som ni kan se på bilderna, är höjdskillnaden uppenbar mellan de två, mycket lägre Alpine. Det är inte en speciell egenskap hos den franska representant, men ett beslut av dess ägare, utan tvekan, Han har fått en mycket mer aggressiv look bil. Konsekvenserna är inte särskilt negativt på asfalt i gott skick, som Jarama, där vi urvalet två bil, men mycket olämpligt i gropiga områden. Även adressen är hårdare än provkoppen, vars höjder är standarddimensioner.

Vi kunde njuta av och minnas gamla tider av våra ungdomar när vi körde Initiation Cup (Med R5 TS) och återkalla känslan med koppen och Alpine. En sak som vi redan hade glömt var att på egen hand 'motstånd' riktning och gör oss att förstå de nästan fyra varv av hjulet och dess diameter. Slutat flytta riktningen är en gymnastik övning, men gör det i rörelse inte förbättra saker mycket. ratten måste hålla fast, eftersom utöver eventuella ojämnheter i form av "piano" av kretsen, eller bula i väg- eller förlust av dragkraft överförs som små lugnande rattmissöden. Framaxeln är mycket mer ögonblicklig än vi mindes våra TS och understyrning visas endast om vi går lite tidigare. Annars beteende är ytterst neutral och bakaxel tenderar att insinuera sig mycket långsamt, opassande av deras storlek, om vi spelar lite med laständringar. Båda är förtjusande, lätt att köra och ädelt beteende, såväl som effektiv. Utbytes utvecklingen är något lång och den femte mest inte kommer att använda det om vi vill få ut det mesta av bilen. Mycket bra bromsar för motstånd, även om båda bilarna vi har hittat en mycket lång pedal resor, ett faktum som säkert kommer att lösas med en luftningskrets.

Dessa två Alpine Cup och visade en felfri utseende, som han säger en hel del för sina ägare. Det är inte lätt vid denna punkt hitta enheter av denna typ av bil i så bra skick, eller delar för att ersätta den mest skadade. Betecknande nog tillståndet i interiörer. Både plast instrumentpanel, mattor som de var fläckfria. Men i slutändan, tillfredsställelse åter få bakom ratten i dessa två sporter mytiska två autentiska körskolorna för en generation av unga förare Nu veteranos-.