Bilar till minne: Peugeot 205 T16

Peugeot 205 T16Peugeot 205 T16Peugeot 205 T16Peugeot 205 T16

den 80 De präglades av våra huvudpersoner. Att se dem tillbaka flöde minnen och bilder och spänningen i en makalös era: den för grupp B rally.

Peugeot 205 T16

Många år har gått, och det vi ser är förbryllande, hur små är dessa bilar! den Peugeot 205 T16 Series 20 Street verkar inte mycket större än en Peugeot 205 GTI, endast bredare, medan grupp B (Evolution 1) asfalt, så kompakta och nästan aerodynamiska anordningar, döljer den sin effekt. den Peugeot 205 T16 Grand Raid, emellertid imponerar höjd genom dess storlek och höga långsträckta och framträdande spoiler. Cockpiten på racing bilar påverkar också: reduceras till ett minimum, dörrar med cigarettpapper, plastfönster, störtbåge gjord med en liten rör diameter instrumentbrädan. Vad idag slår 1984 gick obemärkt eller var normen. Mer än trettio år senare, få bakom ratten i en Peugeot 205 Turbo 16 är ett privilegium, kör hela Grupp B Street. Förarplatsen är bekväm, ganska hög, och atmosfären mycket Racing. En aluminium vevlager perfekt att köra spik klack, Turbo 16 registrering på ratten, hastighetsmätare upp till 260 km -Graduated / H- och cuentavueltas, med en markerad röda zonen vid 7500 rpm, lovar krig.

Kontakta bruset av motorn och Peugeot 205 T16

Grave, throaty, kraftfull. den dålig isolering klangfull Det är en framgång. Stillastående sätter rysningar. Koppling och förändring kräver energi och beslut, men inte kan beskrivas som hårt, eftersom det är fallet med statisk adress. Throw skytte är lika enkelt som helst nytta. Som väntat under 3000 rpm verkar slö, tömd. ¿En besvikelse? Nej, naturligtvis. Vi måste få till följd turbo och en skarp fördelning. Överskrids regimen uppvaknande sker. Turbo slag och ... patadón! Vid 4000 rpm strömmen uppstår, är vridmomentet hög och den kraftfulla dragkraft. Rev upp med glädje och accelerationen är konstant takt med en växande muller och läckra snitt före 6,000rpm respekt för mekanik. Ändå har bilen styrkan och ryck förväntas från deras 200 officiella CV, vilken de når 6750 varv per minut. Peugeot 205 Turbo 16 bryr sig inte att ha rak eller böjd. Dess ram assimilerar väl makten men som är bakom ratten har till uppgift att förvalta det väl. Acceleration ur kurvor gör T16 öppna understyrning bana Försiktigt, men med mycket dragkraft. Överraskande eftersom både det centrala och differentialbroms som framsidan begränsad slip bakre distribuerad vridmoment och effekt till den bakre hjul övervikt. I trånga hörn och understyrning är också mjukare fjädring, men ändå väldigt bekväm med känslan av att inte säkrade nog. Alla förändringar när hastigheten som används för att stödja framaxeln bromsning och användning av viktöverföring för att passera spetsen av kurvan. den fast bromspedal möjliggör exakt uppmätt inbromsning så att bilen blir neutral och även korsar successivt utan alla mekaniker som är bakom oss göra dwt, vilket visar en exceptionell balans. Enkelt countersteer och T16 återfår sin linje, medan han skulle accelerera igen och drevs ut ur kurvan ... För förare, gå! Styrningen är mycket exakta och utmärkta känsla för vad däcken. Kort sagt, en racerbil för gatan klädd, hälsosam beteende och potentiellt mycket hög prestanda.

den Peugeot 205 T16 Det utvecklades med traditionella metoder och tillämpning av enkla lösningar, men mycket effektivt. Förarplatsen är tillräckligt hög för att öka insynen. Det slog av den stora hjulet, men upptäckte snart orsaken: ingen servostyrning och det är svårt som en rock. Kopplingen, emellertid är slät och progressiv, och motorn svarar bra underifrån. Med en första inte alltför lång relation, ändrar sex fångenskap hastighet för noggrannhet, stigar hårt täta avtryckaren något, ja, och imponerande hastighet. Med några inledande tröghet på grund av de något smutsigt tändstift efter en lång period av inaktivitet, motorn rundade i ett par accelerationer ... "

Den fyrcylindriga har lite verve under 2500 rpm: Men därifrån turbon börjar blåsa hårt och hästarna kommer i stora mängder. Så vi bör vara mycket uppmärksam på cuentavueltas. Inget behov av att klättra till 8000, är ​​marscher utarmas snabbt, och det är självklart att med en vikt på 960 kg, är ganska imponerande accelerationsförmåga. Lyckligtvis bilen hindrar väl och med en snabb klack spets kan vi räkna med att behålla motorn.

