Bilar till minne: Opel Manta GT / E

Opel Manta GT / E: a coupe gammaldagsOpel Manta GT / E: a coupe gammaldagsOpel Manta GT / E: a coupe gammaldagsOpel Manta GT / E: a coupe gammaldags

Under en lång tid, Opel filt Det har varit en av dem bilar med vanhedrande. Och dåligt rykte speciellt för sin image ... eller snarare skulle vi säga att av en av dess ägare. faktiskt Det var inte på grund av att bilen hade defekter eller obekvämt att göra det olämpligt. Långt därifrån.

Opel MantaUnder årens lopp har detta dåligt rykte har remitterande klass ursprung, och Idag Opel Manta är en klassisk sanningen är att ganska välsmakande och omvärderas. Dessutom, för bättre och sämre, vid det här laget har det varit en mycket stor skärm, och även om det inte är många, är det inte svårt att hitta bra enheter på marknaden. Ja, Det var "tuneamientos" unmannerly och du kommer se att överleva några av de mest vandalism, främst i Tyskland, där det idag finns en mycket större utbud.

i Brittiska tidskriften Praktiska Classics sade för några månader sedan ", den Opel Manta säljs i Spanien och Grekland tenderar att vara fri från korrosion som ingen rost, det finns några bra bilar. Ännu bättre, priserna tenderar att vara konkurrenskraftiga .... " Vem har skrivit det måste föreställa sig att detta är Gobiöknen, men delvis är det sant att det är bäst att börja titta på dem här, även om det inte finns alltför många.

den Opel Manta GT / E som vi visar i de flesta av fotografierna är en filt B2, den andra serien av andra generationen. den första generationen (1970 - 1975) Han fortsatte med tanken på Opel, som började med GT, vilket gör amerikansk domstol organ på europeisk nivå, Det är också en intressant bil. den andra generationen (1975) Mer europeiska alls hävdat att tillhandahålla främre fyrcylindrig motor och en bakre drivaxel. sedan kommer Detta B2 (C på vissa marknader) Uppdaterad med smak av tiden; exempelvis stötfångare av plast i stället för metall. Irmscher förberedelser är sällsynta och mycket eftertraktade, särskilt i300 sex cylindrar. Vi tar i dag för att erbjuda dig en Köpguide.

Opel Manta: motor

motorn Filt Opel GT / E (CIH 20 E) Är mycket märklig av flera skäl. Den ena är att det måste finnas ett fåtal modeller gammal nog att gå med en järn ok (den ursprungliga designen är 1965) och moderna nog att bära elektroninjektions, en Bosch LE Jetronic. En annan intressant egenskap hos detta huvud är värd kamaxeln, men ligger på en sida av ventilen, som rör sig genom vipparmar och hydrauliska ventillyftare. är det inte kallas OHC (överliggande kamaxel), men CIH (cam i huvudet). Detta lager är inte idealiskt ur synvinkel prestanda (ingen crossflow), men en klassiker som är mindre viktigt än hållbarhet och tillförlitlighet, och i den meningen är uppfyllda. Styr kamaxel är bullriga men stark kedja; Dock kan heta buller indikerar slitage på bilar som överstiger 150.000 km.

Motor Opel Mantadetta 1,979 cm3 motor 110 hk vid 5400 rpm DIN Filt Opel GT / E Det är mycket stark i allmänhet, men tenderar att överhettas om några problem kylning, vilket helt enkelt kan vara en mycket smutsig radiator eller kylvätskenivån för låg. Bra järn cylinderhuvudet är inte deformeras av värme såsom kan inträffa med aluminium, är den svaga punkten i systemet packningen. Du måste leta efter tecken på vattenkonsumtion, olja eller typiska lerkruka expansion, vilket tyder på att dessa två kretsar är anslutna.

Opel Manta: växellådor och chassin

den Opel Manta GT version / E gjordes med tre olika lådor förändring: A manuell doch fyra-växlad manuell fem andra med samma förhållanden som ovan plus en femte nedväxlad och en automatisk treväxlad, mycket svårt att hitta (och utan många skäl att leta efter). Den femväxlad är den vanligaste och presenterar inga särskilt problem, men ett svagt tredje Synchro något. Kopplingen är också mycket hård, och vid normal användning kan överstiga 100.000 km perfekt.

huvud problemet med åldrande suspensionen är någon av dess delar; till exempel, är det inte ovanligt att de främre fjädrarna bryts, lederna bära mössor och praktiskt taget försvinna. Hitta originaldelar är nästan omöjligt, men det finns gott om marknaden specialister fortsätta att sälja delar av högre kvalitet än den ursprungliga.

Inne i Opel MantaOm bilen stoppas för länge eller inte använder den ofta, kanske du märker att bromspedalen har fastnat. Det kan vara ett enkelt problem att fixa själv om pedal eller mindre om pumpen. I vilket fall som helst, om det händer att enheten du tittar på, förväntar eventuellt även delar kommer att behövas arbetskraft. i stället att adressen är svårt är normalt, bilen är väl. Det finns kit för elektrisk servostyrning par det gör det bara meningsfullt om det kommer att använda mycket bilen i stan (som inte vettigt).

Opel Blanket: kropp

Slutligen vi värdesätter kroppen: Opel Manta är dåligt skyddade mot rost. Särskilt i de enheter som kommer från ett fuktigt klimat, måste du göra en grundlig inspektion över och under, framför allt. Bland de områden där att titta är trösklarna för dörrarna, golvet, ankarpunkter katt runt vindrutan och bakrutan, under båten spolarvätska, regnränna och batterihållaren. Inte ett stort problem att behöva ersätta en karosspanel eftersom det fortfarande finns som säljer rå.

Kort sagt, om du vill ha en classic omvärderas, en traditionella sporter 80s och relativt billiga coupe, den Opel Manta GT / E Det är ett bra alternativ. Tur att hitta din.

Du kanske också är intresserad av:

klassiska test: Opel Manta

Det är Kadett GSi Opel

Det är Renault Fuego