Land Rover fördömer Kina JMC att kopiera Evoke

Land Rover tar till domstol den kinesiska JMC att kopiera EvokeLand Rover tar till domstol den kinesiska JMC att kopiera EvokeLand Rover tar till domstol den kinesiska JMC att kopiera EvokeLand Rover tar till domstol den kinesiska JMC att kopiera Evoke

Det sägs ofta att imitation är den ärligaste formen av smicker, men det verkar som Jaguar Land Rover Det slutar inte att vara mycket nöjda med det. Inte överraskande har den brittiska biltillverkaren beslutat säga upp Jiangling Motor Company (JMC) innan en kinesisk domstol av två skäl: kränker sina immateriella rättigheter och illojal konkurrens. Anledningen? Anklagas för att kopiera utformningen av Range Rover Evoque.

Sanningen är att denna praxis är ganska vanligt i Kina. Varumärken som Geely, BYD och JMC äger inga betänkligheter när mönster inspirerade av utländska tillverkare. Kinesiska estetik dessa fordon är så flagrant sett så är det lätt att gissa vilket märke kopieras. Ja, alltid i fråga om yttre utformning: interiör och, framför allt, mekaniken är olika.

Landwind X7

Jiangling Motor vet hur. Vid den tiden var komplicerad differentiera Landwind MPV Opel Frontera och 2014, var scenen med Landwind X7 och Range Rover Evoque upprepas. Så det verkade som de hade tagit SUV Range Rover och helt enkelt hade förändrats emblemet. Ett par år senare, har den brittiska märket beslutat att vidta åtgärder i frågan tar Cate inför domstol i Peking. Ett drag som få tillverkare utföra och Du kan skapa ett prejudikat Om Land Rover vinner juridiska striden JMC uppmuntra andra företag att vidta rättsliga åtgärder.

10.000 order i två veckor

Det förvånar åtgärder eftersom det är normalt att sådana klagomål inte kommer till stånd. Anledningen är enkel; i Kina finns det en enorm kryphål och de lagar som styr den asiatiska marknaden är ganska mjuk på frågor om konkurrens mellan varumärken. Med tanke på detta är chansen att vinna en rättegång är tunn och därför i allmänhet globala tillverkare brukar inte agera. övrigt klagomålet kan även vända sig mot om den kinesiska allmänheten tror att ett utländskt bolag är skrämmande inhemska konkurrenter.

Landwind X7

Hur som helst, har Lange Rover beslutat att stå upp till Landwind. Åtta månader efter den brittiska fordon stigit på den östra marknaden, den kinesiska varumärke presenterade den nya versionen av sin SUV X7 i november 2014 och två veckor efter dess release fick mer än 10.000 order; JMC uppskattas också år 2016 att sälja mellan 80.000 och 100.000 enheter av endast denna modell. Med båda modellerna i sikte, Den enda verkliga skillnaden är priset. Den Evoque kostar mer än dubbelt så X7: 400.000 yuan (53,600 euro).

Tolv år för att vinna ett fall i Kina

Kritik för sin påfallande likhet snart kommit fram. båda SUV har en mycket liknande sätt: både taket och fönstren är avsmalnande från den främre bakåt och i linje med den laterala kroppen de är praktiskt taget identiska. Dessutom är den främre galler X7 något mer rundad än Evoque. Som om detta inte vore nog, kit finns som eliminerar de små skillnaderna mellan de två bilarna som gör det möjligt, till exempel lägga emblem Land Rover i X7 för 17 euro.

Det går inte att bortse från att tvister mellan Land Rover och JMC har tio år av historia. Det var 2006 när den brittiska tillverkaren att dess kinesiska konkurrent inför i domstol för just Landwind varumärket anses vara mycket lik Land Rover. På den tiden gick segern till Jiangling Motor slutade registrera namnet för Europa. Ahead är en lång och tröttsam process, men det finns utrymme för hopp. Honda tog tolv år att vinna ett fall i Kina en lokal biltillverkaren lite känt att kopierade CS-V.

Du kan också vara intresserad

- Vill du ha en ny bil? Innan uppskattar din bil gratis

- Kinesiska kopior av de flesta upprörande bilar

- Zotye SR8: detta är den kinesiska kopia av Porsche Macan