Peugeot 205 Grand Raid

Peugeot 205 Grand Raid

Paradoxalt nog Peugeot 205 Grand Raid Det visar sig vara en mycket enklare och vilade bil. Det har servostyrning, en strid 33 cm längre och längre resor suspensioner. Så få några reaktioner på grusvägar och ganska ojämn uppmätt. Den är utvecklad från Evo 2 och den överladdade motorn har en Garrett turboladdare istället för KKK, med förmåga att ge inte mindre än 500 hk, även om denna version var begränsad effekt till 380 hk. Som vi såg, motorn var mycket kraftigare än i Evo 1 och under 3000 rpm var praktiskt taget ur funktion, medan det i hög verkar för att trycka med större konsekvens och brutal. Men i den här versionen, bak Manda real, men utan stridency, att klargöra effektiviteten och balans av ramen. Även främst född att konkurrera, är Turbo 16 aktier gener av 205. Hans hud omisskännliga, strålkastare, bakljus, vindskydd och dörrar är de av någon 205 och dess siluett, därför sin natur är obestridlig. Och om tarmarna är bättre, mycket bättre, är hans hjärta rent Peugeot med den då legeringsmotor XU8T ny fyrcylindrig 1775 cm3. Dessutom T16 avslutar intervallet 205, den sista av sina evolutionära länkar att bilda en komplett familj, från utilitaristiska till galoppsporten.

den Peugeot 205 T16 bara han tävlade i World Rally Championship för tre säsonger mellan 1984 och 1986, men lämnade ett outplånligt märke. Några månader efter start konkurrerande kom den första segern: Ari Vatanen vann 1000 Lagos på sin mark, Finland. Märkt startsignalera en fantastisk episk

i världen. Peugeot vann titlar på piloter och markerar två år i rad 1985 Timo Salonen och 1986 Juha Kankkunen. Vatanen nådde inte mästerskapet, men sopade hjul 205. Han vann tre av de fem rallyn spelas i 1984, men ledde alla. Av vägen på Korsika och en uppdelning i Grekland trunkerad rad. 1985, efter att ha vunnit i Monte Carlo och Sverige, Finland drabbades mycket allvarlig olycka i Rally Argentina, och med 205 Evolution 2, som höll honom avgick från konkurrens två år och indirekt bidragit till det tragiska slutet av grupp B. Ari tillbaka 1987 när Peugeot 205 återfördes till Paris-Dakar. Och naturligtvis han vann igen. den Peugeot 205 T16 Grand Raid Afrika dominerade i två år i rad, den andra tack vare Juha Kankkunen. År 1989 flyttade han sitt skal av 405 Turbo 16. I grund och botten samma varg med olika hud och Ari Vatanen vann igen två år i rad. Han segrade även i inte mindre kända upphov till Pikes Peak 1988 kan uppskatta den extraordinära korta Jean Louis Mourey 'Climb Danc'. Bilderna gör det tydligt att Vatanen, och i förlängningen förare av dessa bilar var riktiga superhjältar.

Erövra World Rally Championship

Utöver hans prestationer, i vilket sammanhang Peugeot införde hans styre ger mer vikt vid dessa bedrifter. Upphetsad av erfarenheterna Talbot Sunbeam Lotus och sporrade av en allvarlig kris, beslöt Peugeot att inleda erövringen av World Rally Championship, redo att lyckas eller ja. Och han gjorde det med en vågad projekt: det första rallybil mid-motor och fyrhjulsdrift.

Karosseri Heuliez medan tillverkas chassiaggregatet görs för hand i fabriken Peugeot-Talbot i Boulogne. Tävlings Institutionen för Peugeot Talbot Sport skapades 1981 och kapten Jean Todt (Team ledare), Jean-Pierre Boudy (Motor) och André de Cortanze (Chassi) bestämde sig för att bekämpa inte mindre än Audi och Quattro och Lancia med 037.

Sedan in konkurrens, Peugeot 205 T16 domino och i sin första hela året vann VM-titel, slutade hegemoni Audi Quattro och även han stryk berömda Audi S1, du bara fick vinna ett lopp. Alla grupp B som sedan följde hans mekaniska strategi: Ford

RS 200, Lancia Delta S4 och Austin Metro 6R4. Och allt besegrades. Dess första version dök upp i Tour de Corse 1984 och officiellt tillgänglig 350 hk. Evolution 2 hade också sin dop i corsa sport testet följande år 1985. Dess motor och utveckla 480 hk. Men denna utveckling var nästan en mutation,

därför avsevärd ökning av makt som det estetiska omvandlingen drabbar bilen packad med aerodynamiska anordningar. säkert

1985 Grupp B bilar överträtt gränserna för anledning även beslut FIA att förbjuda dessa super maskiner, Det var den enkla vägen och markerade slutet på en mycket kraftfull och skrikande snabba bilar, men bristfällig i säkerhet.

Du kan också vara intresserad

Ford Escort RS Cosworth

Mercedes 300SL

Renault 8 TS coupe prototyp

Helgedomen av de bortglömda bilar (foton och video)

Seat 1200 Sport Bocanegra