Biler til erindring: VW Golf GTI MK1, Peugeot 205 GTI og GT Turbo Renault Superfive

Biler til erindring: VW Golf GTI MK1, Peugeot 205 GTI og GT Turbo Renault Superfive

Tre rigtig hjerteknuser, de tre provokeret blikke, hvor han gik: VW Golf GTI MK1, Renault og Peugeot 205 GTI Superfive GT Turbo. Næsten fire årtier senere, i ansigtet.

VW Golf GTI MK1, Renault 5 og Peugeot 205 GTI SuperTurbo

VW Golf GTI MK1, Renault 5 og Peugeot 205 GTI SuperTurbo

VW Golf GTI MK1, Renault 5 og Peugeot 205 GTI SuperTurbo

VW Golf GTI MK1, Renault 5 og Peugeot 205 GTI SuperTurbo

Det har været fire årtiers fødslen af ​​den kategori af GTI sportsvogn, og de første modeller er allerede historisk i sin egen ret. Den nødvendige tid har gjort sit arbejde, og det lader til, at nu endelig er værdsat for sine kvaliteter og originalitet til de få eksemplarer, der har overlevet. Det er derfor tid til at overveje perspektiv, hengivenhed og kritisk sans. Selvfølgelig, kan valget af disse tre modeller giver en masse at snakke -given den VW Golf MK1 Det gjorde ikke sammenfaldende med markedet Peugeot 205 GTi og Renault GT Turbo Superfive– og det kunne forårsage en kontrovers som steril som en politisk debat, medmindre vi opstiller objektive kriterier indiskutable.

fordi,definere præcis GTI? I slutningen af ​​halvfjerdserne og begyndelsen af ​​firserne, skulle være innovative modeller, der er designet til unge bilister, to-dørs, den kraftfulde og let gang med en effektiv chassis, der ville garantere sportslige kvaliteter og selvfølgelig ingen indrømmelser til overflødig.

Volkswagen Golf GTI MK1

den Volkswagen Golf GTI Han introducerede dem tre legendariske akronymer præcis fyrre år siden nu, og succes Det var ikke det samme, men indiskutabelt. To år tidligere, i 1974, Giugiaro Han blev defineret fremragende line ny standard Volkswagen. den golf ubestrideligt legede en moderne og harmonisk silhuet, især i forhold til den oldnordiske og Beetle, blev den tyske mark stadig producerer på fabrikken i Wolfsburg efter fyrre år, siden slutningen af ​​krigen. I virkeligheden, i 1972, stadig Volkswagen lancerede model 1303, som var mere bokser slagvolumen og injektion.

VW Golf GTI MK1Produktion golf erstattede den indgroede “Folks Car”. Foran ham, Volkswagen, med clairvoyance, valgte en innovativ formel: en moderne kompakt bil, der er udstyret med bagklap, forhjulstræk og agile køreegenskaber. Samme logik, men voldsomt forbedret, styrket Født Golf GTI i 1976, som det blev den mest moderne og kraftfulde lille sport sedan stammer fra en tid og markerede fremkomsten af ​​GTI som en kategori.

Volkswagen Det trak på teknologi Audi at føde hende golf, Han støttede forhjulstræk og motorer, som allerede var trådt i kraft med det mislykket K70 og passat. den 1588 cc fire-cylindret og gearkassen fire forbindelser afledt af Audi 80 GT, hvilket gav 100 hk Variant carburized. i Golf GTI, 810 kg, motoren er udstyret med en Bosch K Jetronic injektions- Han nåede 110 hk. Ud over at overstige hundrede heste i en model i sin klasse, konfigureret til ydeevne og adfærd, en uopnåelig sæt til konkurrence.

