Biler til minne: Renault 5 Turbo, Turbo og GT Turbo Cup

Biler til minne: Renault 5 Turbo, Turbo og GT Turbo Cup

Front motors, bak eller foran sentrum, og foran eller bakhjulsdrift. Renault 5 Turbo, Turbo og GT Turbo Cup var svært forskjellige … men alle bilene var legendarisk.

Renault 5 Turbo, Turbo og GT Turbo Cup: Tre legendariske sports

Renault 5 Turbo, Turbo og GT Turbo Cup: Tre legendariske sports

Renault 5 Turbo, Turbo og GT Turbo Cup: Tre legendariske sports

Renault 5 Turbo, Turbo og GT Turbo Cup: Tre legendariske sports

Hvis noen andre enn amatør lytte til spørsmålet “drikk eller fett ass?” … å vite hva du synes. Du, ja, og de fleste forstår det er det vanligvis følger fraser som “Jeg så fem turbo”. Når vi snakker fort uten å spesifisere i uttrykket “fem turbo“De kan få disse to … og I tillegg GT Turbo. Likheten mellom dem ikke går mye utover navnet.

Renault 5 Turbo er født

Renault 5 Original Turbo Han ble først unnfanget 1975 å konkurrere i World Rally Championship, så dominert av Lancia Stratos. Ideen var å sette Motoren bakre midtstilling, for hva de vurdert flere alternativer (inkludert en stemningsfull V6) og selv trodde AWD. Til slutt, valget var å blokkere Sierra Gordini topplokk, turbolading, mekanisk injeksjon, girkassen og motoren V6 PRV RWD. Hvis Renault hadde valgt en mid-motor bil med turbo bakhjulsdrift (den konfigurasjonen som ville best Gruppe B et tiår senere), muligens I dag ville vi snakker svært lite Audi quattro ville ikke vises før 1980 (med turbo og AWD, men med frontmotor).

Alpine anlegg i Dieppe, Michel Tétu Hun skjærer bak to R5 væpnet med en motorsag å installere underrammen som ville støtte motor og transmisjon. Ikke mye ble bevart fra den opprinnelige R5, hverken på innsiden eller utsiden. Resultatet ble den første prototypen, sort, ferdigstilt i 1977. Et år senere Renault presenterte en annen prototype utstilling på Paris Motor Show, og i 1980 den endelige versjonen. Motoren endelig hadde K Jetronic injeksjon Bosch, en turbolader Garret T3 som aspirerte blanding, komprimeres til 0,84 bar og føres gjennom en mellomkjøler dårlig plassert i lengderetningen på venstre side. I standardkonfigurasjon, kompresjonsforholdet var 7 til 1 og maksimal effekt på 160 hk ved 6000 rpm.

Renault 5Etter denne første versjonen kom Renault Turbo 2, 1983. Det skilte seg i som hadde flere elementer som er tatt direkte fra Renault 5 og lettere færre komponenter. Selv om motoren var nesten lik og veide 30 kg mer, fordelene var nesten det samme.

Snu Turbo Cup

Jean Terramorsi tenker ikke bare av konkurransen da det lanserte Turboladet motor utvikling. Så sent 70-tallet, trekkmotstand, Formel 1 og rally forbrukes alle sine ressurser, Han ble ikke lansert før 1982 Alpine Turbo (Turbo Cup i Spania), Følgeren atmosfærisk R5 Alpine. I likhet med resten av serien, hadde Alpine / Turbo Cup Motoren fremre senterstilling lengde (bak den fremre aksel og foran driveren) og forhjulsdriften, Det mekaniske arrangementet som arvet Renault 5 4. Blokken og hode er det nesten lik 5 Alpine / Cup men ikke utskiftbare. I motsetning til 5 Turbo, kompressoren strebet blanding av en Weber forgasser og maksimal øke trykket var 0,62 bar. Han hadde ingen intercooler, men til slutt dukket oppfinnelser preparers å bruke den. Med et kompresjonsforhold på 8,6 til 1, Den nådde 110 hk ved 6000 rpm.

