Bilar till minne: Fiat Uno Turbo (full original test)

Bilar till minne: Fiat Uno Turbo (full original test)

Är nummer ett? Du kan. I kategorin GTi säkert Han betonade på 80-talet Fiat Uno Turbo: teknisk förfining, praktiskhet, effektivitet … Vi återger den ursprungliga provningen.

Fiat Uno Turbo, en sport mytiska 80

Fiat Uno Turbo, en sport mytiska 80

Fiat Uno Turbo, en sport mytiska 80

Fiat Uno Turbo, en sport mytiska 80

där dokument som nu är en del och säkert bilhistoria. Och ett bevis på att vi tar dagens Fiat Uno Turbo d.v.s. med fotosession ingår, är inte bara arv och vår redaktion i dag Motorpress Iberiska och tidskrifter CAR MOTORVÄG, men totalt sett motorsport i Spanien. För bilen, så han representerade på sin tid … och av vem skriver, förstås. Så idag vi lämnar direkt fullständiga texten i den ursprungliga provningen publiceras i Mars 1986. Du njuta av det lika mycket som oss.

“Med anledning av sin brasilianska presentation, det fanns en uppenbar fråga om Fiat Uno TurboVarför komplikation av en turboladdad och intercooler 1300 när 1600 Bialbero redan ger samma 105 hk? Allt som läggs både volym och vikt skulle vara likvärdiga. Och svaret var ärlig: ovanstående är sant, och även 1600 kunde han få mer makt injektion. Men det positiva beslutet fattades 1300 turbo just därför att de ville att det skulle vara fanbärare för Fiat-teknik, demonstration av vad som är känt i Turin, kan och vill göra.

Och detta demonstreras mycket bättre, utan tvekan med Fiat Uno Turbo förfining som ympning motor 105 TC. Genom jämförelse med den diskreta (även också, för vissa smaker) utseende, som inte sticker ut mer än den hjul och bakluckan plast i ett stycke innefattande en diskret övre vingen, är den anmärkningsvärda En Turbo i mekanisk och särskilt i din motor. Fyra gas stötdämpare och fyra skivbromsar, ventilerade fram, är inte särskilt vanligt, men inte som en motor av endast 1,3 liter vid som sammanför följande: Single overhead topplock kommenderade bälte, oljekylare bypass med termostat på Microplex programmerad injektion elektroniska styrsensor detonation och, framför allt, överladdning med en turbo vattenkyld hölje, med intercooler och ett sofistikerat system för att upprätthålla den höga kompressorn slås på retentioner med flyg återcirkulation. I brist på en 4-ventiler per cylinder, inte längre vet vad kan man begära.

Fiat Uno Turbo och dess konkurrenter

Det finns en annan anmärkningsvärd aspekt i Fiat Uno Turbo dvs, och är dess pris. Fiat satsning på detta område har varit anmärkningsvärt, och i fallet med en import bil har lyckats sätta nästan lika villkor med de mer eller mindre motsvarande inhemska produkter, och inte mindre än billigare än en halv miljon Peugeot 205 GTI, också importera, som tillsammans med Renault R5 GT Turbo, Det är de mest direkta rival, specifikationer och leverans.

Fiat Uno TurboWorth, innan rättegången mot bilen själv, inramning sin kommersiella läge bra, eftersom vi vet att många frågor som ställs till den potentiella köparen bland det stora utbudet av små sporter vi har idag på marknaden. Bortsett från orimliga priset Peugeot 205 GTI, i en miljö med 160.000 pesetas. Vi har inte mindre än 5 bilar relativt assimileras. Från botten, nyrenoverade Ford Fiesta XR-2, .: 1,215,000 pesetas som erbjuds av en fin motor, men med mycket långa utveckling; utmärkt bromssystem och pneumatiska upphängnings och något hårt och torrt. sedan kommer på 1.280.000 pesetas., den nybakade Peugeot 205 GTX: Mindre utrustad på däck och bromsar (men med lättmetallfälgar) och en motor rocker 94 CV och några veteran; i utbyte, slutna och kort förhållande, och utmärkt stabilitet av 205, medan den främre är inte samma IAG. Nästan jämnt matchade i området 1.330.000 pesetas., Är Citroën Visa GTi och Renault R5 Turbo. Den främsta attraktionen Citroen erbjuder dyrbar insprutningsmotor 1,6 identisk med 205 GTI, och de lämpliga kugghjul, däck och bromsar; På den negativa, en kropp 4-dörrars sportig lite, en trunk strypt av reservhjulet och ogynnsamma aerodynamik.

Otvivelaktigt är det Renault 5 GT Turbo den naturligt och logiskt rival Fiat Uno Turbo på den spanska marknaden; inte bara genom att ha båda turboladdade motorer, men eftersom deras nivå av prestanda och utrustning är mycket direkt jämförbara. 10000 svårt även skilja priset på varandra, och ett delvis kompensera denna skillnad med elfönsterhissar, hans kronometer och mer full instrumentering, för att inte tala om utfodring injektions förgasare istället. Utgång verkar slips klar, och längs testet kommer kontinuerlig benchmarking, eftersom vi vet att det är vad som väntar för läsaren, och vi kommer inte svika.

Fiat Uno Turbo: upp

Vi börjar som vanligt med väghållning och Fiat Uno Turbo här varumärket punkter. Skodon identiskt (både stål Hjul som däck) till 5 GT, har en fjädring vågar vi beskriver som mycket lite mer bekväm; men skillnaden är inte här. Kurvtagningsprestanda är helt normalt för en framhjulsdriven, med mycket lite understyrning och med en tendens att överstyra när plötsligt lyfter sin fot i mitten av en kurva, som tjänar till att placera om lite tidigare är borta; kort sagt, logiskt och normalt beteende för en bil med dess mekaniska implementering och inga överraskningar. Allt detta är naturligtvis inom de övre gränser som gäller för ditt lag hjul och en väl dämpade och med lilla kropp rulle.