Faktisk Golf GTI havde ingen rival, da der i 1976 kompakte modeller af andre mærker var klart mindre og borgerlige og ældre og forældede konceptbiler. Ikke alene er det domineret af magt, der tilbyder stabilitet, dynamik og livfuldhed, der klart adskiller ham fra den anden forhjulstræk. Han har også fremhævet af sin ydre fremtoning og dens udstyr og færdiggørelse, som opføres som en reference og lad ham regere næsten alene frem til 1983, hvor den blev erstattet af den Golf II.

dog Volkswagen Han ikke involveret i konkurrencen, selv om der er i Tyskland en Stickers- kop og Golf aldrig udmærkede sig i dette område. Så da det viste den anden generation, Golf II GTI indgået direkte kamp, marts 1984, med sin første direkte konkurrent, afbalanceret og kraftfuld Peugeot 205 GTI, og et år senere, i 1985, med den bøvet Renault Superfive GT Turbo.

Peugeot 205 GTI

Peugeot, i de tidlige 80, situationen var desperat og lanceringen af 205 1983 Det var en gamble alt eller intet. Strategien var beskedent fald i MP brugsmodel konkurrence om World Rally Championship blev reklame udstillingsvindue. Tværtimod VW. Sejren var absolut og Peugeot 205 GTI lanceret en åbenlyst at kopiere formlen for den tyske model. Men som tiderne ændret sig så hurtigt, originalitet og modernitet varierede franske side nu.

Peugeot 205 GTIden design -af sig selv Peugeot-, hans omhyggelige præsentation, godt udstyr og dens prangende rød- -moqueta indeni, gjorde uendeligt mere ønskelig end Golf GTI II, der havde fået meget, var for kort på hans udstyr, teknisk udviklet sig, fordi der var næppe holdt 1800 cc motor 112 hk afledt Golf I, især, var dyrere.

den Peugeot 205 GTI også markant forskel i den mekaniske aspekt. Outfitting en motor 1600 cc, alle aluminium, som selv begyndte gav kun 105 hk, havde tegn og var yderst elastisk. Desuden udstyret med et velundersøgt trianguleret foraksel og suspension ‘af huset’ udviklet direkte af Peugeot-Talbot Sport (PTS), den 205 GTI Han markerede nye standarder for opførsel og overtog golf som GTI mest succesfulde i øjeblikket. Den racing afdeling PTS hurtigt omdannet til racerbil -existía en dyr kit til at få 125 hk motor med 1,6- trofæer i gruppe N og udvikling Gr A, der plagede de stævner og dannede en generation af piloter , der omfatter navne som Sebastien Loeb, intet mere og intet mindre.

Renault 5 GT Turbo Superfive

Og da ingen to uden tre, sluttede han Renault mode og angreb den nye små sportsgrene niche med sin alsidige SUPERCINCO, men med en radikalt anderledes tilgang til sine to modstandere. Hvis der var en generel konstruktør specialist inden for disse kamp-hærdede “matagigantes” på det tidspunkt, det var uden tvivl Renault. Den Régie havde fagocitado Gordini og Alpine, så hun havde i produktion med glødende referencer for høj ydeevne. Desværre var teknologisk innovation Renault tæt forbundet med brugen af ​​ressourcer til at producere billige gamle biler. Både R5 Cup / Alpine (93 hk) i 1976 og Copa R5 / Alpine Turbo (110 hk) i 1981 var klart forældede køretøjer, der var ikke op til moderne Golf.

Renault 5 GT Turbo Superfivei September I 1984 havde lys Superfive, ikke forgæves design opstod med en kontroversiel hånd Marcello Gandini, skuffende for sin lighed med den oprindelige Renault 5. Men hverken denne kritik forstyrret planer Régie og et par måneder senere, i begyndelsen af ​​1985, dukkede GT Turbo. Hun var iført en krop klædt med en ægte aero kit bestående spoiler, spoiler, sideskørter og blusset finner, der gav en ubestridelig sporty præg.

