klassiska test: Renault 5 Cup

klassiska test: Renault 5 Cupklassiska test: Renault 5 Cupklassiska test: Renault 5 Cupklassiska test: Renault 5 Cup

Till skillnad från 2CV, den Renault 5 Det tog mig längre fullt aktiv som journalist-tester inom fordons tema. I själva verket kan vi även betraktas som delvis föregångare (eftersom de gick till olika målgrupper), R4, och verkade när jag gjorde min debut i den här världen, men i tidskriften 'Speed'. Men presentationen av R3 / R4, i den franska Camargue, inte röra mig, så jag var tvungen att vänta ytterligare ett år till ett test i Spanien, för första gången alternativ som Renault hade bara 2 CV. Men när han dök upp R5, jag tror tidigt 1972, Jag var redan i AUTOPISTA och presentation, även i Frankrike, jag rörde den här gången för mig, därför kan hantera flytande på franska och eftersom några tester som gjordes då var praktiskt taget bevara gruvan.

Den här gången lanseringen ägde rum på Franska Bretagne, särskilt nära staden Lorient, använda som grund ett lyxhotell som i sin tur ovikta i vad som då kallades spa och nu visar sig vara 'spa'. Om "makalös" presentation gjort en inverkan bland den grupp av spanska journalister, inte mindre gjorde den produkt som uppvisas av Renault: R5. lätt ett år tidigare, och på Lanzarote, vi hade deltog i presentationen som under många år var hans stora rival, Seat 127. Diskussioner mellan supportrar av både bilen fortsatte långt efter försvinnandet av både (och fortfarande idag i vissa forum), men bortsett från sina förtjänster, vad är ingen tvekan om att, estetiskt, Renault markerade en helomvändning i design, särskilt med tanke på att vi pratar om bilar Segment B.

Renault 5 Cup

Och nästan fyrtio år sedan, linje i allmänhet och vissa estetiska detaljer i synnerhet ställde en verklig revolution. Mycket specifikt, formen och placeringen av de bakre lamporna var en överraskning, eftersom det hittills används för att vara, åtminstone i bilar av denna storlek, små röda prickar och bärnsten runda, fyrkantiga eller något rektangulära. Och titta på dem integreras i den bakre C-stolpen konstruktion, en stor vertikal dimension (senare höjs i 'restyling') och som ligger mycket högre än hittills vanligt, antas en chock.

Även om det inte var den enda detalj som också strålkastarna var väl integrerade i utformningen av den främre, och lateral egen kropp, med omfattande skydd, också representerade ett stort steg framåt i design. Efter ett tag, har bakljusen utvecklats i riktningen markerad med Renault (Volvo och Mitsubishi var de första att följa), men R5 har äran att ha ersatt det dittills var 'förare' för element helt integrerad Ljusdesign, och inte som ett obligatoriskt sattes.

Tekniskt, R4 R5 härledd från, När det gäller centrum-longitudinell motor, med box fribärande avvikelsen ändrar framåt. Det var en exklusiv introduktion av varumärket, som också funnit sin plats i både R6 och R16, ett par bilar segment ligger en två ovan, respektive. Denna implementering hade fördelen av att erbjuda en dela balanserad vikt, men subtrahera nackdel beboelighet; Dessutom situationen för växellådan ledde till hävarmen var i samma position som i Citroen 2 CV. En hög procentandel av spanska bilister vid den tidpunkten, lagt till alla bilar av de två märken med ett sådant arrangemang, som utförs med så säregna styrsystem transmission; system som nyligen har återvänt till en del med viss spak, drift av en styrkablar och inte av barer, lämnar mitten av instrumentbrädan.

Renault 5 Cup

R5 Det var en bekväm bil fjädring, men Han nådde inte graden av balansera Citroën; Dessutom från början och han ledde "Sierra" -motorn fem ramlager, en detalj som dittills inte var alltför vanligt. Men, som sagt, och även gav mycket spel som tillförlitlig, säker och bekväm väghållning fordon, effekterna av R5, särskilt under de första åren efter starten, kom mycket så personal, slående och modern i sin linje, som under lång tid varit den mest avancerade var mellan små bilar, som det då kallades B-segmentet bilar

en version av särskild betydelse Den kallades R5 Cup, men senare dök han en högre makt R5 Turbo genom övergödning, men vars mekaniska härledd från andra redan kända (R11 Turbo) och använde platt huvud av parallella ventiler.

Eftersom betydelsen av 'Cup', bortsett från ligga till grund för ett par år av konkurrens enda märke (Därav namnet), är det tack vare honom Slutligen han nådde den spanska marknaden berömda Gordini halvrunt huvud med sido kamaxel men dubbla vipparm, att ledat i den motsatta riktningen. Lanseras med primitiva R8 Gordini och sedan Gordini R12 och R16 i TS, resultatet var klart överlägsen den plana butt. Anekdotiskt, kan jag säga att jagade honom i över ett år för att få en testenhet tills anta att tiredly i Fasa-Renault beslutat att sätta en enhet i denna park. De flesta kollegor varken känd eller därför tackade mig aldrig, men tack vare min envishet testas.