Fiat Uno turbomotorden Bromsar är utmärkta, men här igen kommer vi att kunna dra fördel över 5 GT; schema och design är likartade, och känslan av att en saktar mer säkert beror på en fråga om förhållandet mellan diametrar mellan pump och bowlare, kvalitet piller eller, och detta redan har mer intresse, den däck En möjliggöra bättre ventilation, som vi såg i den långa nedstigningen av Haza del Lino till Orgiva, där pedalen och trycket hållas nere för att starta härkomst, medan 5 GT, medan bilen fortfarande håller tillbaka väl, och krävde mer tryck och pedalen ner lite mer.

Men där skillnaden ligger det i den riktning, eller rättare sagt, i fronten, men genom ratten, som varnar. den En riktning är något snabbare: Med lika ratt rotation blir mindre meter, och exakt samma andel, vågar vi säga att det är något tyngre insatser i manövrar och kurvor. Men här skillnaden är bara för att ingen i någon av dessa parasitiska reaktioner orsakade av vridmomentet är tvärriktningen och även riktningsstabilitet av 5 GT. Uno Turbo drivs precis som en normal, bara med mer makt, men det innebär inga problem börjar helt i linje mycket gas ges, och en gång skarp sväng, stöd och ge gas det har den logiska avkastning hjul sin kedja riktning, deras breda däck och dess hög effekt, men alltid konstant utan tvära variationer. Och i en rak linje, kan du ta händerna från ratten och för att frigöra gas och plötsligt, utan att ändra adressen.

Som för körning, är den drivande positionen passar perfekt för medelstora storlekar och de relativa avstånden mellan de olika styrelementen, perfekt. Sätet omfattar väl, men inte så mycket som 5 GT och vänster fot kan bra stöd. Hjälp kontroller kan vara lite konstigt i början, tills de tar luften. Sikten är utmärkt i alla situationer och belysnings- och rengöring gränsar.

I fråga om komfort, har vi sagt att fjädring och säten är bra, i linje med en sportbil; måste också granska amplitud baksätet, om än mindre intresse än i en bil mer bekant metod. Och på detta område bör också nämna skrymmande stammen, men eftersom det inte var uppskattat. Luftkonditionering, som i var och en, är utmärkt och du kan spela med varm och kall luft oberoende i bilen tills värmenivå och önskad fördelning. Ljudnivån är mycket godtagbart, och mer uttalad bullerkällan, enligt vår mening, är de speglar, som skulle kunna mer profilerade, med tanke på den hastighet som bilen nåtts.

Fiat Uno Turbo motor

Och låt oss nu på mekanik och deras praktiska resultat. den motorns prestanda är klanderfri: Starta första, kallt och smidig beteende. På tal om kyla, säger laddats ur kvar från radiatorer, även om det är sant att vi har testat i januari / februari, men vattentemperaturen aldrig nått 85 grader (normal, 80 rättvisa) och olja vanligen vanligtvis vara mellan 70 och 75; bara på motorvägen går mycket snabbt att han kom att beröra 90 grader.

den elasticitet hos motorn är mycket bra: Mindre än 2000 rpm, turbo startar och skicka övertryck och under 2500 rpm och vridmomentet har nästan full. Emellertid, delvis tack vare injektionen och dels till lämpligt val av turbo trevlig är hastigheten för respons, nästan jämförbar med den hos en sugmotor, utan att någonsin träffa att spark klassisk eller dra turboladdade motorer . För smidig och snabb gasrespons, markerar en betydande fördel över dess rival, den 5 GT.

omvänt, i transmission faller bakom. Även om inte dåligt, är överföringskontroll mindre än Renault: det är svårare ibland mindre exakt och ger mindre förtroende för förändringar, faktum är att det 5 GT var perfekt, förutom vredet som ser ut som ett verk av en galning, medan Man har en bättre utformade spak, men vidarebefordran fungerar sämre.

Funktioner Fiat Uno TurboFiat Uno Turbo: performance

Och gemensamma åtgärder ur motorn och överföringsprestanda. Man leker med utvecklingen alltid kortare och mer öppna, särskilt i 1: a och 2: a, förlitar sig på den överlägsna elasticiteten i din motor förändring; Istället toppen, där råstyrka är det som räknas, har hoppat mer sluten 4: e och 5: e. På tal om makt, är saken klar: 5 GT kommer att ta minst 10 CV Catalog (Mellan våra testenheter hade snarare 12 hk). Vid lika stor vikt, är detta inte ämne i större skillnader i ersättnings utvecklingen och bättre aerodynamik One, som dominerar återvinningar och dra 2nd, nästan lika hastighet och avkastning i ren acceleration, vilket är kraften vad som räknas.

Sedan är en annan aspekt: ​​förbrukningen tyder på motorns prestanda. Här One, trots sina korta utveckling råder sassy läget betonar överlägsenhet injektion under förgasaren. Och det är allt. Som vanligt bilanvändning och snabb men avslappnad och ekonomisk körning, är Uno Turbo högre; avsättning för dem som vill framför allt, ändra ledning och genomföra pilot typ är 5 GT bilen. “

Inför detta dokument kan vi bara säga två ord: tack, Arthur.

Du kanske också är intresserad av:

Renault 80 Turbo

Citroën Visa GTi

Volkswagen Corrado

Adblock
detector