Under kølerhjelmen skjulte Sierra samme motortype i begyndelsen af ​​60’erne iført den R5 Alpine Turbo, men med en dyb tuning herunder elektronisk tænding varmeveksler luft / luft og Garret turbo T2 mindre. Tværtimod mistede han hemisfærisk røv “cross flow” smedede stempler og separat olie radiator. På trods af disse modsætninger, styrken af ​​Sierra motor og Renault racing erfaring med trykladning var i stand til at foretage de GT Turbo pumpen kører. En succes. Dens 115 hk gav deres modstandere en masse besvær, enten på åben vej, i sektioner eller lukket kredsløb.

den Inde i bilen heller ikke han flygtede fra kontroverser og afslutninger også "plasticosas" De forringet den forventede lysstyrke. Med chassiset, men den tekniske team var ret fuld. En bageste ende “programmeret geometri” og fire søjler pr hjul GT Turbo bogstaveligt fast til asfalten. Som om det ikke var nok, den eksplosive motor 1400, på trods af dens mindre forskydning, udførelsen af ​​Superfive sætte foran nogen af ​​sine rivaler.

VW Golf GTI MK1, Renault og Peugeot 205 GTI Superfive GT Turbo: ansigt til ansigt kredsløb

Vi møder den trefork på skråningerne af INTA i Torrejon de Ardoz, det samme sted Vi forsøgte tll moderne biler De passerer gennem hænderne på Autopista.es. Indtil de har indgivet nogle af disse målinger, for at kontekstualisere figurer, i går og i dag. I slutningen af ​​dagen disse køretøjer var referencer i sin tid og er ikke urimeligt at kontrollere, hvad giver tre årtier senere, uden nødvendigvis at kræve den maksimale, gå på kompromis med deres mekaniske håndsving dem ud veteraner eller siden, selvfølgelig.

VW Golf GTI MK1, Peugeot 205 GTI og GT Turbo Renault SuperfiveFor hver kom fra deres bestemmelsessted oprindelse med en historie, en anden historie og en bestemt “bogføring”. Den ældste, VW Golf, ejendom Rubén García, Det har en misundelsesværdig stempel, og ikke uden grund måske den mest klassiske i udseende. Hvid passer hende og de to runde Faritos indrammet af en rød linje på forsiden så skarpe nok årsag sympati. Det er en model 1981, der er udstyret med den 1600 cc motor, og fem-trins kasse, og store baglygter. Ruben bruger det ofte. Det er i sit rette element, dvs. det er blevet vedligeholdt, men ikke genoprettet, hvilket er en dyd, hvis underholdning var tilstrækkelig. Og dette er tilfældet. Motoren fungerer perfekt, lyder rund og bestemt ikke synes at anerkende mangel på magt. Interiøret er dog, præsenterer støvfang bruge, men har holdt sig godt, så godt Golf, og kolliderer forældet æstetik af instrumentbrættet, med sin lyse plast og instrumentering, der bevarer sin enkelhed og funktionalitet.

Rattet, VW Golf GTI MK1 overraskende 1.600 elasticitet, og turist kørsel, behøver ikke at uploade alt omgange til at reagere med energi. Det er glat, progressiv, let klatrer regime og op til 5.500 omdr./min-ingen gik ud over-viste sig at være en stor legende og meget rund motor. den Volkswagen Golf GTI chassis Det er splittet mellem effektivitet og strenghed. Lad mig forklare. Fronten kommandoer på alle tidspunkter. I stærk støtte, vil Golf passere gennem toppunktet på tre hjul, men den bageste aldrig overstyre; en beroligende adfærd for mange bilister og måske kedeligt for andre. Suspensionen er noget blødt, ganske rejse, og har brug for gode dæk holde ham. De er trætte, nådesløs, når efterspørgslen fra bilen, og når de er begrænsede i dæk 175/70 tretten-tommers legering, en Fondmetal Valgfri af tiden, i stedet for den serielle plade.

Under alle omstændigheder, rotation af hjulet gør bilen helt magert og godt ind i kurve-driven foraksel, at intet kan gøres, når dækkene, ude af stand til at udholde den indsats, forpinte over en lang understyring. En skam, fordi hjulet formidler så godt, hvad der sker, ville have været en fornøjelse at gå hurtigere, trækker linjer og kontrol af enestående smidighed han viste i oprindelse.

