Bilar till minne: Saab 900 Turbo (Köpguide)

Köpguide: Saab 900 Turbo, en mytisk bilKöpguide: Saab 900 Turbo, en mytisk bilKöpguide: Saab 900 Turbo, en mytisk bilKöpguide: Saab 900 Turbo, en mytisk bil

Olika inte lika bättre och ändå är en av de största attraktionerna klassiska bilar mångfald. Nu bilen är jämn, homogen och ortodoxa. Kanske ibland även han är tråkigt. Förut fanns det mer tekniska och estetiska sort.

En av de mer heterodox Saabs varumärke har alltid varit och det verkar som om detta har en dubbel merit: för det första var det med mindre resurser än sina konkurrenter. dessutom Han förblev trogen sitt sätt att göra saker nästan till slutet.

den Saab 900 Det är möjligen den bästa sammanfattningen av vad som varit Saab, speciellt turboladdade versioner. Saab 99 Turbo arvtagare till 1977, 900 förkroppsligade Idén att tillämpa Saab turbo inte enbart för sportbilar. Till stor del turbo utveckling designades av den svenska ingenjören Per Gillbrand, vilket förklarar dess användning: "Alla bilar har en oljepump, en bränslepump och en vattenpump. Så varför inte en luftpump, vilket är vad som verkligen är en turbo?". Han hade rätt.

Saab 900 Turboden lågtrycksturboladdare (Den amerikanska versionen av 900 blåste upp till 0,5 bar) var utgångspunkten. Den tekniska utvecklingen av motorerna är oöverträffad i något varumärke Saab dimensioner. Och å stil Saab 900 Turbo, inget mer att se de yttre och inre bilder. Den mycket böjda vindrutan på den vertikala axeln eller förarorienterad instrumentpanelen är bara några av de funktioner som alltid har framstående. På Saab Club Spanien det finns mycket mer information än vi kan ge här och är kanske den bästa platsen att hitta enheter till salu.

Saab 900 Turbo motor och transmission

den Saab 900 Turbo motor (145 hk) är i sig fast: Kan överstiga 200.000 km i gott skick. Vid kall ställning och bör ses över kylningsslangar och se till att generatorn inte rör sig. Med motorn igång och kyla, måste titta på distributions buller väl mismatch ventillyftare eller på grund av kedjans slitage. Förluster är vanligast oljetätningar vevaxel sigill distributör och ventilkåpan. Med bilen körs på full gas i en lång marsch från incheckningen låg hastighet att trycket i turbo når den röda zonen. Samma förfarande användes för att observera möjliga oljeförbrukning (segment, turbo eller ventilstyrningar, inte billigt ändå).

den vanligaste Saab 900 Turbo Problemet är inte i motorn sig, men i montrar, initialt gummi och sedan 1986, hydrauliskt. Den första och andra är dåliga, värre. Det mekaniska arrangemanget hjälpte inte: motorn lutas 45 grader och växellåda under den. Ställ motorn med motorhuven öppen är det bästa sättet att se om det rör sig för. den svagaste punkten i 900 Turbo är växellådan, mycket svårt att ersätta och ännu svårare att reparera. Symptom på problemet är den omvända hoppa (vilket är svårt är normalt, är inte synkroniserade), de tredje repor eller kostnader tar den femte.

Saab 900Saab 900 Turbo: frame

den Suspensionen har också sin ursprungliga sida. Är främre parallellogram med överlappande trianglar och bak, en stel axel i tvärriktningen är föremål med en Panhard stång och i längdriktningen med en unik parallellogram Watt, där den främre armen ger stöd för fjädern. En suspension är kokta och de enda gemensamma problem som kan uppstå är bussningsslitage, särskilt av den övre front triangeln.

den Bromsar är också en källa till problem. I versioner före 1987 parkering på framhjulen och kräver särskild omsorg för att fungera korrekt. Det är ovanligt att hitta en Saab 900 Turbo åtta ventil med ABS och nästan bättre att inte ha ett potentiellt problem eftersom det är dyrt; ögonvittne eftersom vissa kopplar för att dölja misslyckandet. Den viktigaste nackdelen som kan ge riktningen är vätskeförlust. Om det händer, är det lätt att upptäcka genom tanken vid ingången till pumpen och svårare i racket. Som alltid vara försiktig om det är nytvättad. Om det finns slack i riktning allmänhet knäskålarna. Problemet är att det är svårt att hitta reservdelar.

Saab 900 Turbo: fotonTRX hjul monterade Saab 1980 för femdörrars kropp och 1981 för alla Turbo; då han slutat använda dem. Om möjligt är det bäst att undvika eftersom att hitta däck TRX är svårare och dyrare än en vanlig.

Saab 900 Turbo: Inomhus och el

Liksom många bilar från 80-talet och 90-talet (inte ovanligt i Audi på den tiden), Inne i taket på Saab 900 Turbo släcks med lätthet; fix är varken svårt eller dyrt, men du måste hitta någon som gör bra (det är en reparation som lämpar sig för luddiga utförande). kan också trimmas bort den del av instrumentbrädan eller instrumentering. En delad instrumentpanel kan nöja sig med en del som täcker; Det är inte svårt att hitta på internet men vet vad rätt kvalitet. Strömavbrott inte går utöver smutsiga eller defekta växlar.

Saab 900 Turbo: priser och värdering

modell

år

pris

900 Turbo

1978-1989

1500-6000 €

900 Turbo 16

1984-1993

5,000-15,000 €

Du kanske också är intresserad av:

Alla våra nyheter Saab

Det var Saab 9-3 1.9 TTiD

Test: Saab 9-5 3,0 TiD