Bilar till minne: Renault 8 Gordini och TS (video)

Renault 8 Gordini och TS: två stora klassiker, fotonRenault 8 Gordini och TS: två stora klassiker, fotonRenault 8 Gordini och TS: två stora klassiker, fotonRenault 8 Gordini och TS: två stora klassiker, foton

Tja, kanske skillnaden mellan Renault 8 Gordini och Renault 8 TS var inte så annorlunda, eftersom bas motorn var fortfarande till och med samma, men flera modifieringar djupgående gjorde det verkar en annan. Vi kände viss nyfikenhet att ta reda på i vilken utsträckning de var så olika dessa två riktiga klassiker och det fanns bara ett sätt att göra det: ge en TS Gordini och i gott skick för jämförelse "in situ" med egna ögon. Vi hade tur, vi hitta dessa två exceptionella exempel inte långt från varandra i Tiana och Caldes de Montbui respektive innehas av två hedningar samlare som omedelbart accepterade vårt förslag.

Det är Renault 8 TS

Vi började med att Renault 8 TS Jaume Vila lancer mekanisk liksom sin far, Jaume Vila senior-, oklanderlig i och utanför absoluta antalet som sällsynt sak bevarar även den ursprungliga navkapslar bilen. Han tillhörde president i Alpine Club Catalunya, -Alltid Jaume Segarra det outsägliga namn uppstår när vi talar om alla atrás- Renault och nu en del av varierad samling av Vila. "Hemma och det var en TS förklarar hans ägar. Min far köpte när han gifte sig igen. Det var familjens bil i flera år, gjorde vi utflykter till Andorra, vi gick på semester, etc. sedan TS såg mycket, och det lästes mer orange! Sedan sålde han och efter att ha passerat genom flera händer hamnade kommer hem. Jag var 17 och jag kunde inte tänka annat än att förbereda för autocross: barer, hjul, motor rörd ... jag bara rensad I vilken tidpunkt idén slagit mig! Slutligen håller vi fortfarande, men gjorde ett vrak. TS ville ha en bra samling, så när möjligheten kom att stanna Sagarra tvekade inte. Du vet, det är en purist, hans bil var det bästa han hade sett och jag är mycket krävande. Man, är det inte Gordini men med sina 53 hk gör mycket fint, Det är ett nöje att använda den ofta. "

I själva verket, Renault 8 TS är som silke. Han hade aldrig kört med en vanlig R8, så TS överraskade mig positivt. Dess väl fungerande, upplivad av den karakteristiska spinna av motorn gör en tvekan om att bilen har fyrtio år. erbjudanden bra styrkänsla, hela tiden det låter du vet var du trampa framaxeln, och utan någon skott visar livlighet och smidighet.

Renault 8 TSDen krånglig väg men tyst La Roca Òrrius är idealiskt för att utforska de dynamiska egenskaperna hos TS vars bakre sänder oss en varning när du vill bryta sig loss från racinglinjen platsen. den vaga beröring av växelspaken kräver viss anpassning, men bilen är trevlig att hantera och ganska bekväm; sätena är bekväma och håller väl och woodgrainen instrumentbrädan ger mycket trick. Jag skulle säga att estetiskt det Interiören är ännu bättre uppnås French än sin äldre bror.

Tekniska Renault R8 TS

motor4-cylindrig

ställning: Längs bakre

förskjutning: 1,108 cm3

matning: Förgasare Weber 32 dubbel DRC kropp och mekanisk bränslepump

effekt60 CV (SAE) vid 5500 varv per minut

maximal hastighet145 km / t

Acceleration 0-1000 m: 39 sekunder

produktionstid: 1968-1976

byggda enheter: 15.978

Det är Renault 8 Gordini

Vi övergår nu till Renault 8 Gordini Josep-Marc Sabater, pensionerad lantmätare och amatör pilot företag i hela sitt liv, som behåller flera, både klassiska och aktuella tävlingsbilar. Ägare fascinerande Alpine A-110 1600 S-gruppen 4, craved en R8 Gordini i sin samling. "Jag skulle köra en TS jag förberett noggrant i min ungdom, säger han, men han såg Gordini beundrande, som nästan ouppnåeligt. Även om det dök upp i södra Frankrike och gick för att leta efter honom. Jag tog en hel del delar. Det var bra, men jag ville sätta i händerna på Luis Alcalá, vilket som ni kan se har lämnat riktigt bra".

Renault 8 GordiniInget annat starta det att märka att det är något annat. Fram Pere, vanligtvis allvarliga och upplyst, ler höra bruset av Renault 8 Gordini motor. En låg hastighet går som en vanlig bil, kan vi använda den för att hämta bröd men vi gick på (klar med skarpa svängar och synlighet stretch) lämnar odjuret inom. Jag är inte Ragnotti, bien sûr, även om jag inser där skotten går. En morgon sitter bredvid Gordini var intensivt utbildning för att lära som helhet rör sig tillbaka till 100 hk...

Jag är förvånad över hur mycket promenader detta R8, hur väl det har på asfalten och foglig är att föra. Nu förstår jag vad du berättade för mig år sedan några av mina franska vänner, motorjournalister och veteraner. Jag har alltid trott det lite överdrivna patriotism eller chauvinism förvisso, men jag bevisa dem rätt. Jag kunde se att jag hade fel: R8 Gordini, med sin väl förberedas genom två stora motor Weber måste ha fallit som manna från himlen på quemadillos av tiden; -två balanserat chassi och spjäll hjulet tillbaka och stabiliserande skivor på båda axlarna, två bensintankar Han lärde en hel generation av piloter Värvning i sin formel marknadsföring hur han fick kämpa hjulet. Liksom vad som skulle bli den spanska TS Cup, men med dubbelt hästarna trycka tillbaka.

Tekniska Renault R8 Gordini

motor4-cylindrig

ställning: Längs bakre

förskjutning: 1.255 cm3

matning: Två Weber förgasare dubbel kropp 40 DCOE

effekt: 103 CV (SAE) vid 6750 varv per minut

maximal hastighet175 km / t

Acceleration 0-1000 m: 32 s

produktionstid: 1966-1970

byggda enheter: 8981

Du kanske också är intresserad av:

Renault 8 TS Coupé: prototypen "Made in Spain"

Bilar till minne: Renault 5 GT Turbo

Bilar till minne: Renault Espace