For sin del, Peugeot 205 GTI Den har en diskret grå og den ejendommelighed, der kommer fra Frankrig, hvor John Paradise købte det lidt over et år til en fantastisk pris og i en lignende tilstand af Golf. Det er en kopi af 1986 115 hp, med et organ, som har markeret passagen af ​​tid, ømhed og male fronten har mistet sin oprindelige spoiler. Mekanisk, den 1600 indånder godt helbred. Deres lyd er upåklagelig, indledes med at love, at særprægede spinde med metalliske toner resonans flugt.

Gemt i uniform, overraskede Peugeot 205 GTI friskhed, både for sin dynamik, og dens let og agile køreegenskaber, knap de betegne sin status og trediverne. Motoren dukker op med glæde, mens den velkomsttale og præcis gearskift hurtigt gå gøre hastigt. I modsætning til Golf motor, ikke alt for hårdt ved lav hastighed, eller i det mindste så det ser ud, som de fire-cylindrede slår op hurtigt og er sprudlende i toppen af ​​cuentavueltas. Til kontrol, instrumentering er færdig, udstyret endda se olietryk og temperatur trods en beskeden design.

Den lykkedes chassis giver en sjov kørsel og bilen har den samme let at indtaste lukket kurve til at forblive stabil i hurtige sving. Selvom vi ikke vil spille i dag, jeg husker udmærket, hvad Playful vendte bagenden går meget hurtigt, og selv hvor kritisk det kunne være, når undslap ved overraskelse. Bremserne er meget god, med skiver og trommer potent og doseret; og fælge, inspireret af hipervitaminado 205 Turbo 16 og krydret med 185/60/14 dæk, gør ham aggressiv endnu meget effektiv.

Men ved denne lejlighed, juvelen i kronen af ​​republikken, eller er det Renault Superfive GT Turbo Fase 1 (115 hk) 1986 Oliver Elqaoud. Hans GT er meget tæt på, hvad vi betragter en tilstand konkurrence, malet sort og med en skinnende spejl finish. Men under huden, er Renault fuldt restaureret, endda forbedret, fordi det tager et særligt stykke aluminium intercooler erstatter den oprindelige “som bruges til at briste over tid,” Oliver fortæller os. Det er et arbejde på flere år, hvor det har sparet udgift for at opnå det perfekte resultat.

den Renault interiør Superfive GT Turbo Det er som ny, som straks kan se, der er den mest grundlæggende af de tre, med lidt fanfare eller raffinering udstyr og instrumenter kronet af en plastik visir tvivlsomt i kassen vigtigste ure. Stavningen selvlysende orange opretholdes, og selvom ikke se olietemperaturen har en trykmåler turbo synlig.

VW Golf GTI MK1, Peugeot 205 GTI og GT Turbo Renault SuperfiveFordi udseende, hvor du ser, denne bil er helhjertet, pasional. Hurtigere rask væk, ved 4.000 omdrejninger i minuttet “den store udfordring” er udløst turbo, som hæver hastigheden og puls som lyn, der forårsager en uimodståelig acceleration og en machiavellistisk Smil af chaufføren. Følelsen er berusende og giver indtryk af at være kontrol af en lille "dragster", hvis største fejl er dens største aktiv: turbo. OBS!, Fordi responstiden for turbo og massiv understyring, som kan forårsage, ikke alt går. Baseret på gearskift, med præcision og god touch selector- at holde turboladning, den Superfive efterlader ingen muligheder for at golf eller 205, og få overvundet takket være et chassis Renault Sport troldmænd fik til asfalten svejsning . Og det til trods små tretten-tommer hjul, svarende til Alpe Renault V6 og udstyret med dæk 175 / 60R 13.