… Og GT Turbo

den GT Turbo du har , tverrgående fremre motor og forhjulsdriften. Motoren er også Sierra, men med kilehode parallelle ventiler, blåser forgasser (i stedet aspirate) og en turbolader Garret T2. Kompresjonsforholdet var 7,9: 1, mindre enn motoren Alpine / Turbo Cup (med halvkuleformet hode); men en maksimal blåsetrykk og mellomkjøler 0.7 tillatt effekt nådde 115 hk i en Første versjon. Denne motoren hadde en tendens til detonasjon Renault korrigert i den andre versjonen med en ny tenning og detonasjon sensorer mer effektiv, noe som kommet lengre mulig. Med det vannkjølt turbolader og flere endringer (forgasser Weber første Solex senere) fikk 5 hk, og selv om det maksimale dreiemomentet var den samme (168 Nm), i den andre versjon forble konstant mellom 3,750 og 4,750.

Renault sport 80Det er mye lettere å sammenligne Alpine / Turbo GT Turbo Cup og hverandre, og med tilsvarende modeller i sin tid, Renault 5 Turbo med noe annet. Fra synspunkt av kjøring, GT Turbo var høyere enn Turbo Cup hovedsakelig av chassiset. Turbo GT hadde en litt mindre treg retning Turbo Cup og en kortere akselavstand, skiftet retning lettere. Andre fordeler ved GT Turbo var en mye mer presis skiftende, bedre bremser og seter som holdt mer (men ikke mye). Faktisk er disse forskjellene var tyngre når jeg kjører fortere enn motoren, selv om forsinkelsen i responsen var høyere i Turbo Cup.

GT Turbo, den raskeste i sin klasse

Sammenligne de to, vinner de mest moderne, men hvis vi gjør det med sine jevnaldrende, er Turbo Cup klart bedre. tidligere 80 ingen liten idrett som tilfredsstillende som Alpine / Turbo Cup. den første Ford Fiesta XR2 heller ikke nærmet seg, og selv om en Golf GTi VW Det var mer stabil, ble ikke så fort. Også, for hva det koster i Spania, kunne man kjøpe en Turbo Cup og slå den inn i gruppe 5.

den GT Turbo var fortsatt den raskeste i sin klasse, enda mer enn Fiat Uno Turbo. Autopista testet på den tiden en enhet falt 29 sekunder i kilometer fra en stående start, og det var innenfor rekkevidde av svært få biler på den tiden. Men selv den andre versjonen med senket kroppen, hadde verken nøyaktigheten eller agility Peugeot 205 GTi 1.9, ikke så lett å gå fort som en VW Golf GTi.

Renault 5 GT TurboDen nærmeste til Renault 5 Turbo var andre rallybiler med midtmotor og bakhjulstrekk, hovedsakelig Lancia 037 (Hvem levde han lengre enn med Stratos). Gate versjoner var nær i ytelse og pris langt, Renault koste mye mindre. I rally, vinnerne av 037 er bedre, men du må ta hensyn til, på den ene siden, den enorme forskjellen i ressurser og kompetanse mellom Renault og Lancia utstyr; for det andre at Jean Ragnotti var en god pilot asfalt, men er ikke så fullstendig som Alén o Röhrl. I versjoner av street, en Renault 5 Turbo koster mindre enn en halv Audi quattro og det akselerert nesten det samme til tross for forskjellen i effekt (160 hk mot 200 hk).

Kort sagt, det er noe som alle tre har til felles fem turbo: Det var ingen ingenting som dem verken før eller etter. Det er klart i tilfelle av Renault 5 Alpine Turbo / Turbo Cup, men, selv om i mindre grad, gjør GT Turbo. De andre små biler med turbo, som Fiat Uno eller Ford Fiesta, verken hadde den samme følelsen og det samme svaret. Det var hyggelig så lenge det varte.

Du kan også være interessert i:

Renault 5 Cup og Alpine

Biler til minne: Peugeot 205 GTi og Rallye

Biler til minne: Pegaso Z102

Adblock
detector