Bilar att komma ihåg: det bästa av det sena 80-talet

De bästa bilar och sport i slutet av 80De bästa bilar och sport i slutet av 80De bästa bilar och sport i slutet av 80De bästa bilar och sport i slutet av 80

många och sportbilar som fascinerade oss och de gjorde dröm av 80-talet. För inte så länge sedan du lämnar med en historia med de bästa modellerna i början. Nu är det dags för slutet av en guldålder. Idag, vår vecko avsnittet "Bilar till minne"Hyllar dessa 20 bilar för historia. Juan Ignacio Eguiara, biträdande chef för Automobile Magazine, berättar sina intryck med dem alla.

Alfa Romeo 75

Mitt första minne av en Alfa Romeo 75 Det var vid ett återförsäljaravtal nära mitt hus i Vitoria. Jag följde min bror skulle köpa en 33 och det utsattes en helt ny 75 America som jag blev kär direkt. Jag kommer fortfarande ihåg att distinkta lukten av "Alfa", som därefter avstannat under de år jag prova mer baserade Alfas. Det handbromsen dubbel arm och ett dyrbar instrumentering. Till slut försökte jag det och jag föll fortfarande kär igen med henne bakhjulsdrift och den atmosfäriska mekaniska det låter som ängla symfoni.

Peugeot 309Peugeot 309

jag Jag var alltid mer än 205, eftersom Jag hade en GTI 1.9. Men till slut tänkte jag mer för ögonen, eftersom det från synvinkel prestacional dynamisk och hade utan tvekan. hans ramen var ett exempel på adel och dess motor intervall, med en.9 130 hk, Det var den mest kompletta sådana. Men alltid betonade han mer för sin diesel, som det alltid gjorde med Peugeot-modeller. Även om min lilla hjärta kommer alltid att vara med 1,9 GTI.

Porsche 959

detta är en av bilarna är en ikon, en legend sedan födseln. I bakgrunden fanns en experimentell bil att utveckla nya lösningar med AWD och överladdade motorer, täcks förordningarna grupp B, som test sängen var tvungen att vara i tävlingen. Frukt av dem var 337 modeller som tillverkats för gatan de gjorde glädja alla de lyckliga människor som hade chans att se dem. Jag var en av dem.

Porsche 959audi 80

Under denna period i slutet av 80-talet växte Audi och expanderat som någon kunde föreställa sig. Innan dess var det en ganska okänt märke, särskilt i Spanien, men från 80 växte sin image som en löpeld. Man kan säga att det var denna generation av Audi 80/90 som erövrade hjärtan av alla dem som ville ha en bra, aspirational bil, men den relativt prisvärd. Resultatet blev en Total försäljningsframgångar.

citroen AX

detta var en av de stora framgångarna för Citroën i sin historia. Det var Visa efterträdare Det hade ingenting att marknadsföra framgång. Men en mycket mer framgångsrika omprövning, den AX var en av de föredragna verktyget för alla som började att köra bil eller ville ha en liten bil för staden. Men på den tiden, egentligen, eftersom AX bil var en komplett bil, vilket var bra för alla och inte bara var begränsad till staden. Låg vikt och mycket sparsamma motorer, tillät en konsumtion rekord. Jag minns fortfarande den versionen 14 D som vi kastade bensin 500 500 pesetas.

Renault 21

i min tid i EGB var förmodligen för mig den mest sålda bilen... eftersom han såg på alla sidor. Renault definitivt slå rakt och jag tror att hans framgång byggde på att svara mycket väl till smaken av förarna från den tiden. Eftersom i Spanien vid tidpunkten för EGB, bilen jag gillade var sedan tre volymer mycket markerad profil. Det vill säga att boot är bra och stor såg var. Han var tvungen att sätta camping stolar att gå till fältet på söndag.

Renault 21Peugeot 405

Peugeot fått ett välförtjänt rykte på 80-talet genom att ha de bästa dieselmotorer. Och en av de modeller som tjänade till att öka detta rykte var 405. I likhet med 21 var mycket uppskattad av bilförare i era notchback profilen -designat av Pininfarina- dras då, men dess popularitet tack vare sin området för dieselmotorer fördjupas. det var av de första att behärska tekniken turbo i dessa mekaniska.

Volkswagen Passat

den VW Andra generationens Passat, internt kallas B2, det är att vi verkligen lever vår generation. Den första kom inte till vårt land eftersom det var en mycket dyr bil import. Den andra var den som sågs mer på våra gator, men det var fortfarande en mycket dyr bil för den tid och att alla inte kunde komma åt. Men naturligtvis många längtade av dess säregna LIFTBACK kropp med bakluckan, som gav en hel del kapacitet och hade massor av glasytan.

Fiat Tipo

Det var efterföljare till en myt som var Ritmo som hade oss alla kär i sin Abarth-version. Typ hade en allt mer populär karaktär och även utformat från början samt en kropp av tre volymer, som kallas Tempra. Detta, konstigt nog, inte har den framgång som förmodades denna typ av organ i Spanien. Men den kompakta typ och själv som hade plockat den senaste tekniken för tiden, som direkt injektion, vilket gör denna underbara version "Sedicivalvole" en annan äldre modell.

Renault 19

För vi lever i en tid präglad av EGB, den roll som denna modell tror att det var lägre än sin föregångare, R11. Men ingen tvekan om att det var en kommersiell framgång eftersom det vid den tiden fanns så mycket konkurrens på marknaden och Renault, genom tillverkning vid fabriken i Palencia, copaba mycket av den andel av segmentet. Jag hittade aldrig en fin bil och jag och min generation av EGB var en övergången från Mégane R11 missade.

Mercedes SLMercedes SL

namnet SL kommer från den tyska Sport Leich, vilka organ lätta sport och han tillämpas för första gången i 300 SL, den Gullwing. Men egentligen, detta namn representerar Mercedes dess flaggskepp cabriolet. Det finns flera generationer, men som skulle ockupera den tredje perioden EGB (R107) som började handel 1972 och den fjärde (R129), som ägs decennium. en fyrsitsiga att ökad användning med avtagbar hardtop i SLC versionen.

Citroen XM

Den hade en svår uppgift, nämligen ersätta den revolutionerande CX. När denna ersättning lanserades, modernare och avant-garde, inte längre hon överraskade oss båda hans luftfjädring. Kanske var det en kommersiell misslyckande och var inte en av de bilar som mest genomsyrat min generation. Det var mycket bättre än sin föregångare, en äkta lyx saloon Jag skulle säga, men inte avsluta enthral allmänheten. Det är sant att den här typen av stora sedaner representation, började få konkurrens i Spaniens premiummärken som tog allmänheten.

Opel Calibra

Det var en revolution på grund Han närmade sig Coupe konceptet till allmänheten och på ett underbart sätt. den Det var mycket trevligt bil och med en luftmotståndskoefficient rekord i kategorin Cx 0,26. hade 4 bra ställen och en bakre grind som ledde till en trunk som kan utvidgas till 980 liter. Det är fantastiskt hur nu verkar oförmögen att göra en sådan bil, det vill säga, vackra, praktiska, sportig och inom räckhåll för varje budget.

Renault Clio

Det började på 90-talet och har verkligen förtjänat en hedersplats i den franska varumärket och i vårt minne. det är en av de äldsta modellerna Renault så att du kan sälja miljoner enheter och har otaliga versioner. När jag började arbeta på motorvägen, det hade precis släppts och Han var en av de första bilarna jag testade för tidningen. Bilen var trendigt och det förblev under en lång tid.

Renault ClioMazda MX-5

Jag kommer fortfarande ihåg när chefen för Autopista kom sedan en presentation där bilen hade upphetsad honom. Det var Mazda MX-5. Så mycket han entusiastiskt du köpte en. Så någon kommer att sakna som säger att det är en av mina favorit bilar. Broke system och Han gjorde tillgängliga för alla rena roadster Det sänder en oöverträffad körglädje. Vi har varit fyra generationer, men alla med andan i första, vi minns killarna i EGB.

Honda NSX

den första sport Jag försökte verkligen var NSX. Jag var så glada över att även i dag fortfarande en av mina favorit bilar. På den tiden var det en revolutionerande bil, centrala tandemmotor som han hade ställts in av ingen mindre än Ayrton Senna, min idol då. Noggrannheten hos skift och dyker upp som 3-liters V6 270 hk ger mig fortfarande rysningar. Jag måste också säga att deras effektivitet var mycket hög, men hans beteende var kritisk gräns. Jag minns som en fotografering Han gav mig en rädd ryggen och nästan jag ge mig ett skyddsräcke ... lyckligtvis allt var en chock.

Nissan Primera

Om jag måste säga någon egenskap hos först först (Förlåt redundansen) generation är dess tillförlitlighet och robusthet. De var okrossbar, men De var inte mycket graciös ur estetisk synpunkt. Japanerna har aldrig utmärkt sig i detta avseende, men den första var den första (pun igen) som lockade allmänheten och kunde se mycket ofta på våra gator.

Toyota Celica

säga Toyota Celica för mig snabbt återkalla Carlos Sainz version. Det var den första bilen som gick att göra en fotosession och kombinera spänningen att försöka en "bil värld" till gatan och ansvaret inte accidentarlo i våldsam fotograferingar vi gjorde då jag hon fylld med spänning. Men detta var i femte generationen, den mest populära, men där han började att förfalska sitt rykte Det var den tredje innefattande 80-talet.

Suzuki Vitara

Under tiden för EGB, SUV var på modet. Så småningom slutade mode upp blir tvärtom, eftersom det var ett fenomen som föll i glömska. Säg då alla ville ha en TT för "dag till dag" och nu vill de en SUV. Men tillbaka till '80. den TT mest kända och populära var utan tvekan den Vitara. Speciellt för sin hårdhet. I själva verket finns det fortfarande många fortfarande cirkulerar i våra vägar, eftersom det var en mycket robust bil.

Suzuki VitaraHonda Civic

Som med många japanska modeller vid tidpunkten för 80-talet och början av 90-talet, Honda Civic var en marginell bil. Bara såg han för våra bostadsområden och var endast tillgänglig till mycket hög köpkraft. Tills vi nådde den sjätte generationen 1996 gjorde han inte börja verkligen se Civic Spanien. Och snart de fått ett välförtjänt rykte hans VTEC bensinmotorer för sin höga kapacitet till lap upp och uppnå hög effekt låga förskjutningar.

Du kanske också är intresserad av:

Det var Ford Sierra RS Cosworth

Det var Fiat Uno Turbo

Det var Kadett GSi Opel