Den skrå meget kort Superfive, går hårdt, styretøjet er hurtig og præcis, guddommeligt bremser deres fire skiver og i sidste ende har ventes karakter af race af ham. den turbo fløjte er en del af “standardudstyr” bilen, fordi motoren lyder dårligt. Oliver har afhjulpet en lækage, der har en karakteristisk klukkende lyd ekko minder om R5 Turbo Cup. Hans udseende med alt det ekstra plast giver en aggressiv bil ser klar til konkurrencen, selv om æstetisk mister point, fordi dens form er ikke så moderne eller så vellykket som golf og 205. Men beruser sin turbo motor til gammeldags måde: brutal og uimodståelig, så deres ejere værdsat i sin tid, og gav ham en ufortjent dårligt ry.

Med perspektivet af i dag, kan du kun udbryde: Hvad dristig, hvad sjov! Og hurtigt, selvfølgelig. Enkel at enden af ​​konceptet, forbi tredive år, synes der at tvinge overvejer stigningen i størrelse og komfort, teknisk kompleksitet og magt multiplikation præsentere den aktuelle GTI. Moderne og attraktiv på det tidspunkt, disse tre klapvogne formået at formidle stærke følelser og endda opfylde de amatør piloter. Hver med sin egen stil og hans argument har en meget stærk personlighed og overbevisende og forførende, fordi de deler nogle vigtige principper: sportsånd uden filtre og en misundelsesværdig tal. Ingen servostyring, men vægte under 900 kg, vigtige, men rimelig beføjelser chassis og tunet suspension og, selvfølgelig, ingen styreelektronik i en indpakning smigre enhver ungdommelig og pågående ego. Sådan er det magiske formel for sjov med masser af gnist.

Konklusionen er, tager sigte på disse tre store hukommelser biler: VW Golf GTI MK1, Peugeot 205 GTI og GT Turbo Renault Superfive, tre autentiske 80’er hjerteknuser.

Peugeot 205 GTI 1.6. ark

motor

4 cylindre på linje, blok og legering topstykke og væskekøling. Position: Front kors. Forskydning: 1.580 cc. Strøm: 115 hk ved 6.250 omdr./min.

transmission

På forhjulene. Kobling: Jeg monodisco tør. Ændring: manuelle 5-relationer.

Dimensioner og vægt

3-dørs kompakt sedan. Akselafstand: 2.420 mm. Længde x bredde x højde: 3.705 x 1.572 x 1.355 mm. Brændstoftank: 50 l. Egenvægt: 865 kg.

funktioner

Maksimal hastighed: 196 km / t. Acceleration: 0-100 km / t på 8,8 sekunder

Renault 5 GT Turbo Superfive. ark

motor

4 cylindre på linje, blok støbejern legering topstykke og væskekøling. Position: Front kors. Slagvolumen: 1397 cc. Strøm: 115 hk ved 5.750 omdr./min.

transmission

På forhjulene. Kobling: Jeg monodisco tør. Ændring: manuelle 5-relationer.

Dimensioner og vægt

3-dørs kompakt sedan. Akselafstand: 2.407 mm. LargoX bredde x højde: 3.592 x 1.596 x 1.367 mm. Brændstoftank: 43 l. Egenvægt: 865 kg.

funktioner

Maksimal hastighed: 197 km / t. Acceleration: 0-100 km / t på 8,6 sekunder.

Volkswagen Golf GTI MK1. ark

motor

4 cylindre på linje, blok støbejern legering topstykke og væskekøling. Position: Front kors. Slagvolumen: 1588 cc. Strøm: 110 hk ved 6.100 omdr./min.

transmission

På forhjulene. Kobling: Jeg monodisco tør. Ændring: manuelle 5-relationer.

Dimensioner og vægt

3-dørs kompakt sedan. Akselafstand: 2.408 mm. Længde x bredde x højde: 3.700 x 1.630 x 1.390 mm. Brændstoftank: 40 l. Egenvægt: 890 kg.

funktioner

Maksimal hastighed: 190 km / t. Acceleration 0-100 km / t: 8,6 sekunder.

Adblock
detector