klassisk test: Seat Panda gr.2, 30 år senere

klassisk test: Seat Panda gr.2klassisk test: Seat Panda gr.2klassisk test: Seat Panda gr.2klassisk test: Seat Panda gr.2

i 1980, Sete mot slutten av hans tid som alliert Fiat merkevare. I konkurransen avdeling, som drev José Juan Pérez de Vargas, ble det besluttet å sette opp en fremming formel rally bilde av Autobianchi Cup Italia og Frankrike: den Seat Panda, å fremme og synliggjøre bruken av denne modellen blant yngre. Utrustet med store utmerkelser, kopp bør begynne tidlig i 1981, men som nesten alltid ble forsinket byråkratiske grunner, biler utkjøring etc. Siden denne formelen skulle fremme rettet mot unge mennesker uten erfaring, bør en av de grunnleggende parametrene være styrken på produktet. Derfor, leder av avdelingen kontaktet meg på slutten av sesongen. I løpet av året 1980 Jeg hadde kjørt en Seat 124/2000 16 ventiler Gr.5 ex-offisiell, men tilbudet var for Probase og prototypen Panda føre ham å se, spesielt sine svakheter. Hvordan var tingen, som jeg akseptert.

Seat Panda Gruppe 2Men selv før arrangementet, var det en kontrovers innen Seat: no Barcelona sa Cup måtte være PANDAS standard, mens i Madrid ønsket var litt forberedt, og de var redde for å velt bør gi et dårlig bilde. Barcelona til slutt vant veddemålet.

i Madrid ingen hodet og brakk prototypen ble overlatt til Santiago Martín Cantero for deres fremstilling. Det ble malt en lys rød og hvit farge (som serie smøremidler var ledere sete på tiden) og montering av elementene ble gjort obligatorisk sikkerhet og aletines hentet fra Abarth.

Det var ut med panda i første rally for sesongen 81, trenger litt reklame modell og, fremfor alt, se hva deres feil var å ta dem i kopp. Til tross for å være tatt i gr.2, bare modifikasjoner besto av en bøyle, en baquets, en mer sjenerøs carburetion og Iresa flukt Høyere og en Targa dekk noe bredere.

Seat Panda Gruppe 2 bilderden panda, Ja, jeg hadde en titt veldig "racing" og, fremfor alt, meget vennlig, vekke nysgjerrighet der hvor vi skulle. På den tekniske siden, hadde Seat gitt en andre motor til SMC (Som senere skulle sitte på med en kamaksel av den italienske formel 3), for å få mer makt, men var inngangen--av se hvordan det fungerte i serien, som ble utviklet i overkant 48 CV. Vekt, selv med alle sikkerhetstiltakene var veldig contendido: 706 kilo, som bidro til å kompensere for sin beskjedne makt.

Jeg har nå, tretti år senere, gjenforent med "Min" Panda, nylig restaurert av den historiske avdelingen Seat. Tilsynelatende virker det som tiden har ikke gått for ham, selv om det har blitt grundig overhalt etter mange år kastet til side i et hjørne. Jeg åpner døren og gjenoppdage den posisjonen "anticarreras" kjøring: rattet var svært høy, og allerede om høy kropp, du ga en følelse av ustabilitet som ikke svarer til virkeligheten fordi, med hardere støtdempere ( i CS Rallye Det ferska 4), scruffy godt.

Seat Panda Gruppe 2for kjøring, glemme baksiden. Det tar som en kart. Bare gå forhjulene og alltid holde akselererende. Etter mange dekktester i sin tid ble det besluttet å montere hjul kloss bak (Michelin ZX) fordi vi fant ut at en produksjonsbil sko med smale dekk (ZXZ foran og ZX bak), akselerert mer enn racing Racing (TB5). Årsaken var at, bortsett fra i noen svært bratte nedstigningen, bilen er alltid kjører i akselerasjon og det var svært få tilbake bukseseler.

den adresse Det var og fortsatt er veldig rettet ned; etter mange år veibeskrivelser vanligvis med mer moderne, nå slo det meg som altfor sakte; Uansett, jeg vil bare aldri gi "tråd".

den motor Det forble nesten standard, som endringen, som ikke lukke ratio I Chardonnet ba oss -av nesten 1000 euro tids!. Propeller, ja, den har en dynamisk luftinntaket på forgasseren, som de som red F-1430 (kilde Seat 1200 Sport). Panda drift forblir enkel, glatt og støvel og clutchen. Vel, som en vanlig bil. Alt lett, lett. Som for bremser, gitt den lave vekten av bilen, swimmingly de jobber og stakk i øyeblikk; selv om PB20 riding var virkelig "historiske" og var allerede ganske gammel og hardt. Likevel ble Panda holder veldig godt, men likevel gir et inntrykk av høy og smal bil. Du må kjøre det, "med tro", som Carlos Sainz sier, han gjorde sine første "trinn" med dette samme bil-litt bedre-året, og dette er hans første offisielle bil.

Seat Panda Gruppe 2i interiør Jeg la merke til noen endringer, for eksempel montering av et målesystem Blunik neste generasjon (som ikke eksisterte i min tid, selv i sinnet av Bill Gates mor). Vi har lært at dette var fordi Seat justere tenke på noen regularitet Rally. Endringen har en ganske lang kurs og fullførte ikke meg venne seg til en så høy plassering av rattstammen. Når det gjelder synlighet og nøyaktighet trukket, disse var perfekt, til tross for den retningen litt "racing".

i 1981 Jeg løp med ham flere rally (Spania, CS, Bayern, Prince of Asturias og Rioja) og lagret en pause i Bayern (på grunn av en kamaksel som ikke svarer til motoren), alltid besvart swimmingly. Faktisk ingen brøt praktisk talt ingenting. 30 år senere, ønsker han å fortsette å gi krigs rally regelmessig. Hvis du ikke vinner, vil det sikkert være en av de mest applauderte, fordi det beholder den sympatiske og fortsatt ung bilde.

ark Sete 45 gr.2 Panda (1981)

MOTOR

Type: 4 sylinder, jern blokk, aluminium sylinderhoder og fem tidsskrifter veivaksel.

stilling: tverrstilt front.

motorens slagvolum: 903 cm3

mat: Dobbelt Weber forgasser 32 (1200 Sete Sport).

effekt: 65 hk ved 6200 rpm.

OVERFØRING

stasjon: Foran, uten selvlåsende.

endre: 4 synkroniserte gir manuelt.

CHASSIS

Fjæring foran: Uavhengige hjul, McPherson type med spiralfjærer og dempere Stromberg (70 kompresjons-forlengelse 150). Stabiliserende 20 mm.

Bakhjulsoppheng: rørformet aksel, armbrøst bundet panhard bar, Stromberg skråstilte spjeld (20 kompresjons-forlengelse 105).

bremser: Separat krets for hvert tog uten hjelp. Front plate 227 mm. Bak tromme av 187 mm. Ferodo pads 574.

dekk: Targa dekk 13 "med Michelin TB 5 13/53 forhjulet tiltak og måler 15 11/53 TB bak.

karosseri

kamp: 2160 mm.

Spor / etter: 1,250 / 1,250 mm.

Lengde x bredde x høyde: 3380 x 1520 x 1400 mm.

Drivstofftank: lav tilbake chassiset.

vekt: 706 Kg.

FUNKSJONER:

Maksimal hastighet: 145 km / t.

Gjennomsnittlig forbruk: 10,2 l / 100 km.

Tidspunktet for produksjon: 1980.

heter produsert: 1.