Iso Isetta 200, ägg

Iso IsettaIso IsettaIso IsettaIso Isetta

I slutet av femtiotalet, Spanien och sträckte hårt och länge krig. Flottan började försiktigt att växa och den ekonomiska och sociala utsikterna verkade mindre dyster. I den här miljön, halvvägs mellan motorcyklar och personbilar pittoreska framkom tre eller fyra hjul och små med motiv luftfarts inflytande en eller kopior av stora salonger andra. Bland dem som hade en cockpit eller stuga interiör -mer var Interiör- Messerschmitt, Scootacar, Isetta och Heinkel. Den senare föddes i Italien 1952, som Renzo Rivolta, grundare anpassade varumärke Iso- luftfarts ingenjören Hermenegildo Preti. Rivolta tänkte att bygga en framgångsrik microcar berodde på projektet från början, inte som han hade gjort de flesta små hantverkare, det vill säga, kopiering och minska till ett minimum stil med en standardmodell. Sålunda, de villkor som åläggs Hermenegildo Preti för utvecklingen av små verktyg var trefaldig: en produktionskostnad inte överstiga hälften som hade Fiat Topolino; maximalt utnyttjande av motorn Iso 200 som körde scooter som han marknadsförde varumärkes själv och slutligen att konstruktionen hade sin egen, originella och nyskapande stil. De tre lokalerna var uppfyllda, i större eller mindre utsträckning. Men utan tvekan den senast rapporterade Isetta personlighet.

Preti flygutbildning gjorde honom tänka kroppen som cockpiten på ett flygplan, på den tiden en sorts cockpit tvåsitsiga med en enda främre luckan. År 1953 tog de ut på gatorna den första Isetta italienare, även om produktionen endast varade i två år. Dock verksamheten inte göra Iso men försäljningen av patentet till andra. BMW (Tyskland), Velam (Frankrike) och Romi (Brasilien) var tre av dem. i Spanien, den Iso motor Italien S.A.E. Han var baserad i Carabanchel (Madrid) Och sedan 1952 hade byggts på licens nästan komplett sortiment av produkter Iso.

Det började med motorcyklar och scooter, strax efter Isocarro och slutligen Isetta. den tillverkning artesal den "minicar"Han började i januari 1957, även om de importerades 1956 och inskrivna några kopior. Intressant, en av de enheter gick bilparken of service "Forest arv" ... Sanningen är att det inte verkar den mest lämpliga för att rulla genom skogar och bergsvägar fordon. Under hela sin kommersiella liv, Isetta fått många smeknamn som "ägget", "bubblan bil" eller "cogebaches". Den förstnämnda var uppenbara, medan den tredje hade att göra med den skillnaden att hade de främre och bakre spår, vilket gjorde det nästan omöjligt att inte fånga några hinder från vägen passerar ovan: om inte med framhjulen, var det med den bakre. Logiskt sett denna konstruktion hade en stiftelse: ta bort differentialen. Således var den bakre bryggan bildas bestående av en växellåda och drivaxel blocket. Denna sista, mycket kort och med elastiska leder, som mottar rörelsen hos en dubbelsträngad oljebad.

Förändringen hade fyra relationer framåt och bakåt. Därefter varianten Isettacarro sig införliva differentiella och två semiaxes. Vid behov Rivolta, motorn var den tvåcylindrig tvåtakts luft, patent puch, med kolvarna parallellt och anslutna till en enda stav i "Y" och gemensam förbränningskammare. I praktiken är det var en verkligt effektiv design, verifiering av att hade överlägsen prestanda och lägre strömförbrukning jämfört med andra två-cylindern.

Italienska proverna 200 monterad Iso motorcyklar, medan spanska genom översta variant 236 cc och 9,5 hk vid 4500 varv per minut. Frågan som presenteras är 1958 det år då fler enheter såldes i Spanien och är en del av samlingen av RACE Foundation. Hans stil är att uppmärksamma utseende där du ser ut. Den ovala formen och integrering av de transparenta elementen (glasvindruta och sidofönster och bakrutan plexiglas) är av enorm originalitet. Och vad återberätta ytterdörren nyfikna system med ratt och tilt bord bryskt med henne att öppna ...

Men dumpningsmarginalen uppfinningsrikedom i sin design, Isetta var själv en praktisk bil och en kortfattad och specifika för behoven för tillfället svaret: en urban, snabb, enkel, lätt att köra, tillförlitlig, billig att underhålla och, framför allt, fullt kapabla att flytta två fordon llaneando till 70 km /h. Kort sagt: en mellanliggande punkt mellan en motorcykel och en bil. En moto-coupe? Vad du än vill kalla henne, idag är det roligt att köra och inte alls rörig i en storstad trafik. Men i 1961, var den spanska fordons scenen nedsänkt i en stor revolution.

presenterade en Seat 600 fullt projektion och därmed själv befallde han den absoluta utfrysning litet universum micro Jag föddes i kölvattnet av Isetta, Biscuter, PTV, Kapi, Triver, etc., etc. ... då Iso Motor Italia hade blivit Borgward Iso spanska. Men varken konton eller lägga upp saying- framtid såg optimistisk. Så lokalbefolkningen verkstäder stängde sina dörrar samma år, efter att ha lanserat mer än två tusen Isetta.