Top Five Citroën bilar …

Den översta 5 bilar Citroën historiaDen översta 5 bilar Citroën historiaDen översta 5 bilar Citroën historiaDen översta 5 bilar Citroën historia

År 1919 lanserade André Citroën sin första bil, vilket i sin tur skulle den första europeiska massproduktion bil, typ A. Hans inspiration som produktionsprocessen kom från andra sidan Atlanten som det reste till USA för detaljerad produktionskedjan fram av Henry Ford. Detta var bara det första steget i denna franska ingenjör, en sann visionär som lanseras en av de mest karismatiska och innovativa varumärken, och över 95 år har han skapat ikoner som finns kvar i näthinnan någon motorsport entusiasten. Att prova dessa fem modeller.

Citroën Traction Avant

Citroën Traction AvantDet var en flaggskeppet i mellankrigstiden (1934). Traction Avant var före sin tid, som Citroën Han valde den framhjulsdriften vid en tidpunkt när bilar var oftast drivs av bakaxeln. Utnyttja sin lägre tyngdpunkt, stål monocoque kropp, lätthet och aerodynamisk studerats, Traction Avant överraskade med ett dynamiskt beteende därefter okänd (hantering, smidighet, stabilitet, etc.), upp till tillfreds en stor publik.

Den första Traction Avant (7 CV) markerade en revolution i bilvärlden. Fram till dess aldrig en bil tillverkas i stora serier hade samlats så många innovativa detaljer. Arbetet i Flaminio Bertoni, en konstruktion geni, den avantgardistiska och lägre än vanligt linje av Traction Avant gav det en unik närvaro bland alla modeller från tiden. Intressant var favorit bil polisen, men även gangsters; medan dess image förknippades i det kollektiva minnet av ockupationen av Frankrike under andra världskriget. De sista Traction Avant vänster monteringslinjer i 1957. Hade versioner till 8 passagerare, och 759,123 enheter, Det var i produktion under mer än 23 år, ett register över livslängden för sin tid.

Citroen 2CV

Citroen 2CVEn ikon av den franska varumärket. Han har representerat som ingen annan modell den populära låg kostnad bil Citroen. Hans skapelse fransk ingenjör Pierre Jules Boulanger, chef för varumärket beror när familjen Michelin tog kontroll över bolaget. Hans namn "två hästar" avses dess fiscal makt, Även till exempel i Spanien började säljas med 425 cm3 motor som utvecklade 12 hk. Redan på 80-talet sina mekaniker kom att betala 35 CV.

Dess utbredd över hela världen gjorde honom till en symbol, med dess säregna bild, ibland i kombination unga hipsters "hippie" anda, men glöm inte att 2 CV också Det var mycket uppskattad för sin robusthet, särskilt dess variant van, användas för flera verksamheter på landsbygden och staden. Hans geniala suspensionen var en viktig del av filosofin av denna modell och gav honom en singular "nick" att cirkulera. 2CV är också en del av historien om film och litteratur, och fått många smeknamn i olika länder. Mellan 1948 och 1990 fanns det 5.118.889 av 2CV, inklusive van kroppen.

Citroën DS

Citroën DSDet var en riktig attraktion under sin presentation vid Paris Motor Show 1955, som Citroën DS skakade fordonskoder av tiden. En revolutionerande bil både design undertecknats av Flaminio Bertoni, för deras innovativa lösningar tekniker (Hydropneumatisk fjädring med automatisk höjd corrector skivbromsar, servostyrning, semi automatisk växellåda, etc.). I September 1967 dess främre ändrades genom antagandet av fyra formplåtar strålkastare, varav två spinn kopplad till den adress.

Citroen DS fanns i olika versioner, bland annat ett konvertibelt variant. Kroppen bryta lanserades 1959 och i hans familj strategi betonade en bärare redan generös, kännetecknas av en central rad med infällbara transportines och ett brett baksäte. Fram till slutet av produktionen 1975 sålde Citroën 1,5 miljoner enheter av DS, även känd som "Jaws". Den nuvarande DS distinkt linje av den franska varumärket hyllar denna karismatiska bil.

Citroën CX

Citroen CXUnveiled 40 år sedan, i oktober 1974 vid Paris Motor Show var Citroen CX designad av francés Robert Opron och var den första Diesel märket fordon som tillverkas i stora serier. representerade en syntes av de senaste tekniska framstegen i bolaget och kännetecknas av en motor-växellåda placerad i tvärled på framsidan, oberoende hydropneumatisk fjädring på alla fyra hjulen, den enarmad Vindrutetorkare, den konkava bakre skärmen och även instrumentbrädan trogen då. Dess luftmotståndskoefficient på 0,35, var ett rekord vid den tidpunkten, och därmed kommer dess namn. Citroen CX nyligen fick titeln "Golden Car of the Year" en utmärkelse som erkänner honom som den bästa bilen bland alla pristagarna European Car of the Year "som beviljats ​​sedan 1964 fram till idag i pressen. CX 1,041,560 enheter, varav mer än 17.199 lämnat spanska fabriken Vigo mellan 1976 och 1980 gjordes.

Citroën Xsara WRC

Citroën WRC XSRAI den senaste Citroën historia är det inte lätt att välja så symboliskt som den tidigare modellen, men det finns en bil Det markerade början av en era av idrottsliga framgångar för varumärket och att, trots allt, har delat DNA med en av de mest populära bilar är det Citroen Xsara WRC (World Rally Car). Otvivelaktigt har det varit en av de modeller av konkurrensen som har uppnått mer framgång och var inte förgäves första bilen för att få World Rally Championship i sin första hela säsong. Citroën honom Constructors erhållits 3 titlar, 3 drivrutiner, 32 segrar, 28 andraplatser och 18 tredjeplatser. Den första segern var för de spanska Jesus Puras i Rally Korsika 2001 och pågå i francés Sébastian Loeb, på Cypern 2006, den mest framgångsrika specialitet pilot med nio VM-titlar.

Den Xsara WRC hade en fyrcylindrig motor 2,0 16v Turbo, som Den utvecklades en effekt på 300 hk vid 5500 rpm. Bär en sekventiell växellåda 6 hastighet och fyrhjulsdrift med differential och aktiv front, bakre mitt elektroniskt styrd. Hans vittne den insamlade först och sedan C4 WRC DS3 WRC, med Citroen har slutfört åtta Constructors